„Ted (film)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
JackieBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: pt:Ted (filme)
MerlIwBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő eltávolítása: he:טד (סרט) (deleted)
134. sor: 134. sor:
[[fa:تد (فیلم)]]
[[fa:تد (فیلم)]]
[[fr:Ted (film)]]
[[fr:Ted (film)]]
[[he:טד (סרט)]]
[[it:Ted (film)]]
[[it:Ted (film)]]
[[ko:19곰 테드]]
[[ko:19곰 테드]]

A lap 2012. október 15., 02:15-kori változata

Ted
(Ted)
2012-es amerikai film

Ted és John
Ted és John
RendezőSeth MacFarlane
ProducerJohn Jacobs
Seth MacFarlane
Scott Stuber
Jason Clark
Műfaj
Forgatókönyvíró
FőszerepbenMark Wahlberg
Mila Kunis
Seth MacFarlane
Giovanni Ribisi
Joel McHale
Patrick Warburton
Matt Walsh
Jessica Barth
ZeneWalter Murphy
OperatőrMichael Barrett
VágóJeff Freeman
Gyártás
GyártóMedia Rights Capital
Fuzzy Door Productions
Bluegrass Films
Smart Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő107 perc
KöltségvetésUSA 50 millió $ [1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Studios
HUN UIP Dunafilm
BemutatóUSA 2012. június 29.
HUN 2012. augusztus 23.
KorhatárHUN Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA 323 048 585 $ [1]
Kronológia
KövetkezőTed 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Ted témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Ted egy 2012-es amerikai vígjáték, melynek írója, producere és rendezője Seth MacFarlane, a Family Guy megalkotója. A film John Bennetről, a harmincöt éves férfiról szól, aki kénytelen szeretett játékmackójával foglalkozni, aki egy gyermekkori kívánság eredményeként életre kelt és azóta is ott él mellette. A Ted MacFarlane első mozifilmje, amelyet CGI technikával, élőszereplőkkel ötvözve hoztak létre. Főbb szerepekben olyan színészek tűnnek fel, mint Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi, Joel McHale, valamint Ted hangját és mozgását MacFarlane szolgáltatja.

Szereplők

Szereplő Színész Magyar hang[2]
John Bennett Mark Wahlberg Stohl András
Lori Collins Mila Kunis Pikali Gerda
Ted (hang) Seth MacFarlane Nagypál Gábor
Donny Giovanni Ribisi Elek Ferenc
Rex Joel McHale Dévai Balázs
Guy Patrick Warburton Sarádi Zsolt
Thomas Matt Walsh Rosta Sándor
Tammi-Lynn Jessica Barth Tenki Réka
Sam Jones Sam J. Jones Vass Gábor
Norah Jones Norah Jones Pálfi Kata
Robert Aedin Mincks Bogdán Gergő
John apja Ralph Garman Jakab Csaba
John anyja Alex Borstein Márton Eszter
A fiatal John Bretton Manley Richter Tamás
A fiatal Ted Zane Cowans Straub Norbert
Mesélő Patrick Stewart Fodor Tamás

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

1985-ben, egy Swampscott nevű kisvárosában Massachusetts-ben John Bennett egy magányos kisfiú, akinek nincs egyetlen barátja sem. Karácsonyra a szüleitől egy nagy plüssmackót kap ajándékba, akit elnevez Teddy-nek (később Ted) és attól kezdve a mackó lesz a legjobb barátja. Egyik éjszaka John azt kívánja, hogy a macija bárcsak tudna hozzá igazából beszélni. Mivel azon az estén történetesen épp szenteste volt, ráadásul John hullócsillag alatt kívánt, így másnap reggelre Ted csodával határos módon életre kell. Miután John szülei magukhoz térnek a megdöbbentő sokktól, amit az élő-beszélő plüssjáték megjelenése okoz a házban, a csoda híre eljut az egész világhoz és Ted egy rövid ideig hatalmas hírességé válik.

2012-ben John (Mark Wahlberg) és Ted (MacFarlane eredeti hangjával) még mindig együtt élnek Boston déli részén, Massachusetts közelében. Bár részben már mindketten felnőttek, legtöbb idejüket még most is szórakozással töltik; füveznek a kanapén, söröznek, és rajzfilmeket néznek a tévében. Mindemellett azonban Johnnak egy autókölcsönzőnél kell dolgoznia, és már négy éve tartós kapcsolatot folytat egy Lori Collins nevű gyönyörű nővel (Mila Kunis). Négy éves együttlétüknek évfordulóján Lori reménykedik benne, hogy John végre megkéri a kezét, ám közben úgy érzi, sosem fordul komolyabbra a kapcsolatuk, addig, amíg Ted velük él, aki szerinte hátráltatja Johnt abban, hogy rendes élete legyen. John azonban túlságosan ragaszkodik Tedhez, hogy megváljon tőle, ám mikor egyik este hazamennek és felfordulva találják a lakást, Teddel és négy prostituálttal, John végül rászánja magát, hogy Tedet kiköltözésre bírja.

John talál Tednek egy saját lakást és munkát egy élelmiszerboltban, mindemellett azonban Tednek egyáltalán nincs ínyére újfajta életmódja, amelyet kénytelen elfogadni. Noha már nem laknak egymással, Ted és John a legtöbb időt még mindig együtt töltik, amely miatt John kezdi egyre elhanyagolni a munkáját, és újabb kifogásokkal elhanyagolni a kötelességét, ezáltal a Lorival való kapcsolatát is. Eközben pedig egy őrült, mániákus Donny, aki gyerekkorában bálványozta Tedet, mindenáron meg akarja szerezni a mackót magának, és elkényeztetett fiának Robertnek.

Amikor John és Lori meghívást kapnak Rex, Lori kéjsóvár főnökének ünnepségére, Ted felhívja Johnt, hogy jöjjön el hozzá, mert egy házibulit rendez, ahol ráadásul jelen van Sam Jones, Ted és John kedvenc filmje, a Flash Gordon sztárja. John azzal a szándékkal érkezik Ted bulijába, hogy csak néhány percig maradhat, ám az események végül durva fordulatokat vesznek: John és Ted kokaint szívnak Sam Jonessal, s őrült, részeges bulizásba fognak, Ted karaoke-izni kezd, s végül a vad bulizók áttörik a falat, ahol a szomszédságban lakó ázsiai férfi egy késsel támad rájuk, míg Ted megverekszik egy kacsával. Johnnak csak éjfél körül jut eszébe, hogy megfeledkezett Loriról, aki mikor felfedezi, hogy John, miért is hagyta ott őt a partin, szakít vele és elmegy. John ekkor dühösen azzal vádolja Tedet, hogy tönkreteszi az életét, és azt mondja, hogy többé nem akarja látni.

Később Ted megpróbálja tisztázni a nézeteltéréseit Johnnal, ami végül odáig fajul, hogy a két barát összeverekszik a hotelszobában, ahol John megszállt. A verekedés során feldúlják a szobát, majd mindketten súlyos testi fájdalmat okozva a másiknak, végül kibékülnek és Ted megígéri Johnnak, hogy segít helyrehozni a Lorival való kapcsolatát. Ezután mindketten a Hatch Shell-ben megrendezett koncertre mennek, ahová Ted tudomása szerint Rex vitte el Lorit randizni, hogy John és Lori szakítását kihasználva közeledhessen a lány felé. A koncerten fellép Ted régi szeretője Norah Jones, aki Ted kérésére megengedi Johnnak, hogy énekeljen egy dalt Lorinak a közönség soraiból. John éneke azonban nem arat nagy sikert, az emberek lefújolják a színpadról, a végén pedig a rendőröknek kell elvezetniük őt, miután leüt egy fickót, aki iszonyatos éneklése miatt nekirontott. A történtek után Ted elmegy Lorihoz a lakására, és elmagyarázza, hogy ő a felelős azért, hogy John otthagyta őt a partin azon az estén. Felajánlja neki, hogyha ad még egy esélyt Johnnak, akkor ő örökre eltűnik az életükből, amibe Lori némi habozás után belegyezik, és elmegy Johnhoz, hogy beszéljen vele. Néhány perccel azután, hogy távozik, hirtelen megjelenik Donny és Robert, akik egy zsákba gyömöszölve elrabolják Tedet.

Donny házában Ted szembesül vele, hogy Donnny mindig is szeretett volna egy olyan beszélő bűvös mackót, mint ő, de sosem kapott az apjától, és most csak azért szerezte meg a fiának Tedet, hogy neki meglegyen az, amire ő is vágyott egykor. Robert azonban inkább egy bokszzsákként bánik Teddel, mintsem barátként, undok és zsarnokoskodó, és ha Ted nem úgy cselekszik, ahogy ő akarja egyszerűen letépi a fülét. Ted számára egyértelművé válik, hogy meg kell szöknie. Sikerül telefonhoz jutnia és felhívja Johnt értesítvén róla, hogy bajban van, aki Lori segítségét kéri, majd mindketten, Donnyék háza felé veszik az irányt, hogy megmentsék Tedet. Közben azonban Donny és Robert is szintén kocsiba pattnak, Teddel együtt, hogy leléceljenek a mackóval, mielőtt bárkinek is feltűnne, hogy náluk van. Mikor John és Lori odaérnek azt látják, ahogy a kocsi elhajt, csomagtartójában a foglyul ejtett Teddel, s üldözőbe veszik Donnyékat. Ezalatt Ted minden erejével próbál megszökni fogva tartóitól több-kevesebb sikerrel. Az üldözés végül a Fenway Park baseballstadionjánál ér véget, ahol Ted kétségbeesetten próbál menekülnie, az őt üldöző fékezhetetlen Donny elől, mígnem a stadion fölött lévő hatalmas oszlopzatra mászik fel, de Donny oda is követi. John és Lori igyekeznek a segítségére sietni, de Robert az útjukat állja, azzal hogy hisztérikusan szalad feléjük, ám John egy ütéssel kiüti őt. A stadionba érve látják, ahogy Ted egyre feljebb mászik az oszlopzaton, a nyomában Donnyval, aki immár abnormálissá váltan kapkod a maci után, aminek az eredményeként végül elszakítja Tedet, aki darabjaira hullva a földre zuhan. Nem sokkal ezután megérkezik a helyszínre a rendőrség is, ami arra készteti Donnyt, hogy elmeneküljön. John és Lori lerohannak a baseballpályára, ahová Ted zuhant, s rémülten veszik észre, hogy a maci teljesen szét van szakadva. Megpróbálnak segíteni rajta és összeszedni a töméseit, Ted azonban nagyon gyengélkedik, s haldokló hangon, utolsó erejével azt mondja Johnnak, hogy ne veszítse el többet Lorit, mert ő a legfontosabb az életében. Aztán elszáll belőle a varázslat, és visszaváltozik egy hátköznapi plüssmacivá.

John és Lori ezek után nyomban hazasietnek, és megpróbálják összevarrni Tedet, remélve, hogy újra életre tudják őt kelteni, fáradozásuk azonban nem jár sikerrel. John szörnyen szomorú, amiért elveszítette a legjobb barátját, és Lori is némi bűntudatot érez a történtek miatt, s mindenképpen szeretne valahogyan segíteni Johnnak helyrehozni a dolgokat. Azon az éjszakán Lori nem tud elaludni, s felkelve az ágyból az ablakhoz megy, majd mikor az égen megpillant egy hullócsillagot, lecsukja a szemét és kíván egyet. Másnap reggel Ted varázslatosan újra életre kell, s mindhárman rendkívül boldogok, hogy újra együtt lehetnek, John pedig végre megkéri Lori kezét, mondván, hogy nem akar többé elveszíteni senkit, aki fontos neki. Az esküvőjüket a közeli templomban tartják meg, ahová meghívják minden barátjukat, s Sam Jones felhatalmazott békebíró által házasodnak össze. Ezek után John, Lori és Ted boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

A film végén megtudhatjuk, hogy időközben mi is lett a történet többi szereplőjével: Sam Jones visszaköltözött Hollywoodba, hogy újrakezdje filmes karrierjét, és alkalmi lakása lett egy műteremben, Brandon Routhal. Rexnek fel kellet végre adnia Lori hajszolását, amitől később depresszióba esett, agytumort kapott és meghalt (korábban John kívánt neki gonoszul, agytumort, amiért folyamatosan zaklatta Lorit a munkahelyén). Donnyt letartóztatta a bostoni rendőrség, egy plüssjáték elrablása megvádolásával, azonban a vádat ejtették, amikor rájöttek, hogy ez milyen hülyén hangzik. Robert szerzett egy személyi edzőt, leadott pár fölösleget, és Taylor Lautner lett belőle.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Érdekességek

  • A filmben miközben Ted füvezik és John gabonapelyhet eszik éppen a SpongyaBob Kockanadrág sorozat Halogatás című részét nézik.
  • A bulin karaokézéskor Ted azt mondja: Nincs is olyan hangom mint Peter Griffinnek. Ezzel utalva Seth MacFarlane világhírű sorozatára, a Family Guy-ra és arra is, hogy MacFarlane adja Peter hangját a sorozatban.
  • Amikor Lori megkérdezi Tedet, hogy mit csinál a lakásukban négy prostituált, ő azt válaszolja, hogy éppen a Jack és Jillt nézik, amelyben Adam Sandler alakít kettős férfi-női szerepet. Ted szerint a film nézhetetlen, a Jack és Jill ugyanis a kritikusok és nézőközönségtől egyaránt negatív értékelést kapott, s a 2011-ben debütáló filmek egyik legrosszabbika lett.
  • A film elején futó montázs alatt, amely során láthatjuk, hogy Ted és John miként cseperedik fel, a két jóbarát moziba megy a Csillagok háborújának első részére a Baljós árnyakra, amelynek a jelmezes premierjén John Darth Maulnak, Ted pedig Yodának öltözik.
  • Szintén ennél a résznél láthatjuk, ahogy a fiatal John biciklizik, Teddel a biciklikosarában, aki egy fehér lepedőt visel a fején, utalva ezzel az E.T.-re.
  • A film során megtudhatjuk, hogy amíg Ted híresség volt, rengeteg híres műsorban szerepelt, például a Jane Carlsson Showban, ahol összetévesztették egy másik híres élő-beszélő plüssbábbal "Alfal", az Alf című tévésorozatból.
  • Ted a filmben szerepel a Rolling Stone magazin címlapján.
  • A filmben, mikor Ted és John tévéznek, Ted azt mondja, hogy sikerült megszereznie a Cheers című tévésorozat teljes DVD díszdobozát, ahol a Ted Danson által adott interjút nézik, aki ekkor Woody Harrelson nemi szervéről beszél. Nem véletlen, hogy a filmben, a két főszereplő miért épp egy Ted nevű színészt hallgat.
  • Amikor Ted megszökik Robert szobájából, halkan kisurran az ajtón, de utoljára még visszanyúl a letépett füléért, ezzel az Indiana Jones filmekre utalva, amiben a főhős mindig visszanyúl a kalapjáért, valahányszor, olyan helyzetbe keveredik, hogy az leesik a fejéről különböző akciói során. A jelenetben ugyanaz a zene szól, mint az Indiana Jones ezen jelenetei során.
  • John, a Norah Jones koncerten a Polipka című film főcímdalát énekli el, a történet szerint ugyanis ezt a filmet nézték épp Lorival való első találkozásuk napján. A filmben Octopussy-ként emlegetik a filmet, az eredeti címén.
  • A Ted eredetileg animációs sorozatnak volt tervezve, később az alkotók mégis úgy gondolták, hogy több ötlet van a beszélő-füvező-káromkodó plüssmaciban, úgyhogy egy egész estés mozifilmet is kihozhatnak belőle.
  • A film főszereplőinek gárdája, egyaránt a Family Guy-ból állt össze. Mila Kunis főszerepben szinkronizálja a sorozatban Meg Griffint, és Mark Wahlberg is adta már a hangját a sorozatban kisebb-nagyobb mellékszereplőknek.
  • A filmben kameó-szerepekben feltűnik még Tom Skerritt és Ryan Reynolds is.

Források

  1. a b Ted (2012)
  2. Magyar hangok, 2012. július 23.

További információk

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Ted (film) témában.