„Leonar3Do” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
30. sor: 30. sor:
*'''Vimensio:''' Ez, a Leonar3Do platformra épülő megoldás, az oktatási területet célozza. Segítségével 3D-s interaktív tereket, szimulációkat és 3DVR alkalmazásokat lehet létrehozni.<ref>http://www.facebook.com/Vimensio?ref=ts&fref=ts</ref> Tartalmazza, a Leonar3Do virtuális valóság hardver eszközeit, illetve a Vimensio oktatási szoftvert. A Vimensio érvényesíti a háromdimenziós gondolkodás és kommunikálás előnyeit az oktatásban.
*'''Vimensio:''' Ez, a Leonar3Do platformra épülő megoldás, az oktatási területet célozza. Segítségével 3D-s interaktív tereket, szimulációkat és 3DVR alkalmazásokat lehet létrehozni.<ref>http://www.facebook.com/Vimensio?ref=ts&fref=ts</ref> Tartalmazza, a Leonar3Do virtuális valóság hardver eszközeit, illetve a Vimensio oktatási szoftvert. A Vimensio érvényesíti a háromdimenziós gondolkodás és kommunikálás előnyeit az oktatásban.


*'''Leonar3Do for 3D Designers and Artists''' A megoldás részét képezi a (hardvare egységcsomagon felül) a LeoWorld szoftver (részleteket lásd lentebb "Szoftver alkalmazások") A Leonar3Do, a grafikusok és alkotók számára egy [http://leonar3do.com/en/products/products/10-leonardo-english/buy/112-leonar3do-plugin-for-autodesk-maya-beta-version Autodesk MAYA plug-in]-t is kifejlesztett: A háromdimenziós virtuális valóság modellezés és tervezés, egy intuitív és interaktív módját kínálja. A technológia és a "madár" segítségével, a finom módosítások vertex, poligon és face felületek manipulálásával eszközölhetők. Az úgynevezett BOX MODELING karakter építés pedig a térben történő építkezéssel megvalósítható
*'''Leonar3Do for 3D Designers and Artists''' A megoldás részét képezi a (hardvare egységcsomagon felül) a LeoWorld illetve a LeoBrush szoftver (részleteket lásd lentebb "Szoftver alkalmazások") A szoftver valós időben alakítja ki a forma geometriáját, ahogy a [[Poligon|poligonok]] átrendeződnek. A Leonar3Do modellező és animációs szoftvere és játékfejlesztői felülete, integrálható valós idejű algoritmusokkal (például fizika, állítható gravitáció).<ref>http://techcorner.hu/pcworld/a-leonar3do-sikertortenete.html</ref> <ref>http://techcorner.hu/pcworld/a-leonar3do-sikertortenete.html</ref>A Leonar3Do, a grafikusok és alkotók számára egy [http://leonar3do.com/en/products/products/10-leonardo-english/buy/112-leonar3do-plugin-for-autodesk-maya-beta-version Autodesk MAYA plug-in]-t is kifejlesztett: A háromdimenziós virtuális valóság modellezés és tervezés, egy intuitív és interaktív módját kínálja. A technológia és a "madár" segítségével, a finom módosítások vertex, poligon és face felületek manipulálásával eszközölhetők. Az úgynevezett BOX MODELING karakter építés pedig a térben történő építkezéssel megvalósítható.


*'''LeoConf:''' A LeoConf a Leonar3Do többfelhasználós változata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amit a Leonar3Do használója maga előtt megjelenít, létrehoz és kezel a térben, ugyanazt egy 3D vetítőrendszerrel egy időben megmutathatja a közönségének is. A közönség is mindent térben lát, akár egy 3D moziban. Természetesen LeoConffal nem csupán konferenciákon lehet 3D-ben kommunikálni, ugyanúgy tartható vele előadás, bemutató, prezentáció, tanóra is, akár több száz fős közönség számára.<ref>http://www.leonardo3d.hu/leoconf.html</ref>
*'''LeoConf:''' A LeoConf a Leonar3Do többfelhasználós változata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amit a Leonar3Do használója maga előtt megjelenít, létrehoz és kezel a térben, ugyanazt egy 3D vetítőrendszerrel egy időben megmutathatja a közönségének is. A közönség is mindent térben lát, akár egy 3D moziban. Természetesen LeoConffal nem csupán konferenciákon lehet 3D-ben kommunikálni, ugyanúgy tartható vele előadás, bemutató, prezentáció, tanóra is, akár több száz fős közönség számára.<ref>http://www.leonardo3d.hu/leoconf.html</ref>

A lap 2012. december 7., 22:15-kori változata

A Leonar3Do egy integrált szoftver és hardver platform, amely virtuális valóság (VR: en:Virtual_reality) környezetet képes teremteni. Segítségével a térben lehet objektumokat alkotni, tetszőlegesen változtatni és elemezni. A Leonar3Do a forgalomban levő személyi számítógépek konfigurációit komplett interaktív 3D munkakörnyezetté egészíti ki. A Leonar3Do platformra épülő termékeket és megoldásokat, a Leonar3Do minden elméleti és gyakorlati elemét, Rátai Dániel feltaláló által alapított Leonar3Do International Zrt. (korábban: 3D For All Ltd, alapítva: 2005) fejleszti és forgalmazza.

Leonar3Do

Működése, felépítése

A Leonar3Do fontosabb hardverelemei: egy hat szabadságfokú, térbeli beviteli eszköz (egér helyett: madár. Egy kis nyomógomb és egy nyomásérzékeny gomb található rajta, a tapintásérzetért rezgőmotor felel.), egy 3D szemüveg, a monitor tetejére elhelyezhető szenzorok és a központi egység. A hat szabadságfok a gyakorlatban azt jelenti, hogy a madárral nem csupán megfogni és arrébb helyezni lehet a virtuális tárgyakat, hanem egyúttal el is lehet forgatni őket.

Fájl:Leonar3Do hardver elemei illusztrálva.jpeg
Leonar3Do hardver elemei

Vonalszenzor-alapú pozíciódetektálás jellemzi, és beépített fejpozíció-követéssel rendelkező 3D-s szemüveggel rendelkezik. A szemüvegbe beépített infra LED-eket a vonalszenzorok érzékelik, így a szoftver folyamatosan tisztában van a két szem pontos pozíciójával. A három szenzor a monitor tetejére szerelendő fel, amelyek folyamatosan nyomon követik mind a madár, mind a szemüveg pozícióját, a központi egységen keresztül információkkal látják el a számítógépre feltelepített Leonar3Do rendszerszoftvert. Ennek eredménye, hogy a virtuális objektumot körbejárhatjuk, benézhetünk alá, mögé és így tovább, mindig természetes perspektíva látható, olyan képet mutat a tárgyról, amilyet az adott szögből a valóságban a felhasználó érzékelne.

Az alkalmazások a feldolgozott adatoknak megfelelően állítják elő és kezelik a létrehozott virtuális valóságot, s jelenítik meg a térben. Komplett alkalmazásprogramozói felülettel rendelkezik (lásd lentebb: SDK), amelyre a már ismert programozási nyelvekkel fejleszthetők szoftverek. [1]

Leonar3Do változatok, kiegészítők

Leonar3Do hardver egységcsomag

Az alapcsomag a következő elemeket tartalmazza:

  • Központi egység
Leonar3Do működés közben
  • 3D szemüveg
  • 6 szabadságfokú marker (bird)
  • 3 db szenzor (jobb, bal, középső)
  • Analógvideo Vezérlő (AVC)
  • Digitálisvideo Vezérlő (DVC)
  • DVD a Leonar3Dohoz tartozó szoftverekkel és használati útmutatóval [2]

A Leonar3Do International, a technológiára építve, számos megoldást és szoftver alkalmazást fejleszt, illetve forgalmaz:

Iparági megoldások (egyedi, iparág specifikus csomagok)[3]

  • Vimensio: Ez, a Leonar3Do platformra épülő megoldás, az oktatási területet célozza. Segítségével 3D-s interaktív tereket, szimulációkat és 3DVR alkalmazásokat lehet létrehozni.[4] Tartalmazza, a Leonar3Do virtuális valóság hardver eszközeit, illetve a Vimensio oktatási szoftvert. A Vimensio érvényesíti a háromdimenziós gondolkodás és kommunikálás előnyeit az oktatásban.
  • Leonar3Do for 3D Designers and Artists A megoldás részét képezi a (hardvare egységcsomagon felül) a LeoWorld illetve a LeoBrush szoftver (részleteket lásd lentebb "Szoftver alkalmazások") A szoftver valós időben alakítja ki a forma geometriáját, ahogy a poligonok átrendeződnek. A Leonar3Do modellező és animációs szoftvere és játékfejlesztői felülete, integrálható valós idejű algoritmusokkal (például fizika, állítható gravitáció).[5] [6]A Leonar3Do, a grafikusok és alkotók számára egy Autodesk MAYA plug-in-t is kifejlesztett: A háromdimenziós virtuális valóság modellezés és tervezés, egy intuitív és interaktív módját kínálja. A technológia és a "madár" segítségével, a finom módosítások vertex, poligon és face felületek manipulálásával eszközölhetők. Az úgynevezett BOX MODELING karakter építés pedig a térben történő építkezéssel megvalósítható.
  • LeoConf: A LeoConf a Leonar3Do többfelhasználós változata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amit a Leonar3Do használója maga előtt megjelenít, létrehoz és kezel a térben, ugyanazt egy 3D vetítőrendszerrel egy időben megmutathatja a közönségének is. A közönség is mindent térben lát, akár egy 3D moziban. Természetesen LeoConffal nem csupán konferenciákon lehet 3D-ben kommunikálni, ugyanúgy tartható vele előadás, bemutató, prezentáció, tanóra is, akár több száz fős közönség számára.[7]

A következőket tartalmazza:

  • egy komplett Leonar3Do termék
Fájl:LeoConf használatban illusztrálva.jpeg
LeoConf használatban
  • egy komplett számítógép-konfiguráció
  1. asztali számítógép
  2. 120 Hz monitor
  3. billentyűzet, egér
  • egy komplett 3D kivetítő rendszer
  1. 3D projektor
  2. hordozható vetítővászon
  3. 50 db polarizált 3D papírszemüveg
  • LeoConf szoftver[8]
  • SDK (Software Development Kit): Alkalmazásfejlesztési csomag, amely lehetővé teszi a felhasználó számára saját alkalmazás fejlesztését is C++ és OpenGL környezetben.[9]

A csomag tartalmazza a Leonar3Do harver eszközeit, a Leonar3Do SDK szoftvert, minta forráskódokat, dokumentációt és 1 évi fejlesztői support-ot.

Szoftver alkalmazások

A szoftver alkalmazásokhoz a felhasználónak szüksége van a Leonar3Do Professional Edition csomagjára, vagy a Vimensio csomagra -beleértve a Leonar3Do hardver elemeket, és a Leonar3Do System Szoftvert- illetve egy 3D monitorra.

  • LeoWorld:Ez egy 3D virtuális valóság modellező és animációs szoftver. Valós idejű poligon optimalizálást, fényviszony állítást 3D színezést tesz lehetővé.

A szoftver segítségével a felhasználó fizikai tulajdonságokat adhat az objektumoknak (változtatható gravitáció, tömeg, ütközőképesség, visszapattanás stb.) 3D animációkat készíthet, és kiexportálhatja azokat video formátumban.

  • LeoCapture: E szofver segítségével rögzíthető a 3D virtuális valóság terében felhasználó által végzett folyamat és bemutatható (akár valós időben is) a szokásos 2D környezetben (3D kamera, és 3D lejátszáshoz szükséges eszközök nélkül).
Fájl:LeoCapture használatban.jpeg
LeoCapture használatban
  • LeoBrush: A monitor itt egy festővászon (2D) szerepét tölti be, amelyhez a madarat festékszóró-pisztolyként

(3D) használhatjuk.[10]

  • LeoGomoku: 3D virtuális valóság játék. A térbeli amőba, ötödölő, 3D virtuális valóság változata.[11]
  • LeoBang: 3D virtuális valóság játék. Különböző virtuális pályákon kell egy ütővel az újabb és újabb akadályokat lebontani.[12]
  • SDK (Software Development Kit) Szoftver: Az alkalmazásfejlesztési szoftver, melynek részei az alkalmazásprogramozási felület (API), a dokumentáció, és a mintaforráskódok.
  • Maya plugin (3D plugin, az Autodesk Maya szoftverhez): Egy olyan 3D plugin az AutoDesk Maya szoftver, aminek segítségével felgyorsíthatók bizonyos munkafolyamatok a Maya használata során. A Plugin segítségével valós időben, renderelés nélkül 3D-ben tekinthetőek meg a gyártás alatt álló obejktumok. Finom módosítások vertex, poligon és face felületek manipulálásával eszközölhetők. Az úgynevezett BOX MODELING karakter építés, a térben történő építkezéssel kivitelezhető.
  • Unity game engine plugin: A Unity szoftver motorjához fejlesztett plugin, egítségével, saját 3D virtuális valóság játék készíthető.
  • Vimensio szofver: Ez, a Leonar3Do platformra épülő alkalmazás, az oktatási területet célozza. Segítségével 3D-s interaktív tereket, szimulációkat és 3DVR (3D virtuális valóság) alkalmazásokat hozhat létre a felhasználó. [13] A Vimensio érvényesíti a háromdimenziós gondolkodás és kommunikálás előnyeit az oktatásban.

Szolgáltatások

Személyre szabott Leonar3Do tréning, és fejlesztői konzultációk is elérhetők.

Rövid történet

Dánielt már gyermekkorában is foglalkoztatta a 3D-s, levegőben történő rajzolás kivitelezése. Ez a belső motiváltság vezetett a mai Leonar3Do elődjének elkészítéséhez, amivel 2004-ben 2. helyezést ért el a hazai középiskolai innovációs versenyen. 2005-ben a Magyar Innovációs Szövetség Danit kérte fel, hogy a Leonar3Doval képviselje hazánkat az Intel fiatal feltalálóknak kiírt nemzetközi versenyének döntőjén az USA-ban. Dani összesen hat díjjal (lásd: fentebb) tért haza. Még ez év szeptemberében, cége bejegyzésre kerül 3D For All Ltd néven. 2006-ra összeáll a fejlesztői csapat. 2007-re fordulat következett a fejlesztési koncepcióban. Míg korábban arra törekedtek, hogy rögtön megtalálják az eladható alkalmazásokat, ezután már inkább az vált az elsődleges céllá, hogy magát a hardvert megalkossák. 2009-re kifejlesztik a gyártási technológiát, és elkészül a jelenlegi termék első prototípusa. Még ez év nyarán, megtalálják a kivitelezőpartnert is. 2011 A vállalat székhelye a Talentis Business Parkba került át, ahol lényegesen nagyobb és a kor szoftver- és hardverfejlesztés, valamint a nemzetközi értékesítés követelményeinek mindenben tekintetben megfelelő irodában működhetnek.[14]

Díjak és elismerések

2005

International Science and Engineering Fair (Arizona, Phoenix 2005 Május, Intel–ISEF)

A rendezvényen, Rátai Dániel, a Leonar3Do szellemi atyja, a mai Leonar3Do International Zrt. (korábban: 3D For All Ltd) egyik alapítója a találmánynak köszönhetően, az alábbi egyéni elismerésekben részesült:

  • Computer Science First Award (I. díj számítástechnika kategóriában)
  • Best of Category Award (Kategória legjobbja)
  • Intel Foundation Achievement Award
  • IEEE Computer Society első díja
  • Patent and Trademark Office Society első díja
  • Seaborg SIYSS Award (részvétel a Nobel-díjátadó ünnepségen, 2005 decemberében.)

Még ugyan ebben az évben az MIT Lincoln Laboratóriuma elnevezett egy kisbolygót Dánielről. [15] [16][17] [18]

2008

Dániel, Márciusi Ifjak díjat kapott a miniszterelnöktől, innovatív eredményeiért.[19]

The Tech Award (San Jose, Tech Museum of Innovation, 2008 Szeptember) A 3D For All Ltd (ennek jogutódja a mai Leonar3Do International Zrt.) Leonar3Do projektjét, a zsűri beválasztotta a világ 5 legjelentősebb talámánya közé, "oktatás" kategóriában, 58 ország 329 jelöltje közül. Ezzel elnyerte az első magyar csapat a Szilícium-völgy egyik legjelentősebb díját, Tech Award díjat. [20]

2009

Pannon Példakép Alapítvány díja[21]

Elnyerte a New York-i tőzsdén az International Awards of Churchill Club Panel on Young Entrepreneurs-ot. A Leonar3Dót termékké fejlesztő csapat az egyedüli nem amerikai díjazott.[22][23] [24]

Jegyzetek

  1. http://www.leonardo3d.hu/leonar3do_termekleiras.pdf
  2. http://www.leonardo3d.hu/leonar3do_termekleiras.pdf
  3. http://leonar3do.com/hu/megoldasok/termekek
  4. http://www.facebook.com/Vimensio?ref=ts&fref=ts
  5. http://techcorner.hu/pcworld/a-leonar3do-sikertortenete.html
  6. http://techcorner.hu/pcworld/a-leonar3do-sikertortenete.html
  7. http://www.leonardo3d.hu/leoconf.html
  8. http://www.leonardo3d.hu/leoconf.html
  9. http://leonar3do.com/hu/
  10. http://www.leonardo3d.hu/leonar3do_termekleiras.pdf
  11. http://www.leonardo3d.hu/leonar3do_termekleiras.pdf
  12. http://www.leonardo3d.hu/leonar3do_termekleiras.pdf
  13. http://www.facebook.com/Vimensio?ref=ts&fref=ts
  14. http://www.metropol.hu/cikk/628140
  15. http://www.kutatokejszakaja.hu/2012/foszereplo/foszereplo.php?menu_id=5&id=2941
  16. http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/leonar3do_a_3d-s_uj_vilag_kuszoben/20080226115011
  17. http://www.barkaonline.hu/archiv-barka/497-miusi-ifjak-d
  18. http://www.computer.org/csdl/mags/co/2005/08/r8068-abs.html
  19. http://www.barkaonline.hu/archiv-barka/497-miusi-ifjak-d
  20. http://thetechawards.thetech.org/the-laureates/stories/1461
  21. http://www.origo.hu/itthon/hirdetes/20090313-a-pannon-peldakep-alapitvany-tizenhetedszer-hirdette-ki-dijazottjait.html
  22. http://hik.bme.hu/amcham/web/daniel_ratai
  23. http://gentleman.hu/magazine/2010/06/30/ratai-daniel-atrajzolni-a-fizika-hatarait
  24. http://www.bbj.hu/business/virtual-reality---hungarian-innovation-to-change-the-world-_63880

Források

Külső hivatkozások