„Indus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2+) (Bot: következő módosítása: az:İnd
AvicBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.5) (Bot: következő módosítása: az:Hind (çay)
80. sor: 80. sor:
[[ar:نهر السند]]
[[ar:نهر السند]]
[[arz:نهر السند]]
[[arz:نهر السند]]
[[az:İnd]]
[[az:Hind (çay)]]
[[bat-smg:Inds (opė)]]
[[bat-smg:Inds (opė)]]
[[be:Рака Інд]]
[[be:Рака Інд]]

A lap 2012. június 25., 17:33-kori változata

Indus
Közigazgatás
OrszágokKína, India, Pakisztán
Földrajzi adatok
Hossz3200 km km
Vízhozam6600 m³/s
Vízgyűjtő terület1 165 000 km²
ForrásTibet
é. sz. 31° 14′ 32″, k. h. 81° 46′ 06″
TorkolatArab-tenger
é. sz. 23° 59′ 40″, k. h. 67° 25′ 51″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Indus témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Az Indus felső folyása a karakourami főútnál Észak-Pakisztánban.

Az Indus (urduul سندھ Sindh; szindhiül: سنڌو Sindhu; pandzsábiul (Shahmukhi: سندھ, Gurmukhi: ਸਿੰਧੂ ) Sablon:IAST; hindiül és szanszkritül: सिन्धु Sablon:IAST; perzsául: Hinduحندو ; pastuul: Abasin ّآباسن "Folyók Atyja"; tibetiül: Sengge Chu "Oroszlán folyó"; kínaiul: 印度 Jindu; görögül: Ινδός Indosz) az Indiai szubkontinens, India és Pakisztán leghosszabb és legfontosabb folyója. India névadója.

Hossza 3200 kilométer, vízgyűjtő területe 1,165 millió négyzetkilométer, vízhozama másodpercenként 6600 köbméter, évente mintegy 207 köbkilométer. Húsz nagy mellékfolyója van. A hatalmas Indus-deltát az Indus a Chenab, Ravi, Sutlej, Jhelum és Beas folyókkal együtt alkotja. (Valamikor itt folyhatott a Sarasvati folyó is.)

A folyó a Tibeti-fennsíkon, a Manszarovar-tó közelében ered, a Sengge és Gar folyók összefolyásánál. India Dzsammu és Kasmír államának Ladak kerületén folyik keresztül, majd Pakisztán Északi Területein, déli irányban végigfolyik az egész országon és Karacsi kikötőváros közelében ömlik az Arab-tengerbe.

Egyike azon kevés folyóknak, amelyeket torlóár látogat.

Az Indus fontos szerepet játszott az emberi történelemben. Ebben az időszakban folyása nyugati irányba helyeződött át. Ma is a pakisztáni gazdaság fő vízforrása, amely Pandzsáb gazdag mezőgazdaságát táplálja.

Folyása

A történelemben

Földrajza

Az Indus és a Zanskar találkozása (Ladak, Kasmír)

Mellékfolyói

Geológiája

Az Indus mintegy ötmillió köbkilométernyi üledéket rakott le torkolatánál az Arab-tengerbe. Ez a második legnagyobb ilyen üledéktömb a Földön. A mai folyó hordozta üledék vizsgálata kimutatta, hogy a szállított anyag legnagyobb forrása az észak-pakisztáni Karakoram-hegység, ezután következik a Himalája, melynek alkotóanyaga Pandzsáb nagy folyóin keresztül (Ravi, Jhelum, Chenab, Sutlej) jut az Indusba. Peter Clift és Jerzy Blusztajn az arab-tengeri üledéket vizsgálva arra jutott, hogy ötmillió évvel ezelőtt az Indusnak nem volt összeköttetése ezekkel a pnadzsábi folyókkal, mert akkor ezek még keleti irányba folytak, a Gangeszbe. Korábban Clift kimutatta, hogy Nyugat-Tibetből már 45 millió évvel ezelőtt is került homok és finom üledék az Arab-tengerbe, ebben az időben tehát már létezett egy ősi Indus folyó. E proto-Indus deltájának nyomait aztén meg is találták a Katawaz-medencében, az afgán-pakisztáni határon.

Lásd még

Commons:Category:Indus River
A Wikimédia Commons tartalmaz Indus témájú médiaállományokat.