„Szoros” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2+) (Bot: következő módosítása: zh:海峡列表
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő módosítása: zh:海峡
108. sor: 108. sor:
[[vi:Eo biển]]
[[vi:Eo biển]]
[[yi:דורכגאס]]
[[yi:דורכגאס]]
[[zh:海峡列表]]
[[zh:海峡]]
[[zh-min-nan:Hái-kiap]]
[[zh-min-nan:Hái-kiap]]

A lap 2012. október 30., 22:58-kori változata

Szoros diagramja

A folyó szűk, mély áttörési völgye, a szoros környezetéhez képest szűk, hajózható csatorna, amely két hajózható víztömeget köt össze. Általában olyan csatorna, amely két szárazföldi tömb közt helyezkedik el, de szorosnak nevezik az olyan csatornát is, melyet mindkét oldalán nem hajózható vizek szegélyeznek (például azért, mert ezek a szomszédos vizek túl sekélyek, vagy bennük zátonyok, szigetívek teszik lehetetlenné a hajózást).

Sok szoros gazdasági és/vagy katonai-politikai értelemben kiemelt fontosságú, mert forgalmas kereskedelmi vagy hadászatilag jelentős útvonal halad rajta keresztül. A hajózható vizek összekötésére sok mesterséges szoros épült, de ezek elnevezése általában nem szoros, hanem csatorna. Szintén nem nevezik szorosnak a hajózható vizeket összekötő természetes vízfolyásokat.

A szoros a földhídnak nevezhető földszoros, vagy a görögből (iszthmosz) „negatívja” vagyis ami két víztömeggel határolt viszonylag széles szárazföldet összekötő keskeny szárazföldi sávot jelent.

Általában nem szoros az olyan csatorna sem, amely egy öböl bejáratát jelenti a tenger vagy egy nagy tó felől. (Ilyenek lehetnek például a fjordok is.) Kivétel például a kaliforniai Golden Gate, amelyet szorosnak szoktak tekinteni.

Ismert szorosok

A Boszporusz látképe.

Néhány a világ ismert szorosai közül:

Lásd még

Commons:Category:Straits
A Wikimédia Commons tartalmaz Szoros témájú médiaállományokat.