„Dánia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Thijs!bot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: bar, lij, ml, sc Modifying: qu
Illes (vitalap | szerkesztései)
a formázás
4. sor: 4. sor:
|zászló_kép=Flag of Denmark.svg
|zászló_kép=Flag of Denmark.svg
|címer_kép=Denmark coa.png
|címer_kép=Denmark coa.png
|mottó=A királynő mottója: ''Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke'' (Isten segítsége, az emberek szeretete Dánia erélye)''
|mottó=A királynő mottója:<br>''Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke''<br>(Isten segítsége, az emberek szeretete Dánia erélye)
|fekvés_kép=LocationDenmark.png
|fekvés_kép=LocationDenmark.png
|államforma=alkotmányos monarchia
|államforma=alkotmányos monarchia

A lap 2007. január 27., 16:21-kori változata

Sablon:Ország

A Dán Királyság (dánul: Kongeriget Danmark) független állam Észak-Európában; a legdélebbi és legkisebb skandináv ország. Szárazföldön csak Németországgal határos.

Dánia a Balti-tenger és az Északi-tenger között fekszik. A Jylland- (Jütland-) félszigetet és több mint 400 kisebb-nagyobb szigetet foglal magába, amelyek közül 76 lakott. Legnagyobb szigetei Fyn, Sjælland és Bornholm.

Dánia alkotmányos monarchia, a világ egyik legrégebbi monarchiája és az Európai Unió tagja. Külbirtokai Grönland (a Föld legnagyobb szigete) és Feröer. A skandináv jóléti modell egyik mintaállama.

Földrajza

Dánia a Jylland nevű félszigetből és 443 szigetből áll, amelyek közül 76 lakott. A két legnagyobb sziget Sjælland és Fyn. A nagyobb szigeteket gyakran hidak kötik össze, például a Svédországot Sjællanddal összekötő Øresund híd. A kisebb szigetekkel kompok vagy kisrepülőgépek biztosítják az összeköttetést.

Az ország nagyrészt sík terület, jelentősebb kiemelkedések nélkül. Legmagasabb pontja az Yding Skovhøj (172 m), az átlagos tengerszint feletti magasság 31 m. A vízfelület nagysága 700 km²[1].

Dánia űrfelvételen

Az ország partvonala erősen tagolt, hossza több mint 7314 km[2]. Nincs olyan pont az országban, amelynek a tengertől való távolsága meghaladná az 52 km-t. Az ország területe nem határozható meg pontosan, mivel az erózió folyamatosan alakítja a partvonalat, ugyanakkor mesterségesen területeket hódítanak el a tengertől. Jylland délnyugati partvidékén az 1-2 m magas árapály miatt a partvonal egy 10 km széles sávban mozog.

Éghajlata a mérsékelt égövbe tartozik. A telek enyhék (0,5 °C körüli átlaghőmérséklet), a nyarak pedig hűvösek (16 °C). Erős széljárás jellemző, különösen a téli időszakban. Az esős napok száma évi átlagban 170; az őszi hónapok a legesősebbek.[3]

Az ország északi fekvése miatt a nappalok hossza az év folyamán jelentősen változik. Télen a legrövidebb napokon a nap fél kilenc után kel és háromnegyed négy előtt nyugszik, míg nyáron fél öttől este tízig is fent lehet a nap.[4]

Történelem

A mai Dánia területe a régészeti emlékek tenúsága szerint kb. Kr.e. 12 500 óta folyamatosan lakott; a földművelés Kr. e. 3900 körül kezdődött. A rómaiak kereskedelmi kapcsolatokat tartottak fenn az itteni népességgel.

A dánok elődei 1-400 között érkeztetk a területre. Ekkorra a korábban itt lakó jütök áttelepedtek britanniába, ahol az angolokkal és a szászokkal együtt angolszászokká olvadtak össze. 700 körül a királyi hatalom megerősödött, és ebben az időszakban alapították a legrégebbi dán várost, Ribét is.

A 8-tól a 10. századig a dánokat (a svédekkel és norvégokkal együtt) viking néven ismerték. A vikingek Európa-szerte kereskedtek, fosztogattak és gyarmatosítottak. Viking felfedezők bukkantak rá Izlandra, útban a Ferøer-szigetekre, sőt Grönlandra és Amerika partjaira is elvetődtek. Ideiglenesen uralmuk alá vonták Anglia, Írország és Franciaország egyes részeit is (róluk kapta például a nevét Normandia). A dánokat I. (Kékfogú) Harald, Dánia második elismert királya egyesítette és térítette keresztény hitre.

A késő középkorban a dán királyok uralták Skånelandot (Skåne, Blekinge és Halland tartományok), Dán Észtországot, valamint az észak-németországi Schleswig és Holstein hercegségeket. 1397-ben Dánia a Kalmari Unióban egy korona alatt egyesült Svédországgal és Norvégiával, ami 1523-ban Svédország kilépésével felbomlott. A reformáció 1536-ban érte el Dániát: az ország evangélikus lett. Ugyanebben az évben unióra lépett Norvégiával.

Az ezt követő két és fél évszázad folyamatos háborúskodást hozott Svédországgal. Az 1658-as Roskildei béke nyomán Skåneland Svédországhoz került. A Norvégiával való uniót az 1814-es Kieli béke bontotta fel, amikor Norvégia unióba lépett Svédországgal (1905-ig). Dán uralom alatt maradt Grönland, Izland és Feröer. Távolabbi gyarmatai voltak Dán India 1620-1869, Dán Aranypart (Ghána) 1658-1850 és Dán Nyugat-India (Virgin-szigetek) 1671-1917 között.

Alkotmányozó gyűlés 1848-ban, Koppenhágában

A dán liberális és nemzeti mozgalmak az 1830-as években kaptak erőre, és az 1848-as európai forradalmak hatására Dánia 1849. június 5-én alkotmányos monarchia lett.

A porosz-osztrák-dán háborút követően Dániának 1864-ben le kellett mondania Schleswig-Holsteinről Poroszország javára. Ez a vereség mély nyomokat hagyott a dán nemzeti öntudatban, és ennek a vereségnek köszönhető a háborút követő dán semlegességi politika, amely lehetővé tette Dánia semlegességét az I. világháború alatt. A háborút követően Versaillesban felajánlották Dániának Schleswig-Holstein-t a győztes hatalmak, de Dánia félve a német irredentizmustól, visszautasította az ajánlatot a Holstein visszacsatolására vonatkozóan, viszont ragaszkodott népszavazás kiírásához Schleswigben. Ennek megfelelően 1920-ban Észak-Schleswiget (Sønderjylland) vissza is csatolták.

Semlegessége ellenére Németország 1940. április 9-én megszállta Dániát. Habár eleinte a németek engedélyezték az önkormányzást (ennek 1943-ban vetettek véget az erősödő ellenállási mozgalomnak köszönhetően), Dánia katonai megszállás alatt volt a II. világháború alatt. A dánok erősen rokonszenveztek a Szövetségesekkel; 1900 dán rendőrt tartóztatott le és internált a Gestapo. A háború alatt Izland kikiáltotta függetlenségét, Feröer pedig széleskörű autonómiát kapott 1948-ban. Dánia alapító tagja volt a NATO-nak és az ENSZ-nek, és 1973-ban csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez (a későbbi Európai Unióhoz). 1979-ben Grönland is autonómiát kapott.

Államszervezet

Fájl:Folketingssal6.jpg
Ülésezik a Folketing

A Dán Királyság államformája 1849 óta alkotmányos monarchia. Az államfő II. Margit királynő. A végreható hatalom elvileg az államfő kezében van, de azt ténylegesen a kormány: a miniszterelnök (Anders Fogh Rasmussen) és a többi miniszter gyakorolja. A miniszterek a törvényhozó hatalom letéteményesének, a parlamentnek felelősek.

A parlament neve Folketing. 179 tagját az arányos többségi elven választják; 2-2 képviselőt Grönland és Feröer delegál. Parlamenti választásokat legalább négy évente tartanak, de a miniszterelnök hamarabb is kiírhat választásokat. Bizalmatlansági szavazással a parlament visszahívhatja a kormányt.

2001 novembere óta Anders Fogh Rasmussen, a jobboldali liberális Venstre párt tagja a miniszterelnök. A II. világháború óta a legtöbb kormányt egyébként a szociáldemokraták alkották, jóllehet befolyásuk sosem volt olyan erős, mint Svédországban.

Lásd még: Folketing

Közigazgatás

2007. január 1-jén lépett életbe Dániában a közigazgatási reform. Ennek keretében a 13 megyét 5 régió váltotta fel, és a helyhatóságok száma 98-ra csökkent. Ez utóbbiak vették át a korábbi megyék feladatainak nagy részét.

Dánia régiói és székhelyeik:

Dániához tartozik, de széleskörű autonómiával bír két önkormányzattal rendelkező terület (selvstyrende områder):

Feröer és Grönland 2-2 képviselőt küld a 179 tagú Folketingbe.

Népesség

A koppenhágai Szent Kereszt templom

Dánia lakossága 2006. július 1-jén: 5 434 567 fő. Az éves átlagos népességnövekedés 0,33%.[5]

Dánia népességének túlnyomó többsége skandináv származású. A bevándorlók és leszármazottaik aránya a népesség 8,5%-a.[6]

A népesség területi eloszlása egyenlőtlen. A Nagy-Bælttől keletre eső országrész népsűrűsége 254 fő/km², míg a nyugati részé 91 fő/km². A legnagyobb városok Koppenhága (Sjællandon), Århus, Aalborg, Esbjerg (Jyllandon) és Odense (Fyn szigetén).

A dán nyelvet mindenütt beszélik az országban. A német határ mentén a németet is ismerik. Sok dán folyékonyan beszéli az angolt is. Dánia lakosságának 95%-a a evangélikus Dán Népegyház (Den Danske Folkekirke) tagja. A fennmaradó rész többsége más keresztény felekezetekhez tartozik, míg a muszlimok aránya 2% körül van[7]. Dániában vallásszabadság van, és számos kisegyház és más közösség létezik a népegyházon kívül.

Gazdaság

Dánia modern piacgazdaság. Korszerű mezőgazdasággal,jelentős a tejelő és vágómarhatartás valamint a gabonatermesztés, versenyképes kis- és nagyvállalati körrel, kiterjedt állami jóléti rendszerrel, magas életszínvonallal és stabil nemzeti fizetőeszközzel büszkélkedhet; gazdasága nagyban függ a külkereskedelemtől[8]. Az ország nettó energia- és élelmiszerexportőr, fizetési mérlege pozitív és nettó külső adóssága nulla. Jelentős a 105 000 km²-es tengeri terület is.

Dánia nemzeti fizetőeszköze a dán korona (DKK, krone, tsz. kroner).

A dán gazdaságban jelentős a szakszervezetek szerepe: a foglalkoztatottak 75%-a tagja szakszervezetnek.[9] A legtöbb szakszervezet ernyőszervezetekbe tömörül; a legnagyobb az LO, a Dán Szakszervezeti Konföderáció, bár egyre több munkavállaló marad kívül a szakszervezeteken vagy választ független szakszervezetet.

A szakszervezetek és a munkáltatók között együttműködés van: a szakszervezetek napi szinten részt vesznek a munkahelyek menedzselésében, és képviselőik ott ülnek a legtöbb cég igazgatótanácsában. A munkarend és munkabérek kérdései a szakszervezetek és a munkáltatók tárgyalásain dőlnek el, minimális kormányzati beavatkozással. A munkanélküliségi ráta 2006 novemberében 3,6% volt (98 211 fő), a munkaképes korúak száma 2 759 392 fő (2005)[10].

Fájl:Danske mønter ubt.JPG
Dán korona érmék

A dán kormáy sikeresen teljesítette, sőt túlteljesítette az euró bevezetéséhez szükséges konvergencia-kritériumokat, de a 2000. szeptemberi népszavazáson a dánok elutasították a közös fizetőeszköz bevezetését.

Dánia a jóléti modell alapján szervezi a szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat. A jóléti modell mögött álló elv szerint a juttatásokhoz minden, a követelményeknek megfelelő állampolgárnak joga van hozzáférni, tekintet nélkül foglalkoztatási és családi helyzetére. A rendszer univerzális, mindenkit lefed. Minden juttatást az egyén kap, így például a házas asszonyok jogai függetlenek a férjüktől.

Az állam a többi európai országnál lényegesen nagyobb részt vállal a jóléti juttatások finanszírozásában, ezért a jóléti rendszerrel széles alapokon (pl. 25%-os ÁFA) nyugvó és magas jövedelmi adókkal működő adórendszer párosul.

Kultúra

Oktatás

Dánia fejlett oktatási rendszerrel rendelkezik. A közoktatás és negyrészt a felsőoktatás is ingyenesen hozzáférhető; a lakosság 99%-a végez (9-10 évig tartó) általános iskolát, 86%-a középiskolát és 41% vesz részt felsőoktatásban.

Az általános iskola elnevezése „den Danske Folkeskole” (dán népiskola); itt 0-10. osztályok indulnak. Az iskolákat az önkormányzatok tartják fenn, de vannak magániskolák is, például a Waldorf-iskolák.

A legsajátosabb iskolatípus az „Efterskole” (utóiskola), amely egy szabadon választható oktatási forma. Ez nagyjából egy bentlakásos iskolának felel meg azzal a különbséggel, hogy általában egy-egy területre (pl. sport vagy nyelvek) koncentrál, és a tanulók számára nagyobb szabadságot biztosít. Általában egy évre (többnyire 9. vagy 10. évfolyamban) iratkoznak be ide.

Az oktatáshoz való egyik legfontosabb dán hozzájárulás a „folkehøjskole” (népfőiskola) intézménye, amelyet N. F. S. Grundtvig vezetett be a 19. században. Ez az oktatási forma a tesztek és osztályzás helyett a közösségi tanulásra, a felfedezésre és a gondolkodásra helyezi a hangsúlyt. A gimnázium után sokan hallgatnak néhány hónapig népfőiskolát, de az élethosszig tartó tanulásnak is fontos bázisai.

Művészetek

A koppenhágai operaház

Dániában három világörökségi helyszín található: Jelling viking emlékei: a rúnakövek és a templom; a roskildei székesegyház; valamint a Kronborg-kastély Helsingørnél. (Dániához tartozik a grönlandi Ilulissat jégfjord is.)

A dán irodalom világszerte ismert képviselője Hans Christian Andersen, aki elsősorban meséiről (pl. A király új ruhája, A kis gyufaáruslány vagy A rút kiskacsa) ismert. Közismert még a norvég születésű Ludvig Holberg, valamint Karen Blixen. Irodalmi Nobel-díjat kapott 1917-ben megosztva Karl Adolph Gjellerup és Henrik Pontoppidan, 1944-ben pedig Johannes Vilhelm Jensen.

A híres egzisztencialista filozófus, Søren Kierkegaard íróként is nagy népszerűségnek örvend.

A legismertebb dán minden bizonnyal egy mitológiai alak, William Shakespeare címszereplője: Hamlet, a dán királyfi.

Dánia a némafilm korszkában a világ negyedik filmnagyhatalma volt az Egyesült Államok, Németország és Franciaország után. A hangosfilm megjelenésével elvesztette ezt a pozícióját, de az 1990-es évektől kezdve a Lars von Trier nevével fémjelezett Dogma 95 mozgalom hatására újra a világ élvonalába került.

Dánia zenei életére nagy befolyással volt a német zene, amelyet olyan híres zeneszerzők életműve is bizonyít, mint Heinrich Schütz, aki hosszú ideig királyi főkarmester volt Koppenhágában, vagy Dietrich Buxtehude, aki több évig orgonista volt Helsingørben. A 19. században kezdtek el kialakulni a dán zene jellegzetességei, elsősorban Johann Peter Emilius Hartmann és Niels Wilhelm Gade keze alatt. A századfordulón működött Carl Nielsen, akinek operáit és szimfóniáit világszerte játsszák. A könnyűzenei színpadok népszerű vendége a Nephew, vagy a Metallica együttes dobosa, Lars Ulrich.

Sport

Kivetítőn focimeccset néző tömeg Koppenhágában

A legnépszerűbb sportok Dániában a labdarúgás(Bröndby,AB Köbenhavn,FC Köbenhavn,Odense,Aalborg) és a kézilabda. A Dán labdarúgó-válogatott 1992-ben Európa-bajnok lett, a női kézilabda-csapat pedig 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben is olimpiát nyert.

A hosszú partszakasz kiváló lehetőséget nyújt a vitorlázáshoz és más vízisportokhoz. A Sjælland körüli regatta egy Helsingørből induló, 2-3 napig tartó vitorlásverseny.

A sík terület miatt a kerékpározás is rendkívül népszerű. Fejlett kerékpárúthálózata és a mindennapi közlekedésben a kerékpár gyakori használata miatt kapta Koppenhága a „kerékpárosok városa” becenevet.

A dán sportolók tollaslabdában is a világ élvonalához tartoznak.

Források

  1. Denmark, CIA - The World Factbook (letöltve: 2007.01.12.)
  2. Denmark, CIA - The World Factbook (letöltve: 2007.01.12.)
  3. Climate, Denmark.dk - The Official Window (letöltve: 2007.01.13.)
  4. Copenhagen, Denmark - Sunrise, sunset, dawn and dusk times, Gaisma.com (letöltve: 2007.01.13.)
  5. Denmark, CIA - The World Factbook (letöltve: 2007.01.12.)
  6. Flere indvandrere fra de nye EU-lande (in: Nyt fra Danmarks Statistik, Nr. 478), Danmarks Statistik, 2005.11.08. (letöltve: 2007.01.13.)
  7. Denmark, CIA - The World Factbook (letöltve: 2007.01.12.)
  8. Denmark, CIA - The World Factbook (letöltve: 2007.01.12.)
  9. Workers and bosses: Friends or foes?, International Herald Tribune, 2005.01.11. (letöltve: 2007.01.13.)
  10. Labour Market, Danmarks Statistik (letöltve: 2007.01.13.)

Lásd még

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Dánia témájú médiaállományokat.

Hivatalos

Általános

ru-sib:Дания