„Coen testvérek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: sh:Joel i Ethan Coen
a Az 1950-es években született személyek kategória eltávolítva (a HotCattel)
66. sor: 66. sor:
[[Kategória:Amerikai forgatókönyvírók]]
[[Kategória:Amerikai forgatókönyvírók]]
[[Kategória:Zsidó-amerikaiak]]
[[Kategória:Zsidó-amerikaiak]]
[[Kategória:Az 1950-es években született személyek]]


[[en:Coen brothers]]
[[en:Coen brothers]]

A lap 2012. december 31., 15:53-kori változata

A Coen testvérek a Cannes-i fesztiválon 2001-ben

Joel David Coen (1954. november 29.) és Ethan Jesse Coen (1957. szeptember 21.), ismertebb nevükön a Coen testvérek vagy Coen fivérek, amerikai filmrendezők, forgatókönyvírók, producerek. A rendezőpáros pályafutásának több mint 20 éve alatt olyan neves alkotásokat tudhat magáénak, mint a Véresen egyszerű, A nagy Lebowski vagy az Oscar-díjas Nem vénnek való vidék. A fivérek együtt írják és rendezik a filmjeiket, de előfordul, hogy Joel egyedül felel a rendezésért, Ethan pedig a produceri munkákat látja el. Híresek arról, hogy a legapróbb részletekig egyezik a véleményük az adott filmmel kapcsolatban, amin épp dolgoznak, így a színész maga dönti el, melyikükhöz fordul kérdésével, mindkettőjüktől ugyanazt a választ fogja kapni.

Életük

Joel és Ethan a minnesotai St. Louis Park nevű városban születtek és nőttek fel, zsidó családban. Szüleik, Edward és Rena Coen mindketten egyetemi professzorok voltak, apjuk közgazdász, anyjuk pedig történész.

Gyerekkorukban Joel a fűnyírással megkeresett pénzéből vett egy Vivitar Super 8-as kamerát, amivel aztán újraforgatták a televízióban látott kedvenc sorozataikat. Első ilyen irányú kísérletük a Henry Kissinger, Man on the Go címet viselte. Cornel Wilde The Naked Prey című filmje náluk a Zeimers in Zambia lett, amiben Ethan is feltűnik, mint lándzsával harcoló őslakos.

1973-ban és 1976-ban érettségiztek a Saint Louis Park High School-ban. Joel ezután négy évig a New York University film szakán tanult, diplomafilmje egy harminc perces rövidfilm, a Soundings címet viseli. A kisfilmben egy süket barátjával szeretkező fiatal lányt láthatunk, a lány hangosan fantáziál párjának legjobb barátjáról, aki a szomszéd szobából hallgatja végig az egészet. Ethan a Princeton University-n hallgatott filozófiát és szerzett diplomát belőle 1979-ben. Diplomamunkája egy 41 oldalas esszé volt, a címe „Two Views of Wittgenstein's Later Philosophy”.

Az 1970-es évek végén mindketten a Weinstein kollégiumban laktak, ugyanott, ahol Rick Rubin és a szintén filmes Chris Columbus, Ralph Bakshi és Dan Goldman is.

1984-ben Joel elvette Frances McDormand amerikai színésznőt, aki később a fivérek hat filmjében is szerepelt és a Fargoban nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott legjobb női főszereplő kategóriában. A házaspár örökbe fogadott gyermeke Pedro McDormand Coen, aki Paraguay-ból származik.

Ethan felesége Tricia Cooke, vágó.

Családjaikkal mindkét pár New York-ban él.

Filmjeik

Fontosabb díjaik

Oscar-díj

BAFTA-díj

Golden Globe-díj

  • 2008 díj: legjobb forgatókönyv: (Nem vénnek való vidék)

Independent Spirit Awards

  • 2010 díj: Robert Altman-díj (A Serious Man)

Forrás

Külső hivatkozások

Commons:Category:Coen brothers
A Wikimédia Commons tartalmaz Coen testvérek témájú médiaállományokat.