„Catholic Encyclopedia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
VolkovBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: pl:Encyklopedia Katolicka
Jakubtr (vitalap | szerkesztései)
wrong interwiki
38. sor: 38. sor:
[[lt:Katalikų enciklopedija]]
[[lt:Katalikų enciklopedija]]
[[nl:Catholic Encyclopedia]]
[[nl:Catholic Encyclopedia]]
[[pl:Encyklopedia Katolicka]]
[[pt:Enciclopédia Católica]]
[[pt:Enciclopédia Católica]]
[[ro:Enciclopedia catolică]]
[[ro:Enciclopedia catolică]]

A lap 2012. július 16., 13:47-kori változata

A Catholic Encyclopedia (magyarul Katolikus Enciklopédia, vagy ahogy ma emlegetik, az Old Catholic Encyclopedia, Régi Katolikus Enciklopédia) angol nyelvű enciklopédia, amelyet 1913-ban adott ki az Amerikai Egyesült Államokban a The Encyclopedia Press nevű kiadó. A könyv célja, „hogy a katolikus érdekek, cselekvés és doktrinák teljes területéről megbízható információt nyújtson”.

Az olyan kérdésekben, amelyek megosztják a katolikusokat és a protestánsokat, a könyv természetszerűleg mindig a katolikus állásponton áll. Bizonyos részei elavultak, hiszen az ökumenizmus és a Második vatikáni zsinat (1962–1965) fontos változásokat idézett elő a római katolikus egyházban.

Szerkesztők

Az enciklopédiát 1905. január 11-én kezdték el írni öt szerkesztő felügyeletével. A szerkesztők:

A szerkesztők a rendszeres levelezésen túl 134 ülést tartottak (az elsőt a The Messenger szerkesztőségében), és 1913. április 19-én adták ki az enciklopédiát. 1922-ben kiegészítő kötetet jelentettek meg.

Újabb kiadások

Az Amerikai Katolikus Egyetem (Catholic University of America) égisze alatt évtizedekkel később a könyvet felfrissítették. A 17 kötetes New Catholic Encyclopedia (Új Katolikus Enciklopédia) 1967-ben jelent meg, majd 2002-ben újra kiadták.

Szabadon felhasználható

Az 1913-as kiadás jogilag már közkincs státuszú, azaz a szövegek forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak. A szócikkek vitás esetekben katolikus nézőpontot képviselnek, de gyakran igen mély és pontos elemzést nyújt történelmi és filozófiai fogalmakról, eseményekről és személyekről. Az enciklopédia szövegei ezért eredeti, vagy szerkesztett formában sokszor előfordulnak a Wikipédia szócikkeiben és máshol is referenciaként.