„Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendje” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
RedBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő módosítása: it:Ordine Nazionale al Merito (Francia)
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő módosítása: sv:Franska Nationalförstjänstorden
114. sor: 114. sor:
[[ro:Ordinul Național de Merit (Franța)]]
[[ro:Ordinul Național de Merit (Franța)]]
[[ru:Орден «За заслуги» (Франция)]]
[[ru:Орден «За заслуги» (Франция)]]
[[sv:Franska Nationalförstjänstorden]]
[[sv:Ordre national du Mérite]]
[[uk:Орден «За заслуги» (Франція)]]
[[uk:Орден «За заслуги» (Франція)]]

A lap 2012. július 25., 10:38-kori változata

Tiszti rendjel

A Nemzeti Érdemrend (Ordre national du Mérite) a Becsületrend után következő második, egyben legfiatalabb francia kitüntető cím, egyfajta nemzeti lovagrend.

Fokozatai

Lovagi rendjelszalag
Lovagi rendjelszalag
Tiszti rendjelszalag
Tiszti rendjelszalag
Parancsnoki rendjelszalag
Parancsnoki rendjelszalag

A Nemzeti Érdemrendben három rang van:

  • lovag
  • tiszt
  • parancsnok

és két méltóság:

  • főtiszt
  • nagykereszt
Hasonlóan a Becsületrendhez, a Nemzeti Érdemrend esetében is meg kell különböztetni az elit szervezetet, melybe a tagok felvételt nyernek, valamint a tagság minőségét jelző rendjelet, melyet a felvétel, vagy az előmenetel alkalmával adnak át. Ez az oka, hogy a fokozatok főnévi alakban szerepelnek.

Történeti áttekintés

Charles de Gaulle tábornok, francia köztársasági elnök 1963. december 3-án írta alá a Rend megalapításáról szóló 63-1196 számú elnöki rendeletet. A Rendbe történő felvétellel ismerik el a katonáknak, vagy polgári személyeknek a nemzet szolgálatában tett „megkülönböztetett érdemeit” , meghagyva a Becsületrendnek a „kimagasló érdemek” elismerését.

A rendelet aláírása két okból is jelentős volt:

  • A II. világháború után, az indokínai és az algériai háborúk miatt már annyi személyt kellett felvenni a Becsületrendbe, hogy félő volt, a legnagyobb francia kitüntető cím devalválódik. Ezt akadályozta meg az új szervezetet létrehozása, melynek alapszíne a francia trikolór kékje lett.
  • A Rend megalakítása lehetővé tette, hogy a túlzott számú tengerentúli, illetve érdem után adható rendjelek területén is rendet tegyenek: közülük tizenhatot töröltek, és csak az Akadémiai Pálma, a Mezőgazdasági Érdem, a Tengerészeti Érdem, valamint a Művészeti és Irodalmi Rend maradt meg.

A fentieken felül az új rend megnyitotta az utat a fiatalabb korosztály előtt is azzal, hogy a szolgálatban megkívánt „kivárási időt” mintegy a felére csökkentette.

A rendjel leírása, viselete

Leírása

A rendjel hatágú, mindkét oldalán kék zománccal borított, tizenkét csúcsban végződő „máltai csillag”. A lovagi fokozat csillaga ezüstből van, a tiszti fokozaté pedig aranyozott ezüstből. A fokozattól függően a sugarakat ezüst, vagy aranyozott ezüst babérkoszorú köti össze. A csillag közepén a köztársaságot szimbolizáló női fejjel díszített arany érme található, melyet „Francia Köztársaság” felirat vesz körbe. Az érme hátoldalán két, egymást keresztező nemzeti színű zászló látható „Nemzeti Érdemrend” felirattal, valamint a Rend alapításának kelte: 1963. december 3.. A parancsnoki fokozat aranyozott ezüstből készül és másfélszer nagyobb, mint az előző két fokozat.

A csillag, a fokozattól függően ezüst, vagy aranyozott ezüst tölgy koszorún függ, amelyet vízsávos kék szalag tart. A tiszti fokozat szalagján kék szalagrózsa van.

Viselete

A Nemzeti Érdemrend jeleit a díszegyenruhán eredeti formában, köznapi öltözet esetén pedig szalagsávon viselik.

Fájl:PortONM-hu.PNG

A lovag és a tiszt az érdemjelet a bal mellén viseli. A parancsnoki fokozat rendjele nyakszalagon lóg. A Nemzeti Érdemrend főtisztje tiszti fokozatot visel, kiegészítve egy, a rendjel motívumait tartalmazó színezüst plakettel a jobb mellen. A nagykereszt tulajdonosai formára azonos, de aranyozott ezüst plakettet viselnek bal mellükön, viszont a két alapfokozatnál kétszer nagyobb aranyozott ezüst rendjelüket nem a mellükön, hanem a jobb vállon átvetett széles kék vállszalagon hordják.

Polgári ruhán a lovagok vékony kék szalagot viselnek a zakó hajtókájának gomblyukában, a tisztek kék szalagrózsát (rozettát), a parancsnokok pedig kék szalagrózsát ezüst masni alapon. A főtisztek szalagrózsája egyik oldalon ezüst, másik oldalon aranyozott ezüst masnin, míg a nagykereszt kék szalagrózsája mindkét oldalon aranyozott ezüst masnin nyugszik.

Odaítélése

A Francia Köztársaság három személyisége – betöltött beosztásuk jogán – automatikusan a Nemzeti Érdemrend tagjává válik: a köztársasági elnök, aki egyben a Rend nagymestere, a Becsületrend nagykancellárja, aki egyben a Nemzeti Érdemrend kancellárja, és 1974 óta a mindenkori miniszterelnök, amennyiben legalább hat hónapot töltött hivatalban (őt a nagykereszt méltóságai közé veszik fel).

A nagymester elnököl a Nemzeti Érdemrend 10 fős Tanácsában, mely az érdemek elismerését és a kitüntetés adományozását végzi. A döntés eredményét a nagymester hirdeti ki. Az okleveleket a nagymester írja alá, a kancellár ellenjegyzi, a Rend titkára pedig egy „szárazbélyegzővel” hitelesíti.

Az alapító rendelet kizárja, hogy parlamenti képviselőt felvegyenek a Rendbe, vagy ténykedése alatt előresorolásban részesüljön.

A Nemzeti Érdemrendet megtisztelő címben külföldiek is részesülhetnek, azonban azok a külföldiek, akik nem laknak életvitelszerűen Franciaországban, nem válnak a Rend tagjaivá, rájuk nem vonatkozik az előmeneteli rend, és részükre a cím csupán egyedi alkalommal, társadalmi rangjuk miatt, vagy az általuk tett szolgálat elismeréseként adományozható.

A Rendbe – a külföldiek kivételével – lovagként lehet bekerülni, a felvétel alapfeltétele legalább 10 év közszolgálat, illetve szakmai tevékenység. A tiszti fokozat kivárási ideje legalább 5 év, a parancsnoké, illetve a méltóságoké 3-3 év. Az előmenetelhez új érdemeket kell szerezni, az egyszer már elismertek nem vehetők figyelembe. 2006-tól a feltételek szigorodnak: a lovagi felvételhez a különféle állománykategóriák szerint 15-21 év szolgálati időt kell igazolni, a többi fokozatban a minimális várakozási idő 7, illetve 5 év lesz, a méltóságok esetében marad a 3-3 év. Rendkívüli helyzetben szerzett, vagy kimagasló érdem esetében – kivételes eljárással – a szabályoktól el lehet térni.

A Rendbe történő felvétel, valamint az előmenetel éves keretszámát hároméves időszakonként elnöki rendelet szabályozza. Az éves keretszámokat szétosztják a minisztériumok között, amelyek javaslataikat a kancellárnak juttatják el. 2006-2008. években a keretszámok az alábbiak szerint alakultak[1]:

Nagykereszt Főtiszt Parancsnok Tiszt Lovag
Polgári személyek 5 12 140 720 2700
Katonák és azonos besorolásúak 5 12 95 470 1800
Külföldiek 4 8 48 125 250

2000 szeptemberében a Rend összlétszáma 189 676 fő volt, melyből 149 865 lovag, 33 350 tiszt, 5 942 parancsnok, 364 főtiszt és 155 nagykereszt.

Külön kedvezmény

2005 óta elnöki rendelet teszi lehetővé, hogy a Nemzeti Érdemrend tagjainak lányai, lányunokái és lánydédunokái is felvételt nyerjenek a Becsületrend Nevelőintézeteibe, ahol 18. életévük betöltéséig állami költségen tanulhatnak. A Becsületrend nagykancellárjának felügyelete alá tartozó elitintézetekben nem számít a származás: a lányokat felvilágosult, demokratikus légkörben nevelik. Jelenleg két intézmény üzemel, mintegy 400 fővel: Saint-Germain-en-Laye-ben a 12-16 éveseket nevelő alsó középiskola (collège), Saint-Denis-ben pedig a gimnázium (lycée).

Magyar kitüntetettek

A rendszerváltást követően a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében végzett tevékenységük elismeréseként több magyar katonatiszt, illetve polgári személy részesült e kitüntető címben, azonban pontos nyilvántartásról nincs tudomásunk.

Megjegyzés

  1. A 2006. január 1. és 2008. december 31. közötti keretszámokat a 2006. február 3-án kelt n° 2006-101 és n° 2006-104 számú elnöki rendeletek rögzítették. A franciák részére adományozható keret az előző három évhez képest nem változott, a külföldieké kis mértékben emelkedett.

Külső hivatkozások