„Holonímia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.4) (Bot: következő hozzáadása: uk:Холонім
5. sor: 5. sor:


== Etimológia, helyesírás ==
== Etimológia, helyesírás ==
A szó a [[Ógörög nyelv|görög]] ''holon'' = ''egész'' és ''onoma'' = ''név'' szavak összetételéből származik. Helyesírási szempontból fontos, hogy míg a holonímia hosszú í-vel írandó, adding a holonima szóban az i rövid.
A szó a [[Ógörög nyelv|görög]] ''holon'' = ''egész'' és ''onoma'' = ''név'' szavak összetételéből származik. Helyesírási szempontból fontos, hogy míg a holonímia hosszú í-vel írandó, addig a holonima szóban az i rövid.


== Kapcsolódó fogalmak ==
== Kapcsolódó fogalmak ==

A lap 2012. szeptember 13., 04:08-kori változata

A nyelvészet szemantika nevű ágában holonímiának nevezzük azt a kapcsolatot, amelyben az egyik szó által jelölt dolognak része a másik szó által jelölt dolog. Amikor szavak ilyen kapcsolatban vannak, azt mondjuk, hogy az első szó holonimája a másodiknak.

Példák

A kéz szó holonimája az ujj és a tenyér szavaknak. Az Európa szó holonimája a Magyarország, Észtország és Luxemburg szavaknak. Egy szónak több holonimája is lehet: az ujj szónak például holonimája a kéz, de holonimája a test is.

Etimológia, helyesírás

A szó a görög holon = egész és onoma = név szavak összetételéből származik. Helyesírási szempontból fontos, hogy míg a holonímia hosszú í-vel írandó, addig a holonima szóban az i rövid.

Kapcsolódó fogalmak

A holonímia nem reflexív reláció: ha A holonimája B-nek, akkor B nem holonimája A-nak. Az ellenkező irányú relációt meronímiának nevezzük.

A holonímiához hasonló, de azzal mégsem azonos fogalom a hiperonímia. Egy szónak hiperonimája egy másik szó, ha az első szó által jelölt dolgot magában foglalja a második szó által jelölt dolog. Ilyen módon a kéz szónak hiperonimája a testrész, holonimája pedig a kar.

Forrás

  • Holonym. Glottopedia. (Hozzáférés: 2011. április 25.)