„Végtelen leszállás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
A megoldhatatlanság induktív bizonyítása
Példa
11. sor: 11. sor:


Tehát a legkisebb megoldás nem létezik, így semmilyen megoldás nincs, tehát az egyenlet megoldhatatlan.
Tehát a legkisebb megoldás nem létezik, így semmilyen megoldás nincs, tehát az egyenlet megoldhatatlan.
==Példa==
'''Állítás:''' A 2 négyzetgyöke irracionális.

<math>\sqrt 2</math> pozitív. Feltesszük indirekt, hogy racionális, tehát vannak olyan <math>x,y</math> természetes számok, hogy <math>\sqrt{2}=\tfrac{x}{y}</math>. Négyzetre emelve kapjuk az <math>x^2 = 2\cdot y^2</math> egyenletet, aminek megoldásai az <math>x,y</math> természetes számok. Állítjuk, hogy egy adott <math>x,y</math> megoldásból készíthető egy <math>x_1, y_1</math> megoldás, ami abban az értelemben kisebb, hogy <math>y_1 < y</math>.

Az <math>x^2 = 2 y^2 > y^2</math> egyenlőtlenség miatt <math>x>y</math>, tehát <math>y_1:=x-y</math> is természetes szám. Hasonlóan, <math>(2y)^2 > 2\cdot y^2 = x^2</math> miatt <math> 2y>x</math>, és így <math>x_1:=2y-x</math> szintén természetes szám. Emellett még <math> y>x-y= y_1</math> is teljesül.
[[Kategória:Matematikai logika]]
[[Kategória:Matematikai logika]]

A lap 2012. november 30., 21:19-kori változata

A végtelen leszállás' egy indirekt bizonyítási módszer, ami azon alapul, hogy a természetes számok minden részhalmazának van legkisebb eleme. A módszert Pierre de Fermat fejlesztette ki, és sok eredményéhez ezzel a módszerrel jutott el. A nagy Fermat-tétel n = 4-hez tartozó speciális esete például belátható végtelen leszállással.

Általános eljárás

Az érvelés indirekt, tehát feltesszük, hogy a bizonyítandó állítás nem igaz, vagyis hogy a szóban forgó egyenlet megoldható a természetes számok halmazán. Tudjuk, hogy a természetes számok minden részhalmazának van legkisebb eleme, ezért ha minden feltételezett megoldásból újabb, természetes számokból álló megoldást tudunk készíteni, akkor ellentmondást kaptunk, és a szóban forgó egyenlet nem oldható meg a természetes számok halmazán.

Másként, az egyenlet megoldáshalmazának is van legkisebb eleme, mivel a megoldáshalmaz a természetes számok halmazának része. Ebből készítünk egy még kisebb megoldást a feladat és a természetes számok tulajdonságainak felhasználásával. Ez ellentmond annak, hogy a legkisebb megoldásból indultunk ki, tehát az egyenlet megoldhatatlan.

A megoldhatatlanság induktív bizonyítása

Tegyük fel, hogy egy legkisebb megoldásból tudunk még kisebb megoldást csinálni! Ezen nyugszik a végtelen leszállás alapelve, és amihez konkrét bizonyítás szükséges.

  • Az indukció megkezdése: A legkisebb megoldás nem lehet a 0, mert akkor lenne a 0-nál kisebb természetes szám. Mivel nincs ilyen szám, ezért ellentmondásra jutottunk.
  • Az indukciós feltevés: Feltesszük, hogy már minden kk0-ra bizonyítva van, hogy nem lehet legkisebb megoldás.
  • Az indukciós lépés: Mivel k0 nem lehet a legkisebb megoldás, ezért annak a kk0 számok között kell lennie. Ez ellentmond az indukciós feltevésnek.

Tehát a legkisebb megoldás nem létezik, így semmilyen megoldás nincs, tehát az egyenlet megoldhatatlan.

Példa

Állítás: A 2 négyzetgyöke irracionális.

pozitív. Feltesszük indirekt, hogy racionális, tehát vannak olyan természetes számok, hogy . Négyzetre emelve kapjuk az egyenletet, aminek megoldásai az természetes számok. Állítjuk, hogy egy adott megoldásból készíthető egy megoldás, ami abban az értelemben kisebb, hogy .

Az egyenlőtlenség miatt , tehát is természetes szám. Hasonlóan, miatt , és így szintén természetes szám. Emellett még is teljesül.