„Aphélium” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
CocuBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: Modifying interwiki simple
CocuBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: nn:Aphel
35. sor: 35. sor:
[[lb:Aphel]]
[[lb:Aphel]]
[[nl:Aphelium]]
[[nl:Aphelium]]
[[nn:Aphel]]
[[no:Aphelium]]
[[no:Aphelium]]
[[pl:Aphelium]]
[[pl:Aphelium]]

A lap 2012. december 6., 15:10-kori változata

A pályának a Naphoz legközelebb illetve legtávolabb eső pontját nevezzük perihéliumnak és aphéliumnak. A perihélium távolságát a Naptól perihéliumtávolságnak, az aphélium távolságát aphéliumtávolságnak nevezzük

Az aphélium (néha helytelen átírással afélium,[j 1] mivel az ap+hélium összetételéről van szó, f-fel ejteni hibás) vagy naptávolpont egy heliocentrikus pályán keringő égitest pályájának azt a pontját jelenti, amely a Naptól a legtávolabb esik.[1] Az egyik apszispont. Ellentéte (a pálya Naphoz legközelebbi pontja) a perihélium. Az aphéliumtávolság és a perihéliumtávolság különbsége annál nagyobb, minél nagyobb a pálya excentricitása; ennek megfelelően az üstökösökre általában jellemző a nagy különbség. Az aphéliumban a legkisebb az égitest pályasebessége is.[2]

A Föld napközelpontja 147,1 millió km-re, naptávolpontja 152,1 millió km-re található a Naptól.[3]

Különbséget kell tennünk a Föld-Hold rendszer közös tömegközéppontja illetve a Föld középpontja Naptól legtávolabbi pozíciója között. Ez utóbbi a Föld-Hold Kepleri pályája július 5-i aphéliumától ±2 nappal térhet el, egyrészt a Hold pillanatnyi helyzete, másrészt a szökőévi nap eltolódás miatt.

Jegyzetek

  1. A planetológiai terminológia tervezete (magyar nyelven) (DOC). ELTE, 2008. február 29. [2009. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 29.)

Lásd még

Pálya (csillagászat)

Források

  1. Aphélium (magyar nyelven). Kislexikon - Csillagászati tudásbázis. Magyar Csillagászati Egyesület, 2009. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
  2. Afélium (magyar nyelven). A Pallas nagy lexikona / Kislexikon.hu. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
  3. Kereszturi Ákos és Tepliczky István (szerk.): Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak (magyar nyelven). Magyar Csillagászati Egyesület / OSZK. (Hozzáférés: 2009. november 29.)