„Flesch Károly” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ChuispastonBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: hy:Կարլ Ֆլեշ
új szakasz
16. sor: 16. sor:


[[1985]] óta kétévente hegedűversenyt rendeznek emlékére [[Mosonmagyaróvár]]on. [[1994]]-ben hazahozatták hamvait és azóta a városban nyugszik. Emlékét a szülői házán emléktábla, kulturális központ és egy lakótelep is őrzi.
[[1985]] óta kétévente hegedűversenyt rendeznek emlékére [[Mosonmagyaróvár]]on. [[1994]]-ben hazahozatták hamvait és azóta a városban nyugszik. Emlékét a szülői házán emléktábla, kulturális központ és egy lakótelep is őrzi.

==Külső hivatkozások==
* [http://www.carl-flesch.de/ Angol nyelvű emlékoldal]
* [http://www.theviolinsite.com/violinists/flesch.html Flesch Károly a The Violin Site-on]


{{csonk-dátum|csonk-zenész|2007 májusából}}
{{csonk-dátum|csonk-zenész|2007 májusából}}

A lap 2012. július 8., 04:47-kori változata

Flesch Károly

Flesch Károly (Moson, 1873. október 9.Luzern, 1944. november 15.) világhírű hegedűművész, zenetanár.

Életpályája

Tehetségét először két zeneoktatója, Schöll Mihály és Kern Károly ismerte fel. 1886-tól Bécsben tanult, a Levi Konzervatóriumban, majd 9 évvel később sikeres koncertet adott szülőfalujában és Magyaróváron. Tanulmányait Párizsban, a Conservatoirenban fejezte be 1904-ben. Rövid bukaresti kitérő után az Amszterdami Konzervatórium tanára lett, később Berlinbe költözött. Európa-szerte adott koncerteket. Az 1920-as években a Berlini Zeneakadémia tanára lett. Legjelentősebb zenepedagógiai művét, a kétkötetes a Hegedűjáték művészete címűt 1923 és 1928 között írta. Számos kiváló tanítványa volt, de az erősödő antiszemitizmus miatt Angliába ment. Magyarországon utoljára 1942-ben járt, amikor nagy sikerű koncertet adott a Városi Színházban. Dohnányi segítségével a Luzerni Konzervatórium tanára lett, itt is halt meg.

A II. világháború alatt Budapesten időzött, hogy előkészítse Bach két hegedűversenyének új kiadását Weiner Leóval együtt.

A világhírű hegedűművész és zenepedagógus emlékére Mosonmagyaróváron 1985 óta kétévente hegedűversenyt rendeznek fiatal tehetségek részvételével. 1994-ben halálának 50. évfordulóján a szülőváros hazahozatta hamvait, és az izraelita temetőben helyezte el. Emlékét a szülői házon 1983 óta Rieger Tibor domborműve, a Flesch Károly Kulturális Központ és egy lakótelep neve őrzi.

Művei

  • Die Kunst des Violinspiels (1923) alapvető mű a mai hegedűoktatásban

Emléke

1985 óta kétévente hegedűversenyt rendeznek emlékére Mosonmagyaróváron. 1994-ben hazahozatták hamvait és azóta a városban nyugszik. Emlékét a szülői házán emléktábla, kulturális központ és egy lakótelep is őrzi.

Külső hivatkozások