„Transzmutáció (kémia)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Dpbalazs (vitalap | szerkesztései)
Dpbalazs (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
10. sor: 10. sor:
'''Lásd még:'''
'''Lásd még:'''
[[bölcsek köve]]
[[bölcsek köve]]

[[de:Transmutation]]
[[el:Μεταστοιχείωση]]
[[es:Transmutación]]
[[fr:Transmutation]]
[[hu:Transzmutáció]]
[[id:Transmutasi]]
[[nl:Transmutatie]]
[[no:Transmutasjon]]
[[pl:Transmutacja]]
[[pt:Transmutação]]
[[sv:Transmutation]]
[[uk:Трансмутація]]



[[Kategória:Alkímia]]
[[Kategória:Alkímia]]

A lap 2007. február 11., 19:25-kori változata

A transzmutáció az alkímia eljárása, mely során egy közönséges anyagot a bölcsek köve segítségével arannyá vagy más nemes fémmé változtatnak át.

A nyugati alkímia (hermetika) filozófiai rendszerében a fémek transzmutációja és a bölcsek köve néha az alkímisták belső szellemi transzmutációjának is a jelképe. Így egyes vallási nézetekben a transzmutáció bizonyos értelemben örökké ható folyamat.

Transzmutáció a modern atomfizikában

1901-ben Ernest Rutherford és Frederick Soddy felfedezték, hogy a rádioaktivitás alapvető változást idéz elő az anyag szerkezetében. Soddy, aki szabd idejében behatóan tanulmányozta az alkémiát, rögtön felismerte, hogy itt ugyanarról van szó, amire az alkémisták ősidők óta törekedtek, t. i. hogy megtálálják a bölcsek kövét és megváltoztassák az anyag szerkezetét. Soddy szerint amikor felfedezték, hogy a rádioaktív thórium önmagától rádiummá bomlik le, ő így kiáltott fel: "Rutherford, hiszen ez transzmutáció". Rutherford ellenkezésével szemben a fogalom meghonosodott az anyagok rádioaktív bomlásának megnevezésére. Amikor felfedezték, hogy a rádioaktivitás egyfajta rejtett energiát jelent az atomon belül, egyesek azt vallották, hogy a rádioaktív bomlás a végső bölcsek köve, amikor egy utópisztikus világban a városokat olcsó nukleáris energia működteti.


Lásd még: bölcsek köve hu:Transzmutáció