„Buġibba” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Nevezetességei: megalitikus templom leírása
DanjanBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Források: DEFAULTSORT AWB
77. sor: 77. sor:


{{Málta települései}}
{{Málta települései}}
{{DEFAULTSORT:Bugibba}}
[[Kategória:Málta települései]]
[[Kategória:Málta települései]]

A lap 2012. augusztus 22., 15:44-kori változata

Buġibba
Buġibba és Qawra panorámája Mdinából
Buġibba és Qawra panorámája Mdinából
Közigazgatás
Ország Málta
RangTelepülés
Helyi tanácsSan Pawl il-Baħar
IrányítószámSPB
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaEET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 56′ 57″, k. h. 14° 24′ 42″Koordináták: é. sz. 35° 56′ 57″, k. h. 14° 24′ 42″
A Wikimédia Commons tartalmaz Buġibba témájú médiaállományokat.

Buġibba egy nyaralótelepülés Málta északi részén a Szent Pál-öböl partján, a Ras Il-Qawra félsziget északi oldalán, San Pawl il-Baħar helyi tanácsának területén. A szomszédos Qawrával összefüggő üdülőterületet alkot.

Története

A városban találhatók a Málta legnagyobb nevezetességének számító kőkori templomok egyikének romjai. Ettől kezdve az újkorig a terület egyetlen emlékei a feltételezett római sólepárlók, azonban ezek eredete is kérdéses. Az 1955-ben két buġibbai garázsban létrehozott kápolna, majd a helyén épült templom idővel nem tudta kielégíteni a helyiek és a keresztény turisták igényeit, ezért 1988-1994 templom és ferences kolostor épült Qawrában is. 2004. december 8-án a két város önálló plébánia lett Assisi Szent Ferenc védelme alatt, Qawrában felépült új templomát[1] Richard England[2] máltai építész tervezte.

Turizmus

Főként a turizmusnak köszönheti a létét, a helyiek ma is lenézik a rendszertelenül épült, "nem máltai" városkát. A nyaralóövezet két városa közül Qawra kínál magasabb színvonalat, míg Buġibba az alacsony árairól ismert. A város életének központja a Bay Square tere, árusokkal, éttermekkel. Található itt egy mozi is. Éjszakai életére inkább a bárok és pubok jellemzők. Homokos tengerpartján, amelyet 2006 óta kis kőfal véd a tengertől, legfeljebb ötvenen férnek el, amúgy a part sziklás.

Nevezetességei

Megalitikus templom romja

Málta őskorának legnagyszerűbb emlékei közé tartozik a New Dolmen szálloda által körülvett megalitikus templomrom. A néhány évtizede még szabadon álló romot szerencsére nem rombolta le a beruházó. Templom volta az alaprajz alapján biztos, bár a homlokzat két függőleges kőtömbjén kívül nagyon nehéz kivenni az épület alakját. Az 1928-as kutatás során még előkerült a torba (döngölt padló), ez sejtette a belső helyiség alaprajzát. A bejárat trilitonja (két kőtömbön keresztbefektetett harmadik) ugyan fennmaradt, ám nem az eredeti helyén áll. Három feltárt oltára közül kettő (egyik a ritka hal-díszítéssel) ma a Nemzeti Régészeti Múzeumban áll Vallettában. A cseréptöredékek alapján a templomot a Tarxien-fázisba datálták a kutatók (Kr.e. 3100-2500).[3]

Egyéb nevezetességei

  • Malta Classic Car Collection: az ország egyetlen autómúzeuma

Kultúra

Egyesületei:

  • Autógyűjtők: Military Vehicles Collectors Club

Közlekedése

Autóval könnyen megközelíthető, az ország két főútvonala (Valletta-Sliema-San Pawl il-Baħar illetve Valletta-Birkirkara-Mosta-San Pawl il-Baħar) nem messze találkozik és folytatódik Mellieħa és Gozo felé. A település buszpályaudvara több járat végállomása:

Sport

Sportegyesületei:

  • Boccia: Klabb tal-Boċċi Buġibba
  • Harcművészetek: Tao Natural Health Centre

Külső hivatkozások

Jegyzetek

  1. Qawra temploma (angol nyelven)
  2. Richard England honlapja (angol nyelven). (Hozzáférés: 2010. szeptember 3.)
  3. Trump, David H.. Temples, Malta. Prehistory and temples, 3rd ed. (angol nyelven), Midsea Books, 161. o.. ISBN 99909-93-94-7 (2008) 

Források

  • Local councils: San Pawl il-Baħar (máltai és angol nyelven). Department for Local Government. (Hozzáférés: 2010. szeptember 30.)
  • Bugibba (német nyelven). iMalta.de. (Hozzáférés: 2010. szeptember 30.)
  • Bugibba (német nyelven). Malta Tours.de. (Hozzáférés: 2010. szeptember 30.)