„Memex” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Akiss (vitalap | szerkesztései)
Elnezest az ekezetekert (egy ekezetes billentyuzettel rendelkezo onkentest kerunk..)
(Nincs különbség)

A lap 2005. június 4., 01:17-kori változata

Memex egy Vannevar Bush altal 1945-ben elképzelt jovobeli személyi informacio tarolo gépezet. Leirasa az As We May Think (Ahogy gondolkozhatunk) cimu cikkben, az Atlantic Monthly juliusi szamaban jelent meg.

A leirt gepezet a mai szemelyi szamitogep osatyjanak tekintheto. Maig is tarto inspiracio forrassa valt, tobbekkozott hozzajarult Ted Nelson, Douglas Engelbart es Tim Berners Lee munkalataihoz, amik eredmenye a mai Web lett. A legutobbi Memex megvalositasi kiserletek koze tartozik Gordon Bell MyLifeBits terve.

A Memex kinezetre egy iroasztalhoz hasonlitott. Feluletet uveg boritotta, amelyre alulrol lehetett kivetiteni a gep belsejeben rejtozo informacio tarolo mikrofilmek es egyeb mikro-alkatreszek tartalmat. Az informacio kikeresesere egy miniaturizalt mechanikus halozat szolgalt, amit az asztalba beepitett billentyuzetrol meg csavarokrol lehetett iranyitani. Az informacio "cikkek" bevitelekor ezeket egymassal veglegesen ossze lehetett kapcsolni, igy a memoria tartalma egy halozatot kepzett. Visszakereseskor, a kapcsolatokon keresztul egyik cikkrol a masikra ugralva lehetett elerni a keresett cikket (az Ahogy gondolkozhatunk cim valoszinuleg az agy mukodesevel valo hasonlosagra utal).

A mechanikai reszletekbe melyen belemeno leiras sok olyan olyan ujitast elorelatott amikbol jonehany mara megvalosult, viszont abban az idoben szinte elkepzelhetetlenek voltak. Ezek kozul egyik legerdekesebb az, hogy a tarolt informacio annyira miniaturizalva lehetett, hogy a felhasznalo soha nem kellett torlessel foglalkozzon: az eleteben atelt osszes esemenyt rogzithette, az osszes tudasat, olvasott konyveit, stb. tarolhatta es meg ugy sem okozhatott gondot a tarolasi kapacitas korlatoltsaga.