„Wikipédia:Kitűnő szövegek és képek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
A saját készítésű filmünk választott stábja
Nincs szerkesztési összefoglaló
10. sor: 10. sor:


----
----
== Kitűnő cikkszövegek ==
A választott rendezőnk

George Lucas

1
944-ben született a Kalifornia állambeli Modestóban egy kisvállalkozó gyermekeként; a szülők önálló diótermesztők voltak. Szürke középiskolai tanulmányok után két esztendőt a szociológia tanulmányozásával töltött a modestói egyetemen, ezután beiratkozott a dél-kaliforniai egyetem filmiskolájába. A tengerészetnél tanított fényképezést; elnyert egy ösztöndíjat, mely arra jogosította, hogy Carl Foremant és Francis Coppolát figyelje munka közben; tartós szövetségre lépett Coppolával, aki segédrendezőként alkalmazta a Finian-s Rainbow [Szivárványvölgy] és a Rain People Az [esőemberek] forgatásánál, majd később az amerikai Zoetrope alelnöke lett. Első játékfilmjét - a THX- 1138-at - Coppola támogatta, ezután elkészítette az American Graffitit. 1977-ben Lucas befejezte a Star Wars [Csillagok háborúja] című filmjét.

















A választott férfi-főszereplőnk (1)

Hayden Christensen
C
hristensen kanadai állampolgár, a Brit Columbiai Vancouverben született 1981. április 19-én. Hároméves koráig éltek itt, majd Thorhillbe költöztek Ontario megyébe. Három testvére van, Tove, Hejsa és Kaylen. Az Unionville-i Gimnáziumba járt iskolába ugyancsak Ontario megyében, és itt érettségizett 1999-ben.
N
ővére Hejsa vezette be a filmszakmába, hét éves korában készült róla az első hivatalos felvétel egy reklámhoz. Ez után több reklámfilmben is szerepelt, majd megkapta Skip McDeere szerepét az első kanadai szappanoperában a "Family Passions"-ben. 1994-től kezdve sok TV drámában játszott, a legnagyobb TV szerepe a Fox Family adón játszott "Higher Ground"-ban volt, ahol az egyik főszereplőt, Scott Barringer-t alakította, aki a drogokhoz menekül miután a mostohaanyja elcsábítja. 2000 áprilisában, amikor lezárult a színészek kiválogatása Anakin Skywalker szerepére a hírforrások egyre gyakrabban jelölték meg a kanadai színészt, mint legesélyesebb pályázót. 2000. május 12-én jelentették be hivatalosan, hogy Hayden lesz a kiválsztott. Közben egy másik szerződést is aláírt, egy főszerepet a Life as a House-ban, ahol Kevin Kline-nal játszott együtt. Ezért az alakításáért később Golden Globe-ra jelölték. Kline is nagyon elismerően nyilatkozott a fiatal színészről, két magazin neki ítélte "Az év áttörése" díjat. Ami ezután következett az az Episode II forgatás.
A
film utáni pletykák szerint Hayden és Natalie Portman között több is kialakult, mint színészi kapcsolat, de később mindketten cáfolták a hírt. Egyben biztosak lehetünk: 2005-ben Hayden visszatér majd mint Anakin, és valószínűleg ő bújik majd a Vader maszk mögé is.
A legfrissebb riportok egyike ezt írja Christensen jelenéről:
"Amikor a most 21 éves Hayden Christensen megérkezik, hogy velem ebédeljen olyan embernek tűnik aki ragaszkodik az anonimitáshoz. Pont úgy néz ki mintha legszívesebben láthatalanná válna. Felgyalogol a kényelmes középosztályú étterem nyitott teraszára, a kabátja gallérja felhajtva, úgy hogy a fél arcát eltakarja, és a baseball sapkája a szemöldökéig lehúzva."
"'Vicces,' mondja, ahogy leülünk az asztalhoz, 'Van egy barátom, aki ügynökségről ügynökségre jár, hogy beindítsa itt a karrierjét. Meg kellett állnom, hogy ne adjak neki tanácsot, mert én nem igazán mentem végig azon az úton, amin a legtöbb színészjelölt végigmegy itt Los Angelesben.'"
Adatok: Születési dátum: 1981. április 19
Születési hely: Vancouver, BC Kanada
Magasság: 186 cm
Szeme színe: kék
Haja színe: sötét szőke
Kedvenc autója: BMW
Kedvenc sportja: tenisz, jégkorong, futball
Kedvenc étele: pizza, olasz tésztafélék
Kedvenc színe: kék
Filmográfia:
Star Wars: Episode III (2005) - Anakin Skywalker
Star Wars: Episode II (2002) - Anakin Skywalker
Life as a House (2001) - Sam
Trapped in a Purple Haze (2000) (TV) - Orin Krieg
"Higher Ground" (2000) TV Series - Scott Barringer
Freefall (1999) (TV) - Patrick aka Angst über den Wolken (1999) (TV) (Germany)
Virgin Suicides, The (1999) - Jake Hill Conley
No Greater Love (1996) (TV) - Teddy Winfield aka Danielle Steel's 'No Greater Love' (1996) (TV)
Harrison Bergeron (1995) (TV) - Eric aka Kurt Vonnegut's Harrison Bergeron (1995) (TV)
In the Mouth of Madness (1995) - Paper Boy aka John Carpenter's In the Mouth of Madness (1995) (USA: complete title)
Love and Betrayal: The Mia Farrow Story (1995) (TV) - Fletcher #2
Street Law (1995) - Young John Ryan aka Law of the Jungle (1995)"Macht der Leidenschaft" (1994)
TV Series - Skip McDeere aka "Family Passions" (1994)
Autogramcím:
c/o The Gersh Agency
232 N. Canon Drive
Beverly Hills, CA 90210
USA



A választott férfi-főszereplőnk (2)
Ewan McGregor
E
wan Gordon McGregor Skóciában, Crieff városában született, 1971. március 31-én. Színészi előképzettségre a Perth repertoárszínházban tett szert, majd a Guildhall zene- és színművészeti iskolába járt.
F
ilmszínészi pályafutását 1992-ben kezdte meg, Dennis Potter egyik tv-sorozatával. A következő évben a BBC-nél játszotta Julien Sorelt a Vörös és feketében. 1993-ban tűnt fel először nagyjátékfilmen, majd 1994-ben a Shallow Grave - Sekély sírhant egyik főszerepe egy csapásra ismertté tette a nevét, a filmben Alexet, az újságírót alakította. Peter Greenaway is felfigyelt az ifjú tehetségre, s Párnakönyv című filmje férfi főszerepét osztotta rá. A nagyközönség szívébe mégsem e két munkájával, hanem az ezután következő Trainspottinggal lopta be magát McGregor, mint a lepattant, vécékben úszkáló junkie Renton. Mellesleg e film kapcsán jelölték életében először egy neves díjra, az MTV Movie Awardjára, amit végül is nem kapott meg, de pályája innentől kezdve meredeken ívelt felfelé. Sorra kapta a jobbnál jobb szerepajánlatokat, Hollywood is felfedezte magának, s mára a világ egyik legkeresettebb színművésze lett. McGregor fellépett a "Nightwatch" és "Le Baiser du serpent" című produkciókban, az Emma című kosztümös filmben pedig már a legnagyobb sztárok oldalán volt látható.
K
ésőbb harmadik filmjében dolgozik együtt Boyle-ék filmes csapatával. "Ebben a filmben egy álmodozó takarító fiút játszom, aki egyébként a világ legtehetségtelenebb emberrablója" - mondta szerepéről McGregor."Ewan zseniális színész - mondja Boyle. - Sikerének egyik fő oka, hogy nem szégyell a tökéletesnél rosszabb lenni, gyengének vagy teljesen baleknak tűnni, és mentes a jól bevált macsó technikáktól."
A
z élet sója forgatása után McGregor rögtön Chicagóba utazott, hogy mint rendkívüli szereplő játsszon a Vészhelyzet egyik epizódjában. Nemrég pedig Todd Haynes "Velvet Goldmine" című filmjében dolgozott.
A
Star Wars Episode I - Bajlós árnyak után (mely meghozta neki a világhírt), miután az SW rajongók is megismerhették színészi tehetségét Liam Neeson oldalán, a következő filmekben játszott: Little Voice (1999), Éjjeliőr a hullaházban (1999), Velvet Goldmine (1999), Moulin Rouge (2001), Sólyom végveszélyben (2001). Ez után Ewan szakállat növesztett, hogy eljátszhassa a 10 évvel öregebb Obi-wan Kenobit, a Star Wars -Episode II - A klónok támadása című Lucas produkcióban. Több mint valószínű, hogy Lucas az Episode III-ben is számítani fog rá, merthogy a II., és a III. rész között csupán két év telik el.
Íme egy összehasonlító képsorozat:

Választott női főszereplőnk

Natalie Portman (Padme Amidala Naberrie)
N
atalie Portman 1981. június 9-én született Jeruzsálemben. Apja orvos, anyja művész. Kilencévesen került ki az Amerikai Egyesült Államokba. Egy pizzériában felfigyelt rá a Revlon cégnek az ügynöke és bejegyezte a Wilhelmina reklámügynökségnél. Natalie nem szerette ezt a munkát, unalmasnak tartotta. Így az ügynöke Luc Besson készülő filmjéhez, a Leon, a profi szereplőválogatására küldte. Besson eleinte túl fiatalnak találta Natalie-t, de végül is Ő kapta meg a szerepet. Szülei tanácsára megváltoztatta a családnevét, és felvette a Portman nevet (nagyanyja leánykori nevét). Remek színészekkel játszott együtt, mint például Jean Reno, Gary Oldman és Danny Aiello, aki azt tanácsolta neki, hogy ne vállaljon el tévés szerepeket. Karriere 18 éves koráig a szülei kezében volt.
A
Leon, a profi után olyan filmekben vállalt el szerepet, mint, a Szemtől szemben, a Varázsige: I Love You, a Gyönyörű lányok, és a Támad a Mars! 1995-ben egy olyan szerepet játszhatott el a Broadway-en, amire már tizenkét éves kora óta vágyott. Eljátszhatta Anna Frank szerepét a Broadwayen. 1996-ban Wayne Wang filmjében az Anywhere but here-ben Susan Sarandonnal játszott együtt. Majd felkínálták neki Amidala királynő szerepét a Star Wars első részében a Baljós Árnyakban. Natalie nem ismerte George Lucas filmklasszikusát, így majdnem visszadobta a három részre szóló szerződést: "Mindenféléket hallottam a filmről, de először akkor néztem meg videón, amikor a találkozóra készültem George-dzsal. Tetszett, de nagy felelősség három évre tervezni. 2000 és 2002 és 2005 nyarán is jön egy-egy rész, és nem szeretném, ha forgatás akadályozna a továbbtanulásban.""Olyan nehéz és kényelmetlen volt a jelmezem, hogy forgatás közben automatikusan felvettem a kívánt, tekintélyes pózt. Különösen a fejdísz viselése okozott sok gondot, állandóan fájt tőle a fejem. Remélem nem lesz belőle divat. Mindehhez jött a tunéziai sivatag hősége. Rögtön napkeltekor elkezdtük a forgatást, mert délre már árnyékban is ötven fok volt
S
zépsége mellett kivételes tehetségét is dicsérik. Egy neves amerikai folyóirat azt állította róla, hogy a kisujjában is több tehetség van, mint Demi Moore-nak és Jennifer Anistonnak együttvéve (Harpers and Queen magazin). George Lucas valószínuleg nem bánta meg, hogy Natalie Portmant választotta a filmjéhez.
M
ost huszonegy és felvételt nyert a Harvard egyetemre. Nem dohányzik, nem iszik, drogot meg életében nem próbált. Utálja a tinédzser bulikat, szeret olvasni, szereti a matekot, a japán nyelvet és kitunő tanuló. "Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy színésznő akarok lenni!" De az még biztos, hogy a Star Wars utolsó részét leforgatja. "Ezt még leforgatom, de utána vége, legalábbis egy időre. Úgy érzem, többet kell tennem az életben annál, hogy csak színész vagyok." Natalie-t egyelőre nem rontotta el a filmvilág. Gondosan őrzi a magánéletét és barátai az iskolából, kerülnek ki és nem a hollywoodi partikról. Az egész hollywoodi cirkusz hidegen hagyja.
Magasság: 160 cm
Tömege: ismeretlen
Haja színe: barna
Szeme színe: barna
Kedvenc énekese (i): Björk , PJ Harvey, Alanis Morissette, The Jackson Five, Juliana Hatfield, Radiohead, 60?s folk rock, Moby
Szívesen hallgatja még: Stevie Wondert, a Beatles-t, Busta Rhymes-t és a R.E.M.-t.
Abszolút kedvenc CD-je: a Portishead: Dummy.
Kedvenc könyve: Anna Frank naplója, egy fa nő Brooklynban
John Irving: A Prayer for Owen Meany
Kedvenc színésze: Ben Kingsley, Audrey Hepburn
Hobby: Natalie megorül az újságokért. Kedvencei közé tartozik a Vouge és a Vanity Fair. Az újságos részlegen egy órát is képes eltölteni. Szívesen olvassa még a New York Magazint,mert érdekli, hogy mi történik ott. Tánc (balett, jazz, tap) írás, jégkorcsolyázás, modellkedés, színészkedés. Azon kívül még nagyon szeret sokáig aludni.
Nyelvek: angol. héber, és még egy kicsit franciául és japánul is beszél.
Háziállatai: egy darab kutyája van.
Szokások: kis zacskókat - és táskákat gyűjt.
Étkezési szokások: Natalie 8 éves kora óta szigorú vegetáriánus. Semmiféle húst nem eszik, de szereti a tojást, és minden nap megiszik egy pohár lefölözött tejet.
Sport: szeret a barátaival focizni.
Híres barátai: Lukas Haas színész, Liv Tyler, Susan Sarandon és Ashley Judd színésznők és Isaac Mizrahi designer.
Kedvenc ételei /italai: Pizza, csokoládé, tea, jégkrém, fagyi, lefölözött tej.
Kedvenc TV műsorai: Jóbarátok, Ellen, Dawson's Creek, Jerry Springer.
Kedvenc színészei: Ben Kingsley, Patrick Swayze, John Turturro.
Kedvenc színésznői: Jennifer Grey, Susan Sarandon, Julia Roberts.
Kedvenc designerei: Isaac Mizrahi, Helmut Lang, Miu Miu, Prada, Abercrombie & Fitch.
Kedvenc sminkjei: Kiehl's lip gloss, Vincent Longo Water Canvas Foundation, powder blush and beige eyeshadow.
Kedvenc tantárgyai: Biológia, matematika, tudomány, kémia, nyelvek, politika, pszichológia.
Kedvenc országa: Izrael.
Kedvenc városa: Amsterdam.
Kedvenc színe: ismeretlen.
Filmográfia:
2005 Star Wars : Episode 3 Padme Amidala
2002 Star Wars Episode 2 - Attack of the clones:Senator Amidala
2000 Where the Heart Is Novalee: Nation
1999 Anywhere But Here: Ann August
1999 Star Wars: Episode I - The Phantom Menace: Queen Amidala
1996 Mars Attacks!: Taffy Dale
1996 Beautiful Girls: Marty
1996 Everyone Says I Love You: Laura
1995 Heat: Lauren
1995 Developing: Nina
1994 The Professional: Mathilda





----
----


== Kitűnő képek ==



----
----

A lap 2005. június 9., 12:42-kori változata

Lásd: Wikipédia:Kiemelt szócikkek

Ezen a lapon próbáljuk felsorolni azokat a wikipédia szerkesztők által írt szócikkeket, melyek kiemelkedően jó tartalommal rendelkeznek; a szócikk tartalma nem csak helyes, vagy jó fordítása egy idegennyelvű Wikipédiának hanem a témát kitűnően és részletesen, általában saját "kutatási eredményeket" is felmutatva taglalja. Ezek azok a cikkek, melyekre még a nagy múltú papír-lexikonok is büszkék lennének.

Szintén itt soroljuk fel azokat a képeket, melyeket szerkesztőink készítettek és amellett, hogy illusztrálnak egy vagy több szócikket a képek külön említésre méltóan szépek, vagy érdekesek, esetleg különlegesek.

Ez a lap tehát olyan szócikkeket és képeket sorol fel, melyekre büszkék vagyunk.

Ezeket a cikkeket és képeket érdemes megnézni mindenkinek, aki szeretné tudni, hogy milyen cikkeket szeretnénk a Wikipédiában minél többet látni.


Kitűnő cikkszövegek


Kitűnő képek


Egyelőre még nincs felsorolva kép vagy szócikk. Miért?

A Magyar Wikipédia még mindig fiatal, szerkesztőink általában teljes cikkeket írnak, és így egy cikkben nem sok ember működött közre, nem finomították vagy gazdagították azokat új tartalommal. Másrészt kevés embernek van ideje arra, hogy egy személyben komoly kutatómunkát folytasson egy témában, ami egy kiváló cikk megírásához szükséges. Minél többen alakítják, bővítik a cikkeket, minél több olyan lelkes ember szerkeszt, aki egy témához jelentős tudást tesz hozzá, egyre több és több cikk fog ebbe a listába kerülni.

Ha javasolni szeretnél egy cikket vagy képet a listába, akkor azt a vitalapon írd le, és hagyj egy hetet arra, hogy mások elmondhassák a véleményüket. Ha a megszólaló többség egyetért, a cikk kerüljön fel a listába!