„Rihanna” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 188.6.157.160 (vita) szerkesztéséről 194.176.226.140 szerkesztésére
32. sor: 32. sor:


== Élete ==
== Élete ==
Rihanna a [[barbados]]i [[Saint Michael (Barbados)|Saint Michaelön]] született a barbadosi Ronald Fenty és a guyanai származású Monica Braithwaite legidősebb gyermekeként. Két öccse van, Rorrey és Rajad. Rihanna a Charles F. Broome Memorial Schoolba járt, egy barbadosi általános iskolába, majd [[Combermere High School]]ba, ahol két osztálytársával alakított egy együttest. 2003-ban előadta az iskolai tehetségkutatón [[Mariah Carey]] ''[[Hero (Mariah Carey-dal)|Hero]]'' című számát, amellyel hatalmas sikert aratott. 2004-ben az iskola szépségkirálynőjének is megválasztották. Középiskolás évei alatt kadét volt egy tengeralattjáró-hadsereg-programban, amely során Barbados hadseregével edzett, és a szintén híres barbadosi énekesnő [[Shontelle]] volt a gyakorlóőrmestere.És inden egyes hónapban 60x szexel!
Rihanna a [[barbados]]i [[Saint Michael (Barbados)|Saint Michaelön]] született a barbadosi Ronald Fenty és a guyanai származású Monica Braithwaite legidősebb gyermekeként. Két öccse van, Rorrey és Rajad. Rihanna a Charles F. Broome Memorial Schoolba járt, egy barbadosi általános iskolába, majd [[Combermere High School]]ba, ahol két osztálytársával alakított egy együttest. 2003-ban előadta az iskolai tehetségkutatón [[Mariah Carey]] ''[[Hero (Mariah Carey-dal)|Hero]]'' című számát, amellyel hatalmas sikert aratott. 2004-ben az iskola szépségkirálynőjének is megválasztották. Középiskolás évei alatt kadét volt egy tengeralattjáró-hadsereg-programban, amely során Barbados hadseregével edzett, és a szintén híres barbadosi énekesnő [[Shontelle]] volt a gyakorlóőrmestere.


Tizenöt éves korában egyik barátja bemutatta [[Evan Rogers]] zenei producernek, aki a feleségével éppen Barbadoson nyaralt. Rogers meglátta benne a tehetséget és hamarosan Amerikába költözött vele. Rogers egy másik producerrel, [[Carl Sturken]]nel együtt segített Rihannának különféle kiadókhoz eljuttatni azokat a demo dalokat amelyeket Rogers házi stúdiójában vettek fel. Így fedezte fel [[Jay-Z]], aki végül leszerződtette őt a [[Def Jam Records]]hoz.
Tizenöt éves korában egyik barátja bemutatta [[Evan Rogers]] zenei producernek, aki a feleségével éppen Barbadoson nyaralt. Rogers meglátta benne a tehetséget és hamarosan Amerikába költözött vele. Rogers egy másik producerrel, [[Carl Sturken]]nel együtt segített Rihannának különféle kiadókhoz eljuttatni azokat a demo dalokat amelyeket Rogers házi stúdiójában vettek fel. Így fedezte fel [[Jay-Z]], aki végül leszerződtette őt a [[Def Jam Records]]hoz.

A lap 2012. július 18., 17:18-kori változata

Rihanna
Életrajzi adatok
Születési névRobyn Rihanna Fenty
Álnév
  • Rihanna, Ri, RiRi
  • Rihanna
Született1988. február 20. (36 éves)[1][2][3][4]
Saint Michael
SzármazásSaint Michael, Barbados Barbados
Élettárs
GyermekeiRZA Athelston Mayers
Pályafutás
MűfajokR&B, Hip-Hop, pop, reggae, dance, pop rock, Dancehall
Aktív évek2005-
Hangszerének, dob
Hangmezzoszoprán[6]
Díjak
Tevékenységénekes
KiadókDef Jam Recordings
IPI-névazonosító00479976665

Rihanna aláírása
Rihanna aláírása

Rihanna weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rihanna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robyn Rihanna Fenty (Saint Michael, 1988. február 20.) hatszoros Grammy-díjas barbadosi énekesnő, dalszövegíró, producer, modell, színésznő, táncos, divattervező és Barbados tiszteletbeli kulturális nagykövete. A nagymúltú New York-i székhelyű lemezkiadó, a Def Jam Recordings énekesnője. Ő a második barbadosi zenész, aki Grammy-díjat kapott (az első Jimmy Senya Haynes). Eddig 11 számmal tudta vezetni az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát, ezzel az örökranglistán benne van jelenleg az első 10-ben, szorosan az élmezőnyben. Ez a 11 dal a következők: (SOS, Umbrella, Take a Bow, Disturbia, Live Your Life, Rude Boy, Love the Way You Lie, Only Girl (In the World), What's My Name?, S&M és We Found Love). Ő a legfiatalabb előadó a zenetörténelemben akinek sikerült elérnie ezt a számot. 2005 óta 30 milliónál is több lemezt és 60 milliónál is több dalt adott el és ő adta el a legtöbb kislemezt is.

Rihanna énekesnői karrierje 2005-ben kezdődött, amikor is megjelent első albuma, a Music of the Sun. Ennek első kislemeze, a Pon de Replay volt, amely meghozta a kezdeti sikereket az énekesnő számára, 2. lett a Billboard Hot 100-on emellett sok országban listavezető tudott lenni, illetve jó néhány helyen bekerült a Top 10-be is. Alig egy évvel később 2006 áprilisában jelent meg Rihanna második albuma, az A Girl Like Me. Ennek első kislemeze, az SOS volt, amely az első listavezető száma lett az amerikai slágerlistán (Billboard Hot 100) és nagy nemzetközi sikereket ért el. A második kislemez erről az albumról az Unfaithful volt, amely szintén óriási világsiker lett, heteken át vezette az összesített Európai kislemezeladási listát. 2007 május 30-án jelent meg Rihanna harmadik és eddigi legsikeresebb lemeze, a Good Girl Gone Bad. Az első héten a 2. helyen nyitott a Billboard 200-on. Az album 2007-ben a legjobban fogyó lemez volt az egész világon és összesen 9 Grammy jelölést kapott. 2008-ban újra kiadták és 2 új dal is rákerült. Összesen 7 kislemez jelent meg róla, amelyről négy szám is első lett az amerikai slágerlistán. Ezek az,(Umbrella, Don't Stop the Music, Take a Bow és Disturbia). voltak. 2009 őszén jelent meg Rihanna negyedik albuma a Rated R, amelynek első három kismeleze, a Russian Roulette, a Hard és a Rude Boy több ország slágerlistáján is bekerült a Top 10-be, sőt a Rude Boy több listát is vezetni tudott. Ez a dal lett Rihanna 6. olyan száma, amellyel vezetni tudta a Billboard listát az USA-ban és egyben ez lett az album legnagyobb slágere is.

2010 végén jelent meg Rihanna 5. stúdióalbuma, a Loud, amelyről több dal is vezetni tudta a már sokat említett Billboard listát. Az album az első héten a 3. helyen nyitott a Billboard 200-on. Az lemez világszerte óriási sikereket ért el. Több Grammy-jelölést is kapott (köztük az év albuma díjra is jelölve volt) és körülbelül 8 millió példány fogyott el belőle világszerte.

2011 novemberében jelent meg az énekesnő 6. nagylemeze, a Talk That Talk. 2012 februárjáig összesen 2 millió 100 000 példány fogyott el belőle. Az első héten a 3. helyen nyitott a Billboard 200-on. Az albumról elsőként megjelent We Found Love viágszerte hatalmas siker lett, 11 héten át vezette a Billboard-listát és a világ legtöbb országában első lett a slágerlistákon. Egyesek szerint ez volt Rihanna legnagyobb slágere az Umbrella óta. Az album 5. kislemeze a Where Have You Been jelenleg is ostromolja a slágerlistákat.

Rihanna eddigi karrierje során számos igen rangos díjat és elismerést gyűjtött már be. Eddig 450 alkalommal jelölték valamilyen díjra és ebből 200 alkalommal nyert is. Ezek közül is kiemelkedik a 6 Grammy díj, az 5 American Music Awards díj, a 4 World Music Awards díj (köztük 2007-ben az év előadója díj), a 19 Billboard Music Awards díj, a 2 MTV European Music Awards díj, a 2 MTV Video Music Awards díj (köztük 2007-ben az év videoja díj) valamint a 2 Brit Awards díj. A Billboard 2005 óta 3-szor válaszotta meg az év női előadójának. Ő a legfiatalabb eladó a zenetörténelemben aki 23 évesen korára már 20 db Top 10-es dallal is büszkélkedhet a Billboard Hot 100-on (Ezzel a Madonna rekordját döntötte meg) és szintén ő a legfiatalabb a zenetörténelemben aki a Billboard Dance Chart-ra már több mint 18 dalt tudott adni. Rihanna az egyetlen előadó, aki az Egyesült Királyságban 2-szer is meg tudta azt csinálni, hogy egyidőben vezetni tudta a lemezeladási és a kislemezeladási listát is, valamint, hogy egymást követő 6 évben is slágerlistavezető dalt tudott adni a UK Top 40 Chart-ra. Ez még Elvis Presley-nek vagy a Beatles-nek sem sikerült. Ugyancsak ő az egyetlen a zenetörténelemben, aki a Billboard Hot 100-at egy éven belül 4 különböző dallal is vezetni tudta. Ez korábban még soha senkinek nem sikerült rajta kívül. 2005 óta ő adta el a legtöbb albumot és a legtöbb dalt a világon. Eddig körülbelül 15 millió lemezt adott el csak az Egyesült Királyságban. A Billboard magazin szerint Rihanna az előző évtized (2000–2010) "Digitális Dalok Előadója" (vagyis az ő dalait töltötték le a legtöbben) és ezzel együtt hivatalosan is a digitális korszak legsikeresebb előadója. [1] Ugyancsak a Billboard szerint előző évtized 17. legnagyobb előadója.[2]

Élete

Rihanna a barbadosi Saint Michaelön született a barbadosi Ronald Fenty és a guyanai származású Monica Braithwaite legidősebb gyermekeként. Két öccse van, Rorrey és Rajad. Rihanna a Charles F. Broome Memorial Schoolba járt, egy barbadosi általános iskolába, majd Combermere High Schoolba, ahol két osztálytársával alakított egy együttest. 2003-ban előadta az iskolai tehetségkutatón Mariah Carey Hero című számát, amellyel hatalmas sikert aratott. 2004-ben az iskola szépségkirálynőjének is megválasztották. Középiskolás évei alatt kadét volt egy tengeralattjáró-hadsereg-programban, amely során Barbados hadseregével edzett, és a szintén híres barbadosi énekesnő Shontelle volt a gyakorlóőrmestere.

Tizenöt éves korában egyik barátja bemutatta Evan Rogers zenei producernek, aki a feleségével éppen Barbadoson nyaralt. Rogers meglátta benne a tehetséget és hamarosan Amerikába költözött vele. Rogers egy másik producerrel, Carl Sturkennel együtt segített Rihannának különféle kiadókhoz eljuttatni azokat a demo dalokat amelyeket Rogers házi stúdiójában vettek fel. Így fedezte fel Jay-Z, aki végül leszerződtette őt a Def Jam Recordshoz.

Rihanna zenéjére nagy hatással bír Beyoncé, Mariah Carey, Whitney Houston, Madonna, Alicia Keys, Bob Marley, Brandy és a Karib-szigetvilág zenéje. Jelenleg Los Angelesben él.

Magánélet

2008 eleje óta cikkeztek arról az újságok, hogy Rihanna a nála egy évvel fiatalabb Chris Brown barátnője. Bár kapcsolatukat sosem vállalták fel a nyilvánosság előtt minden rendezvényre együtt mentek és több közös koncertjük is volt. A 2009-es Grammy díj átadóra mindketten hivatalosak voltak mint fellépők és mint jelöltek is, de nemsokkal a műsor kezdete előtt lemondták szereplésüket. Kiderült, hogy Chris Brownt őrizetbe vették mivel azzal gyanúsították, hogy megvert egy nőt. Az emberek feltételezései beigazolódtak mivel kiderült, hogy Rihannát verte meg. Az incidens után a zenei televíziók nem játszották klipjeit és sok cég szerződést bontott Chrissel. Több kép is felkerült az internetre amin az összevert Rihanna látható. 2009. június 22-én Chris Brown beismerte bűnösségét a bíróság előtt. 5 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és ezenkívül 50 yardnál közelebb nem közelítheti meg Rihannát, amely közös fellépéseken 10 yardra csökken. (Ezt végül 2011 februárjában eltörölték.) Rihanna azóta több interjújában is kijelentette, hogy most már egyáltalán nem haragszik Chris-re a történtek miatt. 2010 januárjában az énekesnő végre megtalálta azt az embert, akit nagyon szeret és viszonozza az érzéseit. Először tavaly decemberben lehetett együtt látni őt és a baseballsztár Matt Kemp-et Los Angelesben. Júniusban így nyilatkozott kapcsolatukról: "Olyan boldog vagyok. Biztonságban érzem magam, így sokkal könnyebb minden. Nagyon kaotikus életem van, de a nap végén vár Matt, és ő maga a béke." A pár végül 2010 decemberében szakított arra hivatkozva, hogy ritkán látják egymást.

Zenei pályafutása

Music of the Sun (2005–2006)

Rihanna debütáló albuma, a Music of the Sun 2005. augusztus 30-án jelent meg. Az első kislemez a Pon de Replay volt, amelyet 2005. október 11-én adtak ki. A dal elérte 2. a helyet a Billboard Hot 100 slágerlistán, valamint az 1. helyet a UK Singles Charton. A dalt Rihanna írta.

A második kislemez, az If It’s Lovin’ That You Want kevésbé volt sikeres az elsőhöz képest: az USA-ban a Billboard Hot 100 listán a 36., míg az Egyesült Királyságban a 11. helyet érte el. Mivel a második album alig 8 hónappal az első után jelent meg, több kislemezt nem jelentettek meg, egyedül Japánban adtak ki egy harmadik dalt, a Let Me-t. A Music of the Sunból az USA-ban 500 000, míg világszerte 2 millió példány kelt el.

A Girl Like Me (2006–2007)

2006-ban megjelent Rihanna második albuma, az A Girl Like Me. Az album az 5. helyen nyitott az amerikai és a 4. helyen a brit albumslágerlistán. Az első kislemez az SOS volt, amelynek videoklipjét Rihanna tizennyolcadik születésnapján vették fel. A dal az énekesnő első olyan száma volt, amelyik elérte a Billboard Hot 100 listán az 1. helyet, és az Hot Digital Songs listán is az 1. helyen debütált. Szintén listavezető lett Ausztráliában, az Egyesült Királyságban pedig a 2. lett.

Az album második kislemezét, az Unfaithfult Ne-Yo R&B-énekes írta. A dal Rihanna harmadik olyan száma volt, amelyik az USA-ban és az Egyesült Királyságban bekerült a legjobb 10 közé a slágerlistákon.

A harmadik kislemez, a We Ride nem volt olyan sikeres, mint az előző számai. Egyesült Királyságban csak a 17. lett, a U.S. Hot Dance Club Play listán pedig elérte az első helyet.

A negyedik kislemez, a Break It Offot a jamaikai Sean Paullal énekelte. A dalhoz nem készült videoklip, ennek ellenére a Bilboard Hot 100-as listán elérte a 9. helyet. Az A Girl Like Me-ből az USA-ban 1 millió, míg világszerte 3,5 millió példány kelt el.

Rihanna a Pussycat Dolls tagjával, Nicole Scherzingerrel együtt felvette a Winning Women című dalt, mely a P&G női dezodorának, a Secretnek a reklámdala lett.

Eközben színésznőként is debütált, egy rövid szerepben a Hajrá csajok: Mindent bele című filmben, ami 2006. augusztus 8-án jelent meg.

Good Girl Gone Bad (2007–2009)

Rihanna 2006 őszén kezdte el harmadik albumának felvételeit többek között Timbaland és Ne-Yo és a Stargate nevű producer csapat közreműködésével. A Good Girl Gone Bad 2007. június 5-én jelent meg. Az első kislemezt, az Umbrellát, amelyen Jay-Z is közreműködik. Az Umbrellát 2007. március 29-én adták ki, és több országban elérte az 1. helyet, beleértve az USA-t. Az Umbrella volt az első kislemez, amelyik az Egyesült Királyságban tíz egymást követő héten keresztül első helyezett volt, és ez volt a legtovább tartó első helyezett dal a Wet Wet Wet 1994-ben megjelent Love Is All Around című száma óta (a legtovább első helyezett női előadó Whitney Houston volt az 1992-ben megjelent I Will Always Love You-val). Az Umbrellát Christopher 'Tricky' Stewart és Terius „The-Dream” Nash írta. A dal a második volt a Billboard Hot 100 év végi listáján Beyoncé Irreplaceable-je mögött. Ez volt a 2007-es év legsikeresebb dala (8 160 000 pontot kapott a nemzetközi egyesített slágerlistán).

A második kislemez, a Shut Up and Drive június 5-én jelent meg, és a 15. helyet érte el a Billboard Hot 100 listán. A harmadik, a Don’t Stop the Music 2007. július 20-án jelent meg, csak Kanadában és Európában, ahol hatalmas siker volt. Első helyezett lett Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában. A dal a 26. volt a Billboard Hot 100 listán és 3. a nemzetközi slágerlistán.

A negyedik kislemez a Hate That I Love You (feat. Ne-Yo) augusztus 21-én jelent meg, és 7. volt a Billboard Hot 100 listán. Ez volt Rihanna hatodik száma, amelyik a Billboard Hot 100 listán benne volt az első 10-ben.

Rihanna az albumon három dalon is dolgozott Timbalanddel. Justin Timberlake segített a Rehab és a Sell Me Candy megírásában és gondoskodott a háttérvokálról. Az interjúkban sokan kérdezték Rihannát az album címének jelentéséről. „Az album címe visszatükrözi a régi és új Rihanna közti különbséget. Ez az album határozottan azt mutatja hogy, ki vagyok most, és az, hogy hol tartok a karrieremben” – mondta. Az album platinalemez lett az USA-ban.

2007 szeptember 12-én Rihanna album-népszerűsítő turnéra indult. A Good Girl Gone Bad Tour Észak-Amerikát és Európát érintette. Rihanna legnagyobb felépéséről (2007. december 6, Manchester Evening News Arena) 2007. június 17-én DVD jelent meg Good Girl Gone Bad Live címmel.

2008. június 17-én újra kiadták az albumot, Good Girl Gone Bad: Reloaded címmel, néhány új számmal. Erről az első kislemez április 15-én jelent meg, Take a Bow címmel. A dal első lett az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán (az 53. helyről lépett az első helyre, a listán ez volt a legnagyobb ugrás az első helyre az énekesnők közül), valamint a brit és a nemzetközi slágerlistán is.

A második kislemez a Maroon 5 egy régebbi száma, az If I Never See Your Face Again, amit az együttes ezúttal Rihannával dolgozott fel. A dal felkerült a Maroon 5 újra kiadott It Won't Be Soon Before Long című albumára is. A szám a Billboard Hot 100 listán 51., a brit kislemezlistán a 28. lett.

Az újra kiadott album harmadik kislemeze, a Disturbia július végén jelent meg. Az amerikai slágerlistán a 18. helyen nyitott, és elérte az első helyet is (ez Rihanna negyedik első helyezett száma az USA-ban). Az Egyesült Királyságban a 3. lett. Az albumból világszerte 7 millió példány kelt el, az USA-ban kétszeres platinalemez.

2008. október 28-án Rihanna segített T.I. amerikai rappernek új száma, a Live Your Life elkészítésében. A szám a 80. helyen debütált az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán, és már a következő héten elérte az első helyet. Ez volt minden idők 2. legnagyobb number 1 ugrása a Billboard Hot 100-on (a legnagyobb rögtön a következő héten Britney Spears Womanizer című száma volt, amely a 96. helyről ugrott az 1. helyre). A Live Your Life Rihanna ötödik olyan száma, amivel vezette az amerikai slágerlistát. A következő héten már Britney Spears Womanizere, azután 2 hétig T.I. egy másik száma, a Whatever You Like állt az élen, de a következő héten ismét a Live Your Life lett az első. Összesen hét hétig vezette az amerikai slágerlistát. A kislemez az angol slágerlistán a 2., a nemzetközi egyesített slágerlistán a 4. helyet érte el.

A Good Girl Gone Bad album nyolcadik, a Reloaded kiadás negyedik kislemeze 2008. november 18-án jelent meg, a Rehab című dalból. A dal szövegét Justin Timberlake írta, aki szerepel is a dalhoz készült klipben.

Rated R (2009–2010)

Rihanna a 2009. február 8-ai botrány után több hónapot kihagyva 2009 augusztusának elején tért vissza Jay-Z és Kanye West Run This Town című számában. A dal 2. lett a Billboard Hot 100-on, ezenkivül több ország slágerlistáján bekerült a top10-be. Megjelent az olasz Vogue címlapján, a szeptemberi kiadásban. Rihanna a fotózáshoz mohikán stílusúra vágatta a haját. A képek sítlusa meglehetősen extrém és sötét lett. Az egyik képen Rihanna félmeztelen. 2009 szeptemberében Jay-Z-bel és Kanye West-tel előadták a Run This Town-t a Madison Square Garden-en megrendezett "Answer the Call" koncerten. Ez volt Rihanna első hivatalos fellépése a Chris Brown ügy óta. 2009. szeptember 14-én a volt a Run This Town televíziós premierje a The Jay Leno Show-ban.

2009 márciusában Rihanna számos producerrel kezdte el a negyedik albumának a Rated R-nak a stúdió felvételeit, többek között The-Dream-mel, Tricky Stewart-tal, a Chase & Status-szal, a Stargate-val, Slash-sel, Justin Timberlake-kel, Ne-Yo-val és Akon-nal.2009 október 8-án hozták nyilvánosságra az album borítóját, amit Ellen von Unwerth fotózott Berlinben. Az új album 2009. november 23-án jelent meg. Az album első kislemeze a Russian Roulette 2009. október 20-án jelent meg. 2009. november 29-én hangzott el a dal először a televízióban, az angol tehetségkutató The X Factor-ban. A dal hivatalos videoklipje 2009. november 13-án jelent meg. 2009. november 10-én jelent meg az album második kislemez a Young Jeezy-vel készült "Hard". Az albumnak egy promóciós klipje is megjelent a "Wait Your Turn" dalból, de csak 2010 elején jelent meg kislemezként. 2009. november 16-án, Londonban a NOKIA rendezésében volt Rihanna első fellépése ahol az új albumról is adott elő számokat. Az előadásában elhangzott 4 dal a Rated R-ról, 4 dal a Good Girl Gone BAd-ről, 2 az A Girl Like Me-ból, valamint T.I.-al közös Live Your Life és a Jay-Z vel és Kanye West-el közös Run this Town. A Rated R-ból 181,000 példány kelt el az első héten az USA-ban, az Egyesült Királyságban pedig több mint 100.000 példány, ahol ezzel el is érte az aranylemez minősítést.

Loud (2010–2011)

Az énekesnő a Loud Tour egyik állomásán.

A nyár folyamán Rihanna elkezdett dolgozni a világhírű rapperel, Eminemmel, akivel megalkották első közös számukat, a "Love The Way You Lie"-t, amely listavezető lett a Billboard Hot 100-as listáján, valamint több más országban is, köztük Ausztráliában, Kanadában, Írországban, Új-Zélandon, Norvégiában és Svédországban is. A dal óriási világsiker lett. Ez volt Rihanna 7. olyan száma, aminek sikerült elérnie a Hot 100 number 1 pozícióját. 2010 augusztusában felavatták Rihanna viaszszobrát a Madame Tussauds-ban. Még ugyanebben a hónapban Kanye West felkérte Rihannát, hogy segítsen neki közreműködni az "All Of The Lights" című számban, amely az 5. szám West 5. stúdióalbumáról, a "My Beautiful Dark Twisted Fantasy"-ről. Egy, az MTV News-nak adott interjújában RiRi kijelentette, hogy szereti a dalt, amelyben még jó néhány művész közreműködött rajta kívül, köztük Alicia Keys, John Legend, Fergie és Elton John is. 2010 október 19.-én Rihanna kiadott egy saját könyvet, és jelenleg is dolgozik Peter Berg filmjében, a "Battleship"-ben, ami 2012-re várható. 2010 október 20.-án bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatot Marc Jordannal, addigi menedzserével, és átáll Jay-Z-hez, a Roc Nation Management-hez. Elkezdte egyéni vállalkozását, Rihanna Entertainment névvel, amiben megcsillogtathatja üzleti érzékét a zenében, a filmekben, illatokban, a divatban és a könyvek területén is. Rihanna kiadta 5. nagylemezét is, "Loud" címmel 2010 november 16.-án. Az album 3.-ként debütált a Billboard 200-as listáján, 207000 eladott példánnyal már első hetén, ezzel az album Rihanna karrierjének 5. top 10-es albuma lett az államokban. Az első kislemez az "Only Girl (In The World)" volt, ami hivatalosan 2010 szeptemberében jelent meg az Államokban. Néhány héttel később, a szám elérte az 1. helyet a Hot 100-as listán. További országokban is listavezető lett, többek közt Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Királyságban. Később a dal elnyerte a Grammy-díjat a "Legjobb táncos felvétel" kategóriában az 53. Grammy gálán. Az album második kislemeze, a "What's My Name?", amiben Drake rappelt, szintén elérte a number 1 pozíciót a Billboard listáján. Ez a második kislemez volt már a "Loud"-ról, ami elérte az első helyet és az "Only Girl (In The World) után történelmet írt evvel a számmal, hiszen a Hot 100 történetében még nem volt olyan, hogy egy debütáló album 2 első kislemeze rögtön meghódította volna a csúcsot. 2010. december 5.-én Rihanna 3 számmal volt fenn az Egyesült Királyság listáin, az "Only Girl(In The World)"-del a 7. helyen, a "What's My Name?"-mel a 8., és a David Guettával közös dalával, a "Who's That Chick?"-kel pedig a 9. helyen. 2011. január 9.-ére már a "What's My Name?" az 1. helyre került, az "Only Girl(In The World)" lecsúszott a 9. helyre és a "Who's That Chick) 10. lett. 2011 február 12.-én fellépett a Grammy díjátadón Los Angelesben a Stapless Centerben ahol a Drake-el közös What's My Name-t adta elő. Egy héttel később ugyanitt az NBA All-Star gáláján lépett fel. Rihanna a Loud-ot egy világkörüli turnéval promotálja amely június 4.-én indult Baltimore-ban és december 22-én zárult Londonban.

Talk That Talk (2011–)

2011. októberében az énekesnő két dalon is közreműködött. Az egyik a Coldplay Princess of China című száma, a másik Nicki Minaj Fly című felvétele.[7][8] Az énekesnő kezdetben azt tervezte, hogy Loud című albumát újra kiadja, néhány új bónusz számmal. Később azonban Twitter fiókján bejelentette a hírt, miszerint egy új lemezt ad ki, várhatóan 2011. őszén. Az első kislemez a We Found Love címet kapta, és szeptember 22-én jelent meg.[9][10][11]. Az album második kislemeze, a You Da One 2011. november 14-én jelent meg. Az album a Talk That Talk címet kapta, 2011. november 21-én jelent meg.

Jótékonysági tevékenysége

Rihanna 2006-ban létrehozta a Believe Foundationt, hogy segítsen a súlyosan beteg gyerekeknek. Sok koncerten lépett fel, hogy a bevételt jótékonysági intézmények és a Foundation számára ajánlhassa fel. Az előadásai után gyerekekkel találkozott a helyi jótékonysági intézményekből, autogramokat osztogatott és a fiatal rajongóival fényképezkedett. Rihanna így magyarázta, hogy miért hozta létre a Foundationt: „Amikor fiatal voltam és a televíziót néztem. láttam, ahogy a gyerekek szenvedtek, és mindig azt mondtam: amikor felnövök, segíteni akarok.”

Rihanna a szabadidejében is jótékonykodik, például licitált egy játékkonzolért egy árverésen. aminek bevételét a Mission Australiának ajánlották fel. Fellépett Madonna Raising Malawi nevű jótékonysági szervezeténél, és arra használta hírnevét, hogy segítsen egy kétgyermekes anyának csontvelődonort találni.

2008 szeptemberében Rihanna több női énekessel csatlakozott egy rákellenes kampányhoz, a Stand Up to Cancerhöz, és készítettek egy jótékonysági dalt, a Just Stand Upot, amit szeptember 5-én élőben is előadtak.

2008-ban az egyik legnagyobb divatcég a Gucci Rihannát választotta jótékonysági kampánya, a Tattoo Heart (Tetovált Szív) arcának. Az akcióban a Gucci-termékekre egy tetovált szív motívumot tettek. A cég az ezekért a termékekért járó bevétel 25%-át immár negyedszer a legnagyobb gyermekvédelmi szervezetnek, az UNICEF-nek adományozza, akik az afrikai árvákat és HIV-fertőzött gyermekeket támogatják belőle. Ebből az alkalomból Rihanna fotózásokon vett részt és a jótékonysági kampány reklámját is vele készítették.

2009-ben újra segített csontvelődonort keresni, ezúttal egy öt éves leukémiás kislánynak.

Filmográfia

Diszkográfia

Albumok

Válogatásalbumok

  • 2009 Good Girl Gone Bad: The Remixes
  • 2010 Rated R: Remixed

Videográfia

Év Videoklip Rendező Album
2005 Pon de Replay Little X Music of the Sun
2005 If It's Lovin that You Want Marcus Raboy Music of the Sun
2006 SOS Chris Applebaum A Girl like Me
2006 Unfaithful Anthony Mandler A Girl like Me
2006 We Ride Anthony Mandler A Girl like Me
2007 Umbrella Chris Applebaum Good Girl Gone Bad
2007 Shut Up and Drive Anthony Mandler Good Girl Gone Bad
2007 Don't Stop the Music Anthony Mandler Good Girl Gone Bad
2007 Hate That I Love You Anthony Mandler Good Girl Gone Bad
2008 Take a Bow Anthony Mandler Good Girl Gone Bad: Reloaded
2008 If I Never See Your Face Again Anthony Mandler Good Girl Gone Bad: Reloaded
2008 Disturbia Anthony Mandler, Rihanna Good Girl Gone Bad: Reloaded
2008 Rehab Anthony Mandler Good Girl Gone Bad
2009 Wait Your Turn Anthony Mandler Rated R
2009 Russian Roulette Anthony Mandler Rated R
2009 Hard Melina Matsoukas Rated R
2010 Rude Boy Melina Matsoukas Rated R
2010 Rockstar 101 Melina Matsoukas Rated R
2010 Te Amo Anthony Mandler Rated R
2010 Only Girl (In the World) Anthony Mandler Loud
2010 What's My Name? Philip Andelman Loud
2011 S&M Melina Matsoukas, Rihanna Loud
2011 California King Bed Anthony Mandler Loud
2011 Man Down Anthony Mandler Loud
2011 Cheers (Drink to That) Evan Rogers, Ciara Pardo Loud
2011 We Found Love Melina Matsoukas Talk That Talk
2011 You Da One Melina Matsoukas Talk That Talk

Vendég videoklipek

Év Videoklip Rendező Album
2008 Live Your Life Anthony Mandler T.I. - Paper Trail
2009 Paranoid Nabil Elderkin Kanye West-808s & Heartbreak
2009 Run This Town Anthony Mandler Jay-Z-The Blueprint 3
2010 Love the Way You Lie Jospeh Kahn Eminem - Recovery
2010 Who's That Chick Jonas Akerlund David Guetta-One more love
2011 All of the Lights Hype Williams Kanye West-My Beautiful Dark Twisted Fantasy
2011 Fly Sanaa Hamri Nicki Minaj-Pink Friday
2012 Take Care Yoann Lemoin Drake-Take Care

Elismerések és díjak

Turnék

Külső hivatkozások

Commons:Category:Rihanna
A Wikimédia Commons tartalmaz Rihanna témájú médiaállományokat.

Rihanna a Starity.hu-n

Források