„Haplocanthosaurus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: nl:Haplocanthosaurus
JYBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: fa:هاپلوکانتوسور
83. sor: 83. sor:
[[de:Haplocanthosaurus]]
[[de:Haplocanthosaurus]]
[[es:Haplocanthosaurus]]
[[es:Haplocanthosaurus]]
[[fa:هاپلوکانتوسور]]
[[it:Haplocanthosaurus]]
[[it:Haplocanthosaurus]]
[[nl:Haplocanthosaurus]]
[[nl:Haplocanthosaurus]]

A lap 2012. július 24., 06:10-kori változata

Haplocanthosaurus
Evolúciós időszak: késő jura
A Haplocanthosaurus delfsi felállított csontváza a Clevelandi Természetrajzi Múzeumban (Cleveland Museum of Natural History)
A Haplocanthosaurus delfsi felállított csontváza a Clevelandi Természetrajzi Múzeumban (Cleveland Museum of Natural History)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Család: Haplocanthosauridae
Bonaparte, 1999
Nem: Haplocanthosaurus
Hatcher, 1903
Fajok
  • H. priscus (Hatcher, 1903) (típus)
  • H. delfsi Hatcher, 1903
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Haplocanthosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Haplocanthosaurus témájú médiaállományokat és Haplocanthosaurus témájú kategóriát.

A Haplocanthosaurus (jelentése 'egyszerű gerincű gyík') a sauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura korban (a kimmeridge-itithon korszakban) élt, mintegy 144–156 millió évvel ezelőtt. Hiányos fosszíliák alapján két faja ismert, a H. delfsi és a H. priscus. A típusfaj a H. priscus, a H. delfsit pedig egy iskolás, Edwin Delfs fedezte fel Coloradóban. A Haplocanthosaurus példányait a Morrison-formáció legalsó rétegében találták meg, ahogy a Hesperosaurus, az Eobrontosaurus és az Allosaurus jimmadensi maradványait is.[1]

Anatómia

A Haplocanthosaurus a Morrison-formáció egyik legkisebb sauropodája volt.[1] Míg a formáció többi sauropodájának hossza meghaladta a 20 métert is, a Haplocanthosaurus közel sem volt ekkora, a teljes hossza csak a 14,8 métert érte el, míg a becslés alapján a tömege 12,8 tonna lehetett.[2]

Példányok

A Haplocanthosaurus priscus keresztcsontja

Eddig négy Haplocanthosaurus példány vált ismertté, melyek közül az egyik a H. delfsihez, a három másik pedig a H. priscushoz tartozott. Közülük a H. delfsi típuspéldánya az egyetlen felnőtt, és ez az egyetlen, ami elég teljes a felállításhoz. A H. delfsi példánya jelenleg a Clevelandi Természetrajzi Múzeumban (Cleveland Museum of Natural History) található, bár a farkát a földön húzó helyzetben áll és egy teljesen spekulatív módon rekonstruált koponya tartozik hozzá, ugyanis a hozzá tartozó koponyát nem találták meg. A fosszíliák a Morrison-formáció 1-es, 2-es és 4-es sztratigráfiai zónáiból származnak.[3]

Osztályozás

A Haplocanthosaurus priscus számára John Bell Hatcher, 1903-ban a Haplocanthus priscus nevet adta. Hatcher nem sokkal az eredeti leírás megjelenése után rájött, hogy a Haplocanthus nevet már lefoglalták egy acanthodii hal (a Louis Agassiz által 1845-ben elnevezett Haplacanthus) számára. Hatcher 1903-ban Haplocanthosaurus néven újra besorolta a sauropodát.[4] A név azonban valójában nem volt lefoglalva, mivel az írásmódja eltért, a hal neve ugyanis Haplacanthus volt, nem Haplocanthus. A Haplocanthus érvényes név maradt, Hatcher tévedését pedig hosszú évekig nem fedezték fel, azután sem, hogy a Haplocanthosaurus név rögzült a szakirodalomban. Mikor a tévedés végül kiderült, az ICZN-nél (a zoológiai tudományos neveket szabályozó testületnél) kérvényezték a Halplocanthus név elvetését és a Haplocanthosaurus hivatalos névvé nyilvánítását (az ICZN #1633-as számú szakvéleménye).

Eredetileg cetiosauridaként írták le, de José Bonaparte 1999-ben megállapította, hogy a Haplocanthosaurus eléggé eltért a többi sauropodától ahhoz, hogy egy saját családba kerüljön, ami a Haplocanthosauridae nevet kapta.[5]

A filogenetikai tanulmányoknak nem sikerült pontosan tisztáznia a Haplocanthosaurus rokoni kapcsolatait. Az egyes tanulmányok szerint a neosauropodáknál jóval kezdetlegesebb,[6] kezdetleges macronaria (a jóval fejlettebb Camarasaurushoz és a brachiosauridákhoz hasonló állatok őseinek rokona),[7] illetve egy nagyon kezdetleges diplodocoidea, amely jóval közelebbi rokonságban áll a Diplodocusszal, mint a titanosaurusokkal, de sokkal kezdetlegesebb a rebachisauridáknál.[8]

2005-ben, Darren Naish és Mike Taylor a diplodocoideák törzsfejlődéséről szóló tanulmányukban áttekintették a Haplocanthosaurus számára ajánlott különböző helyeket.[9] Ezek a helyek az alábbi kladogramon láthatók.

Sauropoda

Haplocanthosaurus?


Neosauropoda
Macronaria

Haplocanthosaurus?



Camarasauromorpha



Diplodocoidea

Haplocanthosaurus?


Diplodocomorpha

Rebbachisauridae


Flagellicaudata

Dicraeosauridae



Diplodocidae







Források és jegyzetek

Ez a szócikk részben vagy egészben a Haplocanthosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. a b Foster, J.. Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press, 389. o. (2007) 
  2. Mazzetta, G.V., Christiansen, P. and Fariña, R.A. (2004). „Giants and Bizarres: Body size of some southern South American Cretaceous dinosaurs”. Historical Biology 16 (2), 71–83. o.  
  3. Foster, J.. Appendix, Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press, 327–329. o. 
  4. Hatcher, J.B. (1903a). „A new name for the dinosaur Haplocanthus Hatcher”. Proceedings of the Biological Society of Washington 16, 100. o.  
  5. Bonaparte, J. F. (1999). „An armoured sauropod from the Aptian of northern Patagonia, Argentina”. National Science Museum Monographs, Tokyo 15, 1–12. o.  
  6. Upchurch, P. (1999). „The phylogenetic relationships of the Nemegtosauridae (Saurischia, Sauropoda)”. Journal of Vertebrate Paleontology 19, 106–125. o.  
  7. Wilson, J.A., Sereno, P.C. (1998). „Early evolution and higherlevel phylogeny of sauropod dinosaurs”. Society of Vertebrate Paleontology Memoir 5, 1–68. o.  
  8. Wilson, J.A. (2002). „Sauropod dinosaur phylogeny: critique and cladistic analysis”. Zoological Journal of the Linnean Society 136, 217–276. o.  
  9. Taylor, M.P., Naish, D. (2005). „The phylogenetic taxonomy of Diplodocoidea (Dinosauria: Sauropoda)”. PaleoBios 25 (2), 1–7. o.