„Csehszlovákia Kommunista Pártja” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2+) (Bot: következő módosítása: it:Partito Comunista della Cecoslovacchia
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2+) (Bot: következő hozzáadása: sh:Komunistička partija Čehoslovačke
45. sor: 45. sor:
[[pt:Partido Comunista da Tchecoslováquia]]
[[pt:Partido Comunista da Tchecoslováquia]]
[[ru:Коммунистическая партия Чехословакии]]
[[ru:Коммунистическая партия Чехословакии]]
[[sh:Komunistička partija Čehoslovačke]]
[[sk:Komunistická strana Česko-Slovenska]]
[[sk:Komunistická strana Česko-Slovenska]]
[[sr:Комунистичка партија Чехословачке]]
[[sr:Комунистичка партија Чехословачке]]

A lap 2012. szeptember 12., 15:47-kori változata

Csehszlovákia Kommunista Pártja [1] (CSKP) - csehszlovákul: Komunistická Strana Československa (rövidítve KSČ) - szélsőbaloldali parlamenti párt volt Csehszlovákiában, a Kommunista Internacionálé tagja. Alapvető programpontja a szovjet minta szerint vezetett osztályharc volt, beleértve az osztályellenség, vagy ideológiai ellenség fizikai megsemmisítését is. Az 1993-as kommunista rendszer jogellenességéről szóló törvény alapján bűnszervezetről volt szó, amely elítélendő.

A CSKP tagsági könyve

Történet

A CSKP 1921. május 14–16 között alakult a csehszlovák szociáldemokrácia kiszakadt nagyobb részének átnevezésével. Első elnöke Bohumír Šmeral volt. Megalakulásakor abszolút és viszonylagos számadatai szerint is a világ kommunista pártjainak legnagyobbika közé számított. 1925-ben kijelentette a bolsevizációs folyamat elindítását, ami a Kommunista Internacionálétól való függőség programszerű megszilárdítását jelentette.

A CSKP az 1948. február 25-iki Februári puccs (ún. Februári Győzelem) alkalmából vette át a hatalmat, ebben a demokrata pártok hibás taktikája is segítségére volt, amelyek a helyzet komolyságának tudatában voltak ugyan, de túlságosan bíztak Beneš államelnökben. Ő viszont a nyomás hatására elfogadta a kommunisták összes követelését és a csehszlovák Nemzetgyűlés 1948. március 11-én bizalmat szavazott Klement Gottwald kormányának. A CSKP totalitárius uralma 1989. november 17-ig tartott.

Vezetők

A CSKP vezetőjét elnöknek (Předseda) hívták 1945–1953 között, első titkárnak (První tajemník) 1953–1971 között, főtitkárnak (Generální tajemník) 1921–1945 és 1971–1989 között.

Jegyzetek