„Fernand Cormon” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
3. sor: 3. sor:
== Életútja ==
== Életútja ==


Mesterei voltak [[Jean-François Portaels]], [[Alexandre Cabanel]] és [[Eugène Fromentin]]. Képeivel a párizsi [[Salon]]ban mutatkozott be 1868-ban. Számos sikeres [[arckép|portrét]], csatajelenetet festett a hagyományos stílusban, hamarosan a párizsi hivatalos Salon ünnepelt történelmi festője lett. [[Freskó]]kkal díszítette a párizsi Természettudományi Múzeumot és a Petit Palais des Beaux-Arts épületét. Sikeres festőiskolákat működtetett párizsi stúdióiban, majd az École des Beaux-Arts tanáraként számos leendő festő nála tanulta meg a képzőművészet művelésének alapjait. Híres tanítványai voltak, köztük [[Vincent van Gogh]], [[Henri de Toulouse-Lautrec]], [[Henri Matisse]], [[Louis Anquetin]], a magyar [[Márffy Ödön]], stb.
Mesterei voltak [[Jean-François Portaels]], [[Alexandre Cabanel]] és [[Eugène Fromentin]]. Képeivel a párizsi [[Salon]]ban mutatkozott be 1868-ban. Számos sikeres [[arckép|portrét]], csatajelenetet festett a hagyományos stílusban, hamarosan a párizsi hivatalos Salon ünnepelt történelmi festője lett. [[Freskó]]kkal díszítette a párizsi Természettudományi Múzeumot és a Petit Palais des Beaux-Arts épületét. Sikeres festőiskolákat működtetett párizsi stúdióiban, majd az École des Beaux-Arts tanáraként számos leendő festő nála tanulta meg a képzőművészet művelésének alapjait. Híres tanítványai voltak, köztük [[Vincent van Gogh]], [[Henri de Toulouse-Lautrec]], [[Henri Matisse]], [[Émile Bernard]], [[Louis Anquetin]], a [[magyarok|magyar]] [[Márffy Ödön]], stb.


1912-ben a Francia Művészetek Szövetségének elnökévé választották.
1912-ben a Francia Művészetek Szövetségének elnökévé választották.

A lap 2012. augusztus 20., 16:39-kori változata

Fernand-Anne Piestre, hívják Fernand Cormon (Párizs, 1845. december 24. - Párizs, 1924. március 20.), francia akadémikus festő és tanár.

Életútja

Mesterei voltak Jean-François Portaels, Alexandre Cabanel és Eugène Fromentin. Képeivel a párizsi Salonban mutatkozott be 1868-ban. Számos sikeres portrét, csatajelenetet festett a hagyományos stílusban, hamarosan a párizsi hivatalos Salon ünnepelt történelmi festője lett. Freskókkal díszítette a párizsi Természettudományi Múzeumot és a Petit Palais des Beaux-Arts épületét. Sikeres festőiskolákat működtetett párizsi stúdióiban, majd az École des Beaux-Arts tanáraként számos leendő festő nála tanulta meg a képzőművészet művelésének alapjait. Híres tanítványai voltak, köztük Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Henri Matisse, Émile Bernard, Louis Anquetin, a magyar Márffy Ödön, stb.

1912-ben a Francia Művészetek Szövetségének elnökévé választották.

Források

  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.