„Ricky Martin” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: hy:Ռիկի Մարտին
74. sor: 74. sor:
[[he:ריקי מרטין]]
[[he:ריקי מרטין]]
[[hr:Ricky Martin]]
[[hr:Ricky Martin]]
[[hy:Ռիկի Մարտին]]
[[id:Ricky Martin]]
[[id:Ricky Martin]]
[[io:Ricky Martin]]
[[io:Ricky Martin]]

A lap 2012. december 31., 11:18-kori változata

Fájl:RickyMartin.jpg
Ricky Martin

Ricky Martin (született Enrique Martín Morales, Puerto Rico, San Juan; 1971. december 24. –) Grammy és Latin Grammy-díjas Puerto Ricó-i énekes. Világszerte eddig több mint 55 millió albumot adott el, mára a latin könnyűzene egyik legkiemelkedőbb alakja lett.

Élete

Ismertsége előtt, 1991-ig a Puerto Ricóban népszerű Menudo fiúegyüttesnek volt a tagja. Ezt követően elköltözött először az USA-ba, utána Mexikóvárosba, ahol elkészítette első lemezét Ricky Martin címmel, az albumból 500 ezer példányt adtak el. 1993-ban adta ki második albumát Me Amarás címmel. 1994-ban Los Angelesbe költözött, rövid ideig szerepelt a General Hospital című amerikai sorozatban. Világszerte az 1998-as labdarúgó világbajnokságra írt, The Cup of Life / La Copa de la Vida című dalával vált ismertté. A dal 60 országban volt listavezető.

Az UNICEF (Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Szükségalapja) nagyköveteként Ricky Martin 2002-ben megalapította a Ricky Martin Alapítványt és a People For Children nevű alapítványt. 1999-ben részt vett a Pavarotti and Friends nevű zenés találkozón Modenában.

A szexuális irányultságára vonatkozó találgatások végére 2009. júniusában tett pontot, amikor a TV Aqui magazinnak nyilatkozva megerősítette biszexualitását.[1] 2010. március 29-én saját honlapján közzétett egy nyilatkozatot, mellyel bevallotta homoszexualitását a nyilvánosság előtt: „Büszkén mondhatom, hogy én egy szerencsés homoszexuális férfi vagyok. Boldog vagyok, hogy az lehetek, aki vagyok.”[2]

Albumok

Nemzeti Puerto Rico-nap Parádéja, a Ricky Martin Alapítvány előtt, New York

Jegyzetek

  1. Mindkét nemhez vonzódik a latin szívtipró – 2009-06-26
  2. Ricky Martin hivatalos oldala – 2010. március 30.

Külső hivatkozások