„Moszad” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2+) (Bot: következő hozzáadása: lad:Mosad
TjBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő módosítása: es:Mossad
63. sor: 63. sor:
[[el:Μοσάντ]]
[[el:Μοσάντ]]
[[eo:Mosado]]
[[eo:Mosado]]
[[es:Mosad]]
[[es:Mossad]]
[[et:Mossad]]
[[et:Mossad]]
[[eu:Mossad]]
[[eu:Mossad]]

A lap 2012. szeptember 28., 06:43-kori változata

A Moszad (héberül המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים‎ [HaMossad leModi'in v'leTafkidim Meyuhadim], Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézete) Izrael nemzeti hírszerző ügynöksége. Megalapítása szorosan köthető a modern Izrael mint államszervezet megszületéséhez. A „Moszad” szó héberül intézetet jelent.

A Moszad az Amannal, a katonai hírszerzéssel és a Sin Béttel (Sin-Bet-Chaf - „Shabach”, héberül שרות בטחון כללי), a belbiztonsági szolgálattal együtt alkotja az Izraeli Hírszerző Közösséget.

A Moszad csak az izraeli miniszterelnöknek van alárendelve, csak tőle kell engedélyt kérnie műveleteihez, és a kormányfő még csak tájékoztatni sem köteles kormánya tagjait. Ez a CIA és az MI6 politikai-jogi státuszára hasonlít.

Az alapítás

Már 1949-ben elkezdődött a későbbi szolgálat megszervezése, de ekkor még más néven regnált (Central Istitute for Coordination, Az Összehangolás Központi Intézete). 1951 márciusában Ben-Gúrión gyámkodásával szerveződik újjá a védelmi szervezet Tel-Aviv-i központtal és a korábbi hírszerző csoportok egybehangolásával.

A szervezet felépítése, működése

Az 1951-es megalapítást követően a szervezet első vezetőjének a Zsidó Ügynökség Politikai Részlegének korábbi munkatársát, Reuven Shiloahot nevezték ki, a következő esztendőben azonban már jó egy évtizedre Isser Harel váltotta őt.

A Moszad belső felépítése teljességében mindmáig ismeretlen, a legtöbbször csak feltételezések látnak napvilágot, de ezek bizonyossága esetleges. Ez a tény egy titkosszolgálat esetében persze nem meglepő, hiszen fundamentumuk alapvető sajátossága, hogy mind kevesebb információt engedjenek kiszivárogni magukról. Mindezek ellenére akadtak, akadnak kísérletek, melyek a Moszad belső tagolódását kívánták feltérképezni.

Ezek szerint a szervezet két legfontosabb osztálya: a felderítési részleg és a műveletek gyakorlati megvalósítását végző részleg. A felderítések célja, hogy titkos jelentéseket készítsenek a világ különböző pontjain található célterületekről, célszemélyekről, majd döntsenek az ezekhez kapcsolódó végrehajtás mikéntjéről. Szabotázsokra, fedett merényletekre, félkatonai jellegű, célzott rajtaütésekre szakosodott a Mecadanak is nevezett csoport (később Komemiute), mely így hajtja végre a számára meghatározott feladatot. A két alapvető feladatot ellátó osztály mellett szintén fontos részt képeznek a politikai akciókra, illetve a baráti ügynökségekkel fenntartott viszony ápolására hivatott részlegek. Utóbbi azokat az országokat is figyeli, amelyekkel Izraelnek szorosabb diplomáciai kapcsolata nincsen.

A LAP (Lohamah Psichologit) felel a pszichológiai hadviselésért, a propagandáért és a félrevezető hadműveletek előkészítéséért, mely alapvető fontosságú a titkosügynökök kilétének fedése szempontjából. Összesen egyébként 15 regionális ügynökcsoportot tartanak nyilván a világban, amelyek közül kiemelt szerepük van a közel-keleti, a kelet-európai, és más, a világ főbb központjaiban működő hírszerző csoportoknak. Látható tehát, hogy a Moszad - Izrael állam érdekében és védelmében - a világ egyik legszerteágazóbb struktúrájú szervezetét működteti.

A Moszad ügynöktartó tisztjeit katsáknak nevezik, ők a tulajdonképpeni bevethető ügynökök, akik Izrael védelmében minél több információt igyekeznek szállítani. Az "ügynök" széles körben tévesen használt fogalom. Nem egy hírszerző ügynökség belső alkalmazottját jelenti, hanem beszervezett egyént jelöl. Katsa az izraeli hadsereg tagjaihoz hasonlóan lehet nő és férfi is, becslések szerint hivatalosan ma kb. 35.000 fő ügynöke van, szerte a világban, s ebből közülük 20.000 működő és 15.000 alvó ügynök. Az ügynökök irányítását a Kácák végzik. (terepen működő hírszerző tiszt) A Moszad mindössze harminc-negyven kácát foglalkoztat műveleteiben, míg a KGB, CIA több ezer főt!. A szervezet kimagaslóan jó hatékonysága természetesen nem ebben a pár tíz főben áll. A szervezet hatékonysága sokak szerint abban rejlik, hogy vallási alapon működik, ezért a világ különböző pontjain tevékenykedő ügynökök könnyen kiépíthetik kapcsolataikat a diaszpóraban élő szimpatizánsokkal. Vagyis gyakorlatilag nincs intézmény, szervezet, ahova ne tudnának beférkőzni. Míg más, hasonló védszervezetek az adott ország védelmére és nemzeti alapon szerveződnek, addig a Moszad Izrael védelmén túl a határokon átívelő zsidóság védelmében áll.

A Moszad igazgatói

Forrás

  • Victor Ostrovsky-Claire Hoy. A MOSZAD SZOLGÁLATÁBAN. Magyar Világ Kiadó (1995) 

Külső hivatkozások