„Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendje” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2+) (Bot: következő módosítása: sv:Nationalförtjänstorden (Frankrike)
3. sor: 3. sor:


== Fokozatai ==
== Fokozatai ==
[[Fájl:FrenchONMRib1.gif|jobbra|Lovagi rendjelszalag]]
[[Fájl:Ordre national du Merite Chevalier ribbon.svg|100 px|jobbra|Lovagi rendjelszalag]]
[[Fájl:FrenchONMRib2.gif|jobbra|Tiszti rendjelszalag]]
[[Fájl:Ordre national du Merite Officier ribbon.svg|100 px|jobbra|Tiszti rendjelszalag]]
[[Fájl:FrenchONMRib3.gif|jobbra|Parancsnoki rendjelszalag]]
[[Fájl:Ordre national du Merite Commandeur ribbon.svg|100 px|jobbra|Parancsnoki rendjelszalag]]
[[Fájl:Ordre national du Merite GO ribbon.svg|100 px|jobbra|Főtiszti rendjelszalag]]
[[Fájl:National Order of Merit Grand Cross Ribbon.png|100 px|jobbra|Nagykereszt rendjelszalag]]
A Nemzeti Érdemrendben három rang van:
A Nemzeti Érdemrendben három rang van:
* '''lovag'''
* '''lovag'''

A lap 2012. szeptember 20., 20:08-kori változata

Tiszti rendjel

A Nemzeti Érdemrend (Ordre national du Mérite) a Becsületrend után következő második, egyben legfiatalabb francia kitüntető cím, egyfajta nemzeti lovagrend.

Fokozatai

Lovagi rendjelszalag
Lovagi rendjelszalag
Tiszti rendjelszalag
Tiszti rendjelszalag
Parancsnoki rendjelszalag
Parancsnoki rendjelszalag
Főtiszti rendjelszalag
Főtiszti rendjelszalag
Nagykereszt rendjelszalag
Nagykereszt rendjelszalag

A Nemzeti Érdemrendben három rang van:

  • lovag
  • tiszt
  • parancsnok

és két méltóság:

  • főtiszt
  • nagykereszt
Hasonlóan a Becsületrendhez, a Nemzeti Érdemrend esetében is meg kell különböztetni az elit szervezetet, melybe a tagok felvételt nyernek, valamint a tagság minőségét jelző rendjelet, melyet a felvétel, vagy az előmenetel alkalmával adnak át. Ez az oka, hogy a fokozatok főnévi alakban szerepelnek.

Történeti áttekintés

Charles de Gaulle tábornok, francia köztársasági elnök 1963. december 3-án írta alá a Rend megalapításáról szóló 63-1196 számú elnöki rendeletet. A Rendbe történő felvétellel ismerik el a katonáknak, vagy polgári személyeknek a nemzet szolgálatában tett „megkülönböztetett érdemeit” , meghagyva a Becsületrendnek a „kimagasló érdemek” elismerését.

A rendelet aláírása két okból is jelentős volt:

  • A II. világháború után, az indokínai és az algériai háborúk miatt már annyi személyt kellett felvenni a Becsületrendbe, hogy félő volt, a legnagyobb francia kitüntető cím devalválódik. Ezt akadályozta meg az új szervezetet létrehozása, melynek alapszíne a francia trikolór kékje lett.
  • A Rend megalakítása lehetővé tette, hogy a túlzott számú tengerentúli, illetve érdem után adható rendjelek területén is rendet tegyenek: közülük tizenhatot töröltek, és csak az Akadémiai Pálma, a Mezőgazdasági Érdem, a Tengerészeti Érdem, valamint a Művészeti és Irodalmi Rend maradt meg.

A fentieken felül az új rend megnyitotta az utat a fiatalabb korosztály előtt is azzal, hogy a szolgálatban megkívánt „kivárási időt” mintegy a felére csökkentette.

A rendjel leírása, viselete

Leírása

A rendjel hatágú, mindkét oldalán kék zománccal borított, tizenkét csúcsban végződő „máltai csillag”. A lovagi fokozat csillaga ezüstből van, a tiszti fokozaté pedig aranyozott ezüstből. A fokozattól függően a sugarakat ezüst, vagy aranyozott ezüst babérkoszorú köti össze. A csillag közepén a köztársaságot szimbolizáló női fejjel díszített arany érme található, melyet „Francia Köztársaság” felirat vesz körbe. Az érme hátoldalán két, egymást keresztező nemzeti színű zászló látható „Nemzeti Érdemrend” felirattal, valamint a Rend alapításának kelte: 1963. december 3.. A parancsnoki fokozat aranyozott ezüstből készül és másfélszer nagyobb, mint az előző két fokozat.

A csillag, a fokozattól függően ezüst, vagy aranyozott ezüst tölgy koszorún függ, amelyet vízsávos kék szalag tart. A tiszti fokozat szalagján kék szalagrózsa van.

Viselete

A Nemzeti Érdemrend jeleit a díszegyenruhán eredeti formában, köznapi öltözet esetén pedig szalagsávon viselik.

Fájl:PortONM-hu.PNG

A lovag és a tiszt az érdemjelet a bal mellén viseli. A parancsnoki fokozat rendjele nyakszalagon lóg. A Nemzeti Érdemrend főtisztje tiszti fokozatot visel, kiegészítve egy, a rendjel motívumait tartalmazó színezüst plakettel a jobb mellen. A nagykereszt tulajdonosai formára azonos, de aranyozott ezüst plakettet viselnek bal mellükön, viszont a két alapfokozatnál kétszer nagyobb aranyozott ezüst rendjelüket nem a mellükön, hanem a jobb vállon átvetett széles kék vállszalagon hordják.

Polgári ruhán a lovagok vékony kék szalagot viselnek a zakó hajtókájának gomblyukában, a tisztek kék szalagrózsát (rozettát), a parancsnokok pedig kék szalagrózsát ezüst masni alapon. A főtisztek szalagrózsája egyik oldalon ezüst, másik oldalon aranyozott ezüst masnin, míg a nagykereszt kék szalagrózsája mindkét oldalon aranyozott ezüst masnin nyugszik.

Odaítélése

A Francia Köztársaság három személyisége – betöltött beosztásuk jogán – automatikusan a Nemzeti Érdemrend tagjává válik: a köztársasági elnök, aki egyben a Rend nagymestere, a Becsületrend nagykancellárja, aki egyben a Nemzeti Érdemrend kancellárja, és 1974 óta a mindenkori miniszterelnök, amennyiben legalább hat hónapot töltött hivatalban (őt a nagykereszt méltóságai közé veszik fel).

A nagymester elnököl a Nemzeti Érdemrend 10 fős Tanácsában, mely az érdemek elismerését és a kitüntetés adományozását végzi. A döntés eredményét a nagymester hirdeti ki. Az okleveleket a nagymester írja alá, a kancellár ellenjegyzi, a Rend titkára pedig egy „szárazbélyegzővel” hitelesíti.

Az alapító rendelet kizárja, hogy parlamenti képviselőt felvegyenek a Rendbe, vagy ténykedése alatt előresorolásban részesüljön.

A Nemzeti Érdemrendet megtisztelő címben külföldiek is részesülhetnek, azonban azok a külföldiek, akik nem laknak életvitelszerűen Franciaországban, nem válnak a Rend tagjaivá, rájuk nem vonatkozik az előmeneteli rend, és részükre a cím csupán egyedi alkalommal, társadalmi rangjuk miatt, vagy az általuk tett szolgálat elismeréseként adományozható.

A Rendbe – a külföldiek kivételével – lovagként lehet bekerülni, a felvétel alapfeltétele legalább 10 év közszolgálat, illetve szakmai tevékenység. A tiszti fokozat kivárási ideje legalább 5 év, a parancsnoké, illetve a méltóságoké 3-3 év. Az előmenetelhez új érdemeket kell szerezni, az egyszer már elismertek nem vehetők figyelembe. 2006-tól a feltételek szigorodnak: a lovagi felvételhez a különféle állománykategóriák szerint 15-21 év szolgálati időt kell igazolni, a többi fokozatban a minimális várakozási idő 7, illetve 5 év lesz, a méltóságok esetében marad a 3-3 év. Rendkívüli helyzetben szerzett, vagy kimagasló érdem esetében – kivételes eljárással – a szabályoktól el lehet térni.

A Rendbe történő felvétel, valamint az előmenetel éves keretszámát hároméves időszakonként elnöki rendelet szabályozza. Az éves keretszámokat szétosztják a minisztériumok között, amelyek javaslataikat a kancellárnak juttatják el. 2006-2008. években a keretszámok az alábbiak szerint alakultak[1]:

Nagykereszt Főtiszt Parancsnok Tiszt Lovag
Polgári személyek 5 12 140 720 2700
Katonák és azonos besorolásúak 5 12 95 470 1800
Külföldiek 4 8 48 125 250

2000 szeptemberében a Rend összlétszáma 189 676 fő volt, melyből 149 865 lovag, 33 350 tiszt, 5 942 parancsnok, 364 főtiszt és 155 nagykereszt.

Külön kedvezmény

2005 óta elnöki rendelet teszi lehetővé, hogy a Nemzeti Érdemrend tagjainak lányai, lányunokái és lánydédunokái is felvételt nyerjenek a Becsületrend Nevelőintézeteibe, ahol 18. életévük betöltéséig állami költségen tanulhatnak. A Becsületrend nagykancellárjának felügyelete alá tartozó elitintézetekben nem számít a származás: a lányokat felvilágosult, demokratikus légkörben nevelik. Jelenleg két intézmény üzemel, mintegy 400 fővel: Saint-Germain-en-Laye-ben a 12-16 éveseket nevelő alsó középiskola (collège), Saint-Denis-ben pedig a gimnázium (lycée).

Magyar kitüntetettek

A rendszerváltást követően a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében végzett tevékenységük elismeréseként több magyar katonatiszt, illetve polgári személy részesült e kitüntető címben, azonban pontos nyilvántartásról nincs tudomásunk.

Megjegyzés

  1. A 2006. január 1. és 2008. december 31. közötti keretszámokat a 2006. február 3-án kelt n° 2006-101 és n° 2006-104 számú elnöki rendeletek rögzítették. A franciák részére adományozható keret az előző három évhez képest nem változott, a külföldieké kis mértékben emelkedett.

Külső hivatkozások