„Santiago Ramón y Cajal” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
B.Zsoltbot (vitalap | szerkesztései)
a clean up, removed: bal|50px AWB
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: bat-smg:Santiago Ramón y Cajal
31. sor: 31. sor:
[[ast:Santiago Ramón y Cajal]]
[[ast:Santiago Ramón y Cajal]]
[[az:Santyaqo Ramon-i-Kaxal]]
[[az:Santyaqo Ramon-i-Kaxal]]
[[bat-smg:Santiago Ramón y Cajal]]
[[bg:Сантяго Рамон и Кахал]]
[[bg:Сантяго Рамон и Кахал]]
[[ca:Santiago Ramón y Cajal]]
[[ca:Santiago Ramón y Cajal]]

A lap 2012. december 24., 01:49-kori változata

Santiago Ramón y Cajal

Santiago Ramón y Cajal (Spanyolország, Navarra, 1852. május 1. – Spanyolország, Madrid, 1934. október 17.) spanyol patológus, neurológus, hisztológiai (szövettani) szakember, kiváló kézügyességű és mérnöki pontosságú rajzos. Úttörő vizsgálatokat folytatott az agyszövet mikroszkópos elemzésével, a modern idegtudomány atyjának tartják őt. Agysejt illusztrációi a modern orvosi tankönyvekben is szerepelnek, melyekből az orvostanhallgatók még ma is tanulnak. 1906-ban osztott orvosi-élettani Nobel-díj-ban részesült Camillo Golgi olasz tudóssal együtt, idegrendszer szerkezeti kutatásaikért.

Élete

Szülei aragóniaiak voltak. Apja Justo Ramón; orvos és anatómiai tanár, anyja Antonia Cajal. 1852-ben a spanyolországi Petilla de Aragón tartomány, Navarra nevű városában született. Szerette a művészeteket, festett, tornázott. Kissé lázadó természetű volt. 1873-ban orvosdoktori címet szerzett a Zaragóziai Egyetemen. 1874-75 között részt vett egy kubai expedíción, amely során közelebbről megismerkedhetett a malária éa a TBC kórral.

Érdekességek, könyvek

Megjelent több, mint 100 tudományos munkája több nyelvre lefordítva; angolul, franciául, spanyolul és németül . Legjelentősebb alkotásainak címei: Tanácsok a tudományos vizsgálatokhoz, Szövettan, Degeneráció és regeneráció az idegrendszerben, Kézi normális szövettani és mikrografikus technika, Elements of Histology, Kézi általános anatómiai patológia, Új ötletek a finom neuralgikus anatómiában, Tankönyv az ember és a gerincesek idegrendszerére, A gerincesek retinája.

1905-ben megjelentettet Dr. Bacterium álnéven 5 tudományos-fantasztikus történetet 1 kötetben, Vacation story címen.

A 117413 Ramonycajal nevű aszteroidát tiszteletére róla nevezték el. Cambridge, a Würzburg és a Clark Egyetem tiszteletbeli orvosi professzora volt.

Forrás