„Italoalbán bizánci katolikus egyház” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
LaaknorBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3rc2) (Bot: következő módosítása: no:Den italo-greske kirke
LaaknorBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3rc2) (Bot: következő módosítása: en:Italo-Albanian Catholic Church
50. sor: 50. sor:
[[Kategória:Keleti katolikus egyházak]]
[[Kategória:Keleti katolikus egyházak]]


[[en:Italian Byzantine-Catholic Church]]
[[en:Italo-Albanian Catholic Church]]
[[de:Italo-albanische Kirche]]
[[de:Italo-albanische Kirche]]
[[el:Ιταλοβυζαντινή Εκκλησία]]
[[el:Ιταλοβυζαντινή Εκκλησία]]

A lap 2012. szeptember 18., 07:54-kori változata

Italo-albán bizánci katolikus egyház
Valláskeresztény
FelekezetKeleti katolikus
Eredetgörög, albán
Szertartásbizánci
Tagság61 000
Alapítva1784. június 2.
Ország Olaszország
A(z) Italo-albán bizánci katolikus egyház weboldala

Az italo-albán bizánci katolikus egyház, ( olasz nyelven: Chiesa Cattolica Italo-Greca ), az egyike a 21 keleti katolikus egyháznak , amely egységben áll a latin egyházzal. Ez egy bizánci rítusú egyház és annak tagjai Szicília, és Dél-Olaszországban koncentrálódnak.

Története

Dél-Olaszország egyes részein a görög nyelv egy formája még mindig megmaradt, különösen Taranto és Calabria környékén. Habár inkább az albán Arberesh egyház tagjait lehet inkább nyomon követni a származásukat követve, Azok az albánok menekültek ide, akik a török betörések miatt telepedtek meg itt, különösen Szkander bég halála (1468) után. Nem minden albán volt bizánci rítusú hívő, mivel ezek az észak-albániai, főleg a latin rítusú vidékről származtak.

1880-ban a Szentszék liturgiát rendelt a kolostoroknak, hogy megtisztítsa a latin elemeket, azoktól amelyeket már bevezették az évszázadok során. Elhivatottságokat már nem az általános olasz népesség között kerestek, hanem főleg olasz-albánok között. A szerzetesek új kolostorokat hoztak létre Szicíliában és Calabriában.

Olaszországon kívül

Két olasz-albán közösség van az Egyesült Államokban: Our Lady of Wisdom templom a Las Vegas, a bizánci katolikus helytartóság Phoenix joghatósága alatt, és olasz-görög katolikus misszió of Our Lady of Grace -ben New Yorkban, a római katolikus érsekség joghatósága alatt New York-ban. 2010-ben, az egyház tagsága becslések szerint körülbelül 61 000 hívő, két püspök, 45 plébánia, 82 papok, 5 diakónus, 207 szerzetes és nővér.

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben az Italo-Albanian_Catholic_Church című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.