„Hangszer” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő módosítása: ckb:ئامێری مۆسیقا
valóban
1. sor: 1. sor:
'''Hangszer''' a legáltalánosabb értelemben minden olyan eszköz, amelyet abból a célból készítettünk, vagy arra használunk, hogy [[hang]]ot állítsunk vele elő. Szorosabb értelemben a hangszer vagy zeneszerszám (gör. ''Organon,'' lat. ''Instrumentum)'' olyan tárgy vagy készülék, amelyet '''zene''' létrehozása szándékával használunk hang előállítására. A nyugati zenében hagyományosan húros, fúvós és ütőhangszereket szoktunk megkülönböztetni.
'''Hangszer''' a legáltalánosabb értelemben minden olyan eszköz, amelyet abból a célból készítettünk, vagy arra használunk, hogy [[hang]]ot állítsunk vele elő. Szorosabb értelemben a hangszer vagy zeneszerszám (gör. ''Organon,'' lat. ''Instrumentum)'' olyan tárgy vagy készülék, amelyet '''zene''' létrehozása szándékával használunk hang előállítására. A nyugati zenében hagyományosan húros, fúvós és ütőhangszereket szoktunk megkülönböztetni.


A legtermészetesebb hangszer az emberi hang és az emberi test: a zenélés legősibb formája az ének, melyet a test bármely más részei segítségével előállított hangok is kísérhetnek (például taps, csettintés, dobbantás, szájbőgőzés, [[tánc]]). Mégis, kivételes jellege miatt, és mivel az embert nem tekinthetjük tárgynak vagy eszköznek, az emberi hangot nem szokás hangszerek között tárgyalni.
A legtermészetesebb hangszer az emberi test: a zenélés legősibb formája az ének, melyet a test bármely más részei segítségével előállított hangok is kísérhetnek (például taps, csettintés, dobbantás, szájbőgőzés, [[tánc]]). Mégis, kivételes jellege miatt, és mivel az embert nem tekinthetjük tárgynak vagy eszköznek, az emberi hangot nem szokás hangszerek között tárgyalni.


== Csoportosításuk ==
== Csoportosításuk ==

A lap 2012. november 8., 19:45-kori változata

Hangszer a legáltalánosabb értelemben minden olyan eszköz, amelyet abból a célból készítettünk, vagy arra használunk, hogy hangot állítsunk vele elő. Szorosabb értelemben a hangszer vagy zeneszerszám (gör. Organon, lat. Instrumentum) olyan tárgy vagy készülék, amelyet zene létrehozása szándékával használunk hang előállítására. A nyugati zenében hagyományosan húros, fúvós és ütőhangszereket szoktunk megkülönböztetni.

A legtermészetesebb hangszer az emberi test: a zenélés legősibb formája az ének, melyet a test bármely más részei segítségével előállított hangok is kísérhetnek (például taps, csettintés, dobbantás, szájbőgőzés, tánc). Mégis, kivételes jellege miatt, és mivel az embert nem tekinthetjük tárgynak vagy eszköznek, az emberi hangot nem szokás hangszerek között tárgyalni.

Csoportosításuk

A világ talán legbonyolultabb hangszerének kezelőfelülete

A hangszereket csoportosíthatjuk a hangadásuk, vagy kezelésük módja szerint. A hangadás módja szerint vannak hangszerek melyeknél:

rezgése, vagy pedig elektronikusan előállított rezgések állítják elő a hangot (elektrofon).

A hangszer kezelésének módja szerint léteznek

A Sachs–Hornbostel-féle osztályozás

Erich Moritz von Hornbostel és Curt Sachs 1914-ben publikálták a hangszerek osztályozására vonatkozó új rendszerüket, melyet elsősorban a néprajzkutatók által leírt egzotikus hangszerek számának robbanásszerű növekedése tett halaszthatatlanná. Ez a rendszer bármilyen, eddig még fel nem talált vagy fel nem fedezett hangszer rendszerbeillesztését is lehetővé teszi. Alapja az előbb már említett aerofon – kordofon – membranofon – idiofon felosztás, ezt finomítja tovább lépésről lépésre.

Egyéb megkülönböztetések

Annak alapján, hogy a hangszer meghatározható magasságú vagy pedig zörejszerű hangokat állít elő, léteznek

Aszerint, hogy a hangszer egyidőben csak egy, vagy több hangot is képes játszani, vannak

Használható szempont lehet a – mondjuk így – kulturális beágyazódottság szerinti csoportosítás, mely alapján vannak

A hangszereket rendszerezhetjük még földrajzi elterjedésük szerint, történelmi vagy zenetörténeti korszakok alapján stb.

Kapcsolódó fogalmak

  • A hangszerek leírásával, rendszerezésével foglalkozó tudományág az organológia;
  • a hangszert használó zenész a zongorista, kürtös stb. az adott hangszer nevének megfelelően;
  • a hangszeres zenészekből álló együttes a zenekar;
  • a kizárólag hangszereken előadott zene a hangszeres vagy instrumentális zene;
  • a hangszerek alkalmazásának és kombinációjának művészete: a hangszerelés;
  • a hangszer előállítója a hangszerkészítő vagy hangszerész.

Lásd még

Külső hivatkozások

Commons:Category:Musical instrument
A Wikimédia Commons tartalmaz Hangszer témájú médiaállományokat.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap