„Tészta” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Cervus (vitalap | szerkesztései)
a →‎Főtt tészták: fogalmaz, pontosít
34. sor: 34. sor:
[[Kép:Spätzle-02.jpg|right|200px|thumb|Egy tányér nokedli]]
[[Kép:Spätzle-02.jpg|right|200px|thumb|Egy tányér nokedli]]
: levesbetétek: metélt, csusza, lebbencs, galuska, csipetke, [[nokedli]] stb.
: levesbetétek: metélt, csusza, lebbencs, galuska, csipetke, [[nokedli]] stb.
A levesbetétekkel változatosabbá és táplálóbbá tesszük a leveseket. Ezeket az élelmiszeripar is előállítja és száraztésztaként minden élelmiszer kereskedésben megvásárolhatók. Azonban minőségük nem minden igényt elégít ki, ezért az igényesebb háziasszonyok, a házi készítésű tésztákat részesítik előnyben. A levesbetétként használt gyúrt tészták - finommetélt, kiskocka, eperlevél stb. - és a csipetke, galuska készítéséhez mindig csak annyi lisztet használjunk, amennyit a tojás felvesz, vizet nem adunk hozzá, így a tészta nem fog elázni a levesben. A készen vett levestészták közül a 8 tojásos megjelölésű az, amely csak tojással, víz nélkül készül.
A levesbetétekkel változatosabbá és táplálóbbá tesszük a leveseket. Ezeket az élelmiszeripar is előállítja és száraztésztaként minden élelmiszer kereskedésben megvásárolhatók. Azonban minőségük nem minden igényt elégít ki, ezért az igényesebb háziasszonyok, a házi készítésű tésztákat részesítik előnyben. A levesbetétként használt gyúrt tészták - finommetélt, kiskocka, eperlevél, csipetke stb. készítéséhez mindig csak annyi lisztet használnak, amennyit a tojás felvesz, vizet nem adnak hozzá, hogy a tészta ne ázzon szét a levesben. A galuska vagy más néven nokedli viszont vízzel készül. A készen vett levestészták közül a 8 tojásos megjelölésű az, amely csak tojással, víz nélkül készül.


=== Zsírban sült tészták ===
=== Zsírban sült tészták ===

A lap 2012. november 14., 11:28-kori változata

Tésztakészítő gép
Kézműves pizzatészta-készítő

Tészta alatt több alapvető élelmiszert értünk.

A tészták alapanyaga: általában búzaliszt, tojás és valamilyen folyadék (víz, tej) hozzáadásával készül, de készülhet tojás nélküli, vagy más növényi lisztből (lisztérzékenyek) változatban is. Elkészítésük a felhasználás szerint is több félék lehetnek, de az elkészítési módokat is variálni lehet. (Pl.: Rakott tészták:kifőtt tésztát egyéb hozzávalókkal rétegesen összerakva - sütjük.)

Tésztagyártás

Spagetti készítő gép

Tészták típusai összetétel szerint

Fehér áru

  • Tojás nélküli termékek

Tojásos tészta termékek

  • Tojással készült termékek

Tészták típusai a liszt fajtája szerint

Búzalisztből készült termékek

Durumlisztből készült termékek

Kukoricalisztből készült termékek

Snack termékek

Tészták típusai alak szerint

Szálas termékek

Apró termékek

Tészta a gasztronómiában

A tészta főzése

Egy tányér főtt spagetti

Egyes levesbetéteket közvetlenül a levesbe főzünk, például a csipetkét, galuskát, másokat külön főzünk ki, és csak közvetlenül a tálalás előtt tesszük a levesbe - daragaluska, májgaluska -, de vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalunk a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belőle, ilyen például a pirított zsemlekocka.

Ha több levest főzünk, pl. húslevest, a betétet csak annyi leszűrt levesbe főzzük bele, amennyi egyszeri étkezésnél el is fogy, az üres levest ugyanis jobban eltarthatjuk. Azonkívül a tésztafélék állás közben sok levet felszívnak, így a következő étkezésre a leves túl sűrű lesz, a tészta pedig elázott.

Főtt tészták

Egy tányér nokedli
levesbetétek: metélt, csusza, lebbencs, galuska, csipetke, nokedli stb.

A levesbetétekkel változatosabbá és táplálóbbá tesszük a leveseket. Ezeket az élelmiszeripar is előállítja és száraztésztaként minden élelmiszer kereskedésben megvásárolhatók. Azonban minőségük nem minden igényt elégít ki, ezért az igényesebb háziasszonyok, a házi készítésű tésztákat részesítik előnyben. A levesbetétként használt gyúrt tészták - finommetélt, kiskocka, eperlevél, csipetke stb. készítéséhez mindig csak annyi lisztet használnak, amennyit a tojás felvesz, vizet nem adnak hozzá, hogy a tészta ne ázzon szét a levesben. A galuska vagy más néven nokedli viszont vízzel készül. A készen vett levestészták közül a 8 tojásos megjelölésű az, amely csak tojással, víz nélkül készül.

Zsírban sült tészták

  • palacsinta:
Liszt, tojás, tej, vagy szódavíz, só keverékéből készült folyékony massza, amelyet vékony, kerek lapokká sütünk és különféle töltelékekkel, (lekvár, mák, dió, túró, cukrozott kakaó, vagy fahéj, stb.), desszertként tálalunk. Az alaptésztát használjuk még más ételek (húsok, zöldségek), bundázására is.
  • fánk:
  • lángos:

Élesztős (kelt) tészták

Gyúrt élesztős tészta

Egy tányér (2 darab) kifli
kenyér, kenyérlángos, kifli, zsemlye, briós, fonott kalács, aranygaluska, bukta stb.

Kevert élesztős tészta

kuglóf, farsangi fánk stb.

Omlós (zsiradékkal készült) élesztős tészta

Egy tányér pozsonyi kifli (Bratislavske rozky)
bejgli, pozsonyi kifli, teasütemények (linzerek) stb.

Hajtogatott élesztős tészta

diós csiga, vajas-, vagy töpörtyűs pogácsa stb.

Olasz tészták

Egy tányér ravioli

1. Levestészták

Tagliolini – kb. 1 ½ mm széles
Nino di Rondine – kb. 1 mm széles

2. Széles metéltek

Pappardelle – kb 3 cm széles, recés szélű
Tagliatelle – hosszú metélt kb. ½ cm széles

3. Töltött tészták Ha kicsi négyzeteket vágunk, azt megtöltjük és átlósan félbehajtjuk

Capelletti – ha ricottával töltjük
Tortellini – ha hússal, bolognai szósszal töltjük

Ha nagy négyzeteket, vagy téglalap alakúakat vágunk, és azt töltjük:

Tortellone (Ferrarában és Bologna környékén)
Raviolo (Mantovában és Milánóban)

Ha háromszög alakú:

Triangolo

Ha nem négyzetet, hanem egy pohár peremével köröket vágunk, és azt hajtjuk félbe:

Mezzaluna

4. Farfalle - Masni alakú, Ha négyzet alakú tésztát vágunk és a szembelévő két sarkát középen egyszerűen összenyomjuk.

Pappardelle, azaz széles metélt Az apróra vágott erdei gombát pirítsuk meg egy kicsit olívolajon, dobjunk rá pici zúzott fokhagymát. Keverjük össze a kifőtt tésztával, hintsünk a tetejére összevágott petrezselymet. Díszítsük néhány paradicsom gerezddel, borsozzuk meg, majd szórjunk rá parmezánt.

Mafalde, azaz fodros metélt Béleljünk ki egy tortaformát vagy jénait a kifőtt tésztával, simítsunk rá egy réteg blansírozott spenótlevelet. Borítsuk be bacon-szeletekkel, majd öntsük rá felvert tojás, reszelt parmezán szerecsendióval ízesített keverékét. Sütőbe pirítsuk aranysárgára.

Penne regine, azaz rövid csőtészta Tegyünk a kifőtt tésztára fűszeres olívaolajat, apró kockára vágott paradicsomot, mozzarella sajtot, hintsük meg metélőhagymával vagy friss bazsalikommal.

Tagliatelle, hosszú metélt Keverjünk össze felcsíkozott cukkínit finomra vágott hagymával, fokhagymával. Futtassuk meg egy kevés olívaolajban. Öntsük a kifőtt tésztára.

Orecchiette, azaz kagylótészta Ízesítsünk paradicsomszószt zellerrel, kevés naranccsal és citromhéjjal. Keverjünk bele egy csepp tabasco-t és egy pici vodkát. Forgassuk bele a tésztát a különleges mártásba.

Capelli d’Angelo, azaz cérnametélt Apró konzerv rákokat citromlé, chili, tengeri só, fokhagyma keverékébe forgassuk, majd süssük ki olajban. Öblítsünk ki egy edényt fehérborral, vajazzuk ki a belsejét, és ebben keverjük össze a rákot, a ragut és a tésztát.

Lumaconi, azaz szarvacska Dinszteljünk csíkokra vágott vöröskáposztát, ízesítsük chilivel, fokhagymával, keverjünk hozzá rokfortos besamelmártást, majd öntsük a tésztára.

Taglierini, azaz szálas metélt Keverjünk össze tojássárgáját, vajat, gyenge mustárt. Ízesítsük finomra vágott kaporral és citromlével. Öntsük a mártást a tésztára. Tehetünk rá apróra vágott füstölt lazacot is.

Farfalle, azaz masnitészta Vágjunk nagyon apróra füstölt sonkát, zöldhagymát, keverjük a kifőtt tésztához. Szórjuk meg reszelt sajttal.

Egy tányér Lasagne

Maccheroncelli, azaz hosszú makaróni Öntsünk egy tálba kevés olívaolajat. Adjunk hozzá dinsztelt hagymát, köménymagot, fokhagymát, felkockázott paradicsomot, szardellát, pirított fenyőmagot, szerecsendiót és mazsolát. Ha egy kevés sült csirkemellet felkockázunk, és hozzákeverjük, még gazdagabb lesz. A szószt jól forgassuk össze a tésztával.

Lasagne A rakott tészta olasz neve, készülhet kockára vágott, tépett, szakított, lebbencs, csusza-, vagy metélt tésztákból. A lasagne (magyarul sokan lazannya -nak mondják), az olasz Emilia Romagna tartományról indult el világhódító útjára. A lasagne, népszerű étel az egész világon, nagyon sok féle húsos, zöldséges, túrós változat létezik belőle, bátran alakíthatjuk a család ízlése szerint.

Lásd még

Külső hivatkozások

Commons:Category:Pasta
A Wikimédia Commons tartalmaz Tészta témájú médiaállományokat.