„Szabadkultúra-mozgalom” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
a javítás
1. sor: 1. sor:
A '''szabad kultur mozgalom''' egy szociális mozgalom, ami kreátív műveknek az Interneten és más hírközvetítő eszközökön való kiosztásának és módosításának az előmozdítója, és a nyiltan szűkítő másolati jogok alkalmazásának ellenfele. Több mozgalmi tag szerint ezek a jogok korlátozzák a kreativitást. Két szervezet van ami a mozgalomhoz közel áll, úgy mint a Szabad softwear mozgalom és a Szabad Software Alapítvány.
A '''szabad kultúra mozgalom''' egy társadalmi mozgalom, amely a kreatív műveknek az [[Internet]]en és más [[média|médiákon]] való terjesztésére jött létre. Ellenzi a másolási jogok mindenfajta szűkítését, ami a mozgalom tagjai szerint korlátozza a kreativitást.


A szoftverek szabad terjesztésének és felhasználásának terén két szervezet van, amely a mozgalomhoz közel áll: a [[szabad szoftver mozgalom]] és a [[Szabad Szoftver Alapítvány]].
A [[Creative Commons]] (CC), az egy hasonló szervezet, amit [[Lawrence Lessig]], a stanford-i egyetem egyik tanára hozott létre és aki a szabad software mozgalom prominens karaktere. Tőle származik a [[Free Culture]] néven kiadott könyv, ami számos érvet hoz fel a szabad softwear ellátás elve mellett.


A [[Creative Commons]] (CC) szintén hasonló célú szervezet, amelyet [[Lawrence Lessig]], a [[Stanfordi Egyetem]] egyik tanára hozott létre, aki a szabad kultúra mozgalom vezéregyénisége. Tőle származik a ''Free Culture'' címen kiadott könyv, amely számos érvet hoz fel a szabad szoftverek terjesztése mellett.
A [[FreeCulture.org]] nevű diákszervezetet néha tévesztően Szabad Kultur mozgalomnak hívják, de ez nem a hivatalos neve.


A [[FreeCulture.org]] nevű diákszervezetet néha megtévesztően szintén szabad kultúra mozgalomnak hívják, ám ez annak nem a hivatalos neve.
[edit]


==Wikimedia==
==Wikimedia==
A [[Wikimedia]], kezdeményei, amiknek GNU szabad dokumentációs engedélyük van ([[GNU Free Documentation License]]) a különféle Creative Commons engedélyekkel együtvéve vitathatatlanul a legnagyobb szabad kulturegységet képviselnek. A kezdeményezést [[Jimmy Wales]] hozta létre. A szabad kultur mozgalom elvein alapozva Jimmy Wales tíz feladatot tüzött ki célul a Wikimédiának a 2005-ös Wikimánián amit A Szabad Kultura Kiáltványának neveztek el
A [[Wikimedia]] projektjei, amelyeknek GNU szabad dokumentációs engedélyük van ([[GNU Free Documentation License]]) a különféle Creative Commons engedélyekkel együtvéve vitathatatlanul a szabad kultúra mozgalom legjelentősebb eredményei közé tartoznak. A kezdeményezést [[Jimmy Wales]] hozta létre. A [[2005]]-ös [[Wikimania]] találkozón Jimmy Wales a szabad kultúra mozgalom elveire alapozva tíz feladatot tűzött ki célul a Wikimédia számára, amit „A Szabad Kultúra Kiáltványának” neveztek el. Jimmy Wales szerint a következő tíz célkitűzés tíz éven belül meg fognak valósulni:
Jimmy Wales szerint a következő mind tíz éven belül meg fog valósulni.


# Encyclopedia minden nyelven; Wikipedia
# Enciklopédia minden nyelven - Wikipedia
# Dictionary minden nyelven és nyelvre; Wiktionary
# Szótár minden nyelven és nyelvre - Wiktionary
# Curriculum – Tanterv minden nyelven és minden fokon; Wikibooks, Wikiversity
# Távoktatás minden nyelven és minden fokon - Wikibooks, Wikiversity
# Zenei alkotások gyűjtőhelye
# Music zenei alkotás
# Művészeti alkotások gyűjtőhelye
# Art művészeti alkotás
# Free file formats Szabad irat formátum
# Szabad fájlformátumok
# Maps Térképek
# Térképek
# Termékazonosítók
# Product identifiers Gyártmányfelismerők
# Globális tévéműsor-információ
# TV listings Televizió programm lista
# Közösségek
# Communities Közösség


==Külső hivatkozás==
[edit]
*[[FreeCulture.org}}


==Lásd még==
==Források==
*Berry, David M. and Giles Moss. 2006. The Politics of the Libre Commons. First Monday. Volume 11 (September)

*Videoblog: Free Culture, Free Software, Free Infrastructures! Openness and Freedom in every Layer of the Network (Interviews with Kloschi (Freifunk), Kurt Jansson (Wikimedia), Jürgen Neumann (Freifunk), Rishab Aiyer Ghosh (United Nations University), Lawrence Lessig (Creative Commons) and Allison and Benoit (Montréal Wireless))
[[FreeCulture.org}}

[edit]

==Külső link==

[edit]

==Resources==

* Berry, David M. and Giles Moss. 2006. The Politics of the Libre Commons. First Monday. Volume 11 (September)


* Videoblog: Free Culture, Free Software, Free Infrastructures! Openness and Freedom in every Layer of the Network (Interviews with Kloschi (Freifunk), Kurt Jansson (Wikimedia), Jürgen Neumann (Freifunk), Rishab Aiyer Ghosh (United Nations University), Lawrence Lessig (Creative Commons) and Allison and Benoit (Montréal Wireless))
[edit] Organisations
[edit] Organisations
*Free Culture Foundation work to promote the free culture movement, and to foster debate about the meaning of cultural freedom

*Libervis.com is a project of building and promoting a free culture community online.
* Free Culture Foundation work to promote the free culture movement, and to foster debate about the meaning of cultural freedom
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Culture_movement]

* Libervis.com is a project of building and promoting a free culture community online.
Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Culture_movement"
Categories: Cultural movements | Free software culture and documents



[[en:Free Culture movement]]
[[en:Free Culture movement]]
59. sor: 41. sor:
[[nl:Free Culture-beweging]]
[[nl:Free Culture-beweging]]
[[zh:自由文化]]
[[zh:自由文化]]

[[Kategória:Informatika]]

A lap 2007. február 3., 00:35-kori változata

A szabad kultúra mozgalom egy társadalmi mozgalom, amely a kreatív műveknek az Interneten és más médiákon való terjesztésére jött létre. Ellenzi a másolási jogok mindenfajta szűkítését, ami a mozgalom tagjai szerint korlátozza a kreativitást.

A szoftverek szabad terjesztésének és felhasználásának terén két szervezet van, amely a mozgalomhoz közel áll: a szabad szoftver mozgalom és a Szabad Szoftver Alapítvány.

A Creative Commons (CC) szintén hasonló célú szervezet, amelyet Lawrence Lessig, a Stanfordi Egyetem egyik tanára hozott létre, aki a szabad kultúra mozgalom vezéregyénisége. Tőle származik a Free Culture címen kiadott könyv, amely számos érvet hoz fel a szabad szoftverek terjesztése mellett.

A FreeCulture.org nevű diákszervezetet néha megtévesztően szintén szabad kultúra mozgalomnak hívják, ám ez annak nem a hivatalos neve.

Wikimedia

A Wikimedia projektjei, amelyeknek GNU szabad dokumentációs engedélyük van (GNU Free Documentation License) a különféle Creative Commons engedélyekkel együtvéve vitathatatlanul a szabad kultúra mozgalom legjelentősebb eredményei közé tartoznak. A kezdeményezést Jimmy Wales hozta létre. A 2005-ös Wikimania találkozón Jimmy Wales a szabad kultúra mozgalom elveire alapozva tíz feladatot tűzött ki célul a Wikimédia számára, amit „A Szabad Kultúra Kiáltványának” neveztek el. Jimmy Wales szerint a következő tíz célkitűzés tíz éven belül meg fognak valósulni:

  1. Enciklopédia minden nyelven - Wikipedia
  2. Szótár minden nyelven és nyelvre - Wiktionary
  3. Távoktatás minden nyelven és minden fokon - Wikibooks, Wikiversity
  4. Zenei alkotások gyűjtőhelye
  5. Művészeti alkotások gyűjtőhelye
  6. Szabad fájlformátumok
  7. Térképek
  8. Termékazonosítók
  9. Globális tévéműsor-információ
  10. Közösségek

Külső hivatkozás

  • [[FreeCulture.org}}

Források

  • Berry, David M. and Giles Moss. 2006. The Politics of the Libre Commons. First Monday. Volume 11 (September)
  • Videoblog: Free Culture, Free Software, Free Infrastructures! Openness and Freedom in every Layer of the Network (Interviews with Kloschi (Freifunk), Kurt Jansson (Wikimedia), Jürgen Neumann (Freifunk), Rishab Aiyer Ghosh (United Nations University), Lawrence Lessig (Creative Commons) and Allison and Benoit (Montréal Wireless))

[edit] Organisations

  • Free Culture Foundation work to promote the free culture movement, and to foster debate about the meaning of cultural freedom
  • Libervis.com is a project of building and promoting a free culture community online.
  • [1]

hu:szabad kultur mozgalom