„Petrus Christus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
4. sor: 4. sor:
== Életútja, munkássága ==
== Életútja, munkássága ==


Petrus Christus 1444-től Brugge polgára lett, itt élt és alkotott. [[Jan van Eyck]] követője és feltehetően tanítványa is volt, volt amiben igen kitűnt, az [[arckép|portréfestészetben]] éppen oly kiváló volt, mint mestere, a [[perspektíva]] ábrázolása terén pedig új eredményeket eredményeket ért el. Rendkívül gondos részletezéssel és [[életkép]]i felfogással készítette festményeit, példa erre ''Szent Eligius a jegyespárral'' (Oppemheim-gyűjtemény, [[Köln]]) című alkotása. Nagy hatással volt kortársaira, sokan utánozták. A [[budapest]]i [[Szépművészeti Múzeum]] ''Mária gyermekével'' című képét őrzi.
Petrus Christus 1444-től Brugge polgára lett, itt élt és alkotott. [[Jan van Eyck]] követője és feltehetően tanítványa is volt, volt amiben igen kitűnt, a [[arckép|portréfestészetben]] éppen oly kiváló volt, mint mestere, a [[perspektíva]] ábrázolása terén pedig új eredményeket eredményeket ért el. Jeles kortárs festőkkel működött együtt, [[Rogier van der Weyden]], [[Robert Campin]], [[Dirk Bouts]], [[Geertgen tot Sint Jans]].
Rendkívül gondos részletezéssel és [[életkép]]i felfogással készítette festményeit, példa erre ''Szent Eligius a jegyespárral''/vagy ''Az aranyműves a jegyespárral'' címen futó alkotása (Oppemheim-gyűjtemény, [[Köln]]). Nagy hatással volt kortársaira, sokan utánozták. A [[budapest]]i [[Szépművészeti Múzeum]] ''Mária gyermekével'' című képét őrzi.


== Források ==
== Források ==

A lap 2012. november 30., 22:14-kori változata

Fiatal nő arcképe (1470 körül, Gemäldegalerie, Berlin)

Petrus Christus (Baarle, 1415. körül — Brugge, 1473.) flamand portré- és életképfestő.

Életútja, munkássága

Petrus Christus 1444-től Brugge polgára lett, itt élt és alkotott. Jan van Eyck követője és feltehetően tanítványa is volt, volt amiben igen kitűnt, a portréfestészetben éppen oly kiváló volt, mint mestere, a perspektíva ábrázolása terén pedig új eredményeket eredményeket ért el. Jeles kortárs festőkkel működött együtt, Rogier van der Weyden, Robert Campin, Dirk Bouts, Geertgen tot Sint Jans.

Rendkívül gondos részletezéssel és életképi felfogással készítette festményeit, példa erre Szent Eligius a jegyespárral/vagy Az aranyműves a jegyespárral címen futó alkotása (Oppemheim-gyűjtemény, Köln). Nagy hatással volt kortársaira, sokan utánozták. A budapesti Szépművészeti Múzeum Mária gyermekével című képét őrzi.

Források

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Petrus Christus témájú médiaállományokat.
  • Magyar életrajzi lexikon. 1. köt. Szerk. Éber László. Budapest : Andor Győző kiadása, 1929. Christus, Petrus lásd 195. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.