„Iszthmoszi játékok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DorganBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: nl:Isthmische Spelen
13. sor: 13. sor:
[[Kategória:Ókori görög sport]]
[[Kategória:Ókori görög sport]]


[[en:Isthmian Games]] [[ca:Jocs ístmics]] [[de:Isthmische Spiele]] [[es:Juegos Ístmicos]] [[fi:Isthmian kisat]] [[fr:Jeux isthmiques]] [[he:המשחקים האיסתמיים]] [[nl:Isthmische Spelen]] [[ru:Истмийские игры]]
[[en:Isthmian Games]] [[ca:Jocs ístmics]] [[de:Isthmische Spiele]] [[es:Juegos Ístmicos]] [[fi:Isthmian kisat]] [[fr:Jeux isthmiques]] [[he:המשחקים האיסתמיים]] [[nl:Isthmische Spelen]] [[ru:Истмийские игры]]éá

A lap 2007. február 13., 12:11-kori változata

Az iszthmoszi játékok az Ókori Görögországban a pánhellén játékok egyike volt, amit Korinthosz mellett tartottak, minden második évben.

Az iszthmoszi játékokat a nemeai játékokkal egy évben az olümpiai játékok előtti és utáni évben tartották – azaz az olümpiai ciklus második és negyedik évében –, Poszeidón tiszteletére. A hagyomány szerint i. e. 580-ban tartották először Küpszelosz türannosz bukásának örömére. Egy másik hagyomány szerint a játékokat Thészeusz alapította.

A játékok győztesei fenyőkoszorút kaptak jutalmul.

Titus Quinctius Flamininus az i. e. 196-os játékokat használta fel arra, hogy kihirdesse a görög államok szabadságát a makedón uralom alól. Amikor a rómaiak lerombolták Korinthoszt i. e. 146-ban, akkor Sziküón vette át a játékok szervezését, egész addig, amíg Korinthosz vissza nem szerezte a játékok tuljadonjogát valamikor i. e. 7 és i. sz. 3 között. Az iszthmoszi játékok ezután virágoztak egészen addig, amíg I. Theodosius be nem tiltotta őket, mint pogány ritusokat.

Forrás

  • angol Wikipédia éá