„Proconsul” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
MerlIwBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő eltávolítása: sk:Prokonzul (rod) (strongly connected to hu:Proconsul (állatnem))
MerlIwBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: sk:Prokonzul (staroveký Rím)
41. sor: 41. sor:
[[ru:Проконсул]]
[[ru:Проконсул]]
[[sh:Prokonzul]]
[[sh:Prokonzul]]
[[sk:Prokonzul (staroveký Rím)]]
[[sv:Prokonsul]]
[[sv:Prokonsul]]
[[tr:Prokonsül]]
[[tr:Prokonsül]]

A lap 2012. június 21., 15:15-kori változata

A proconsul az ókori Róma olyan magistratusa (tisztviselője), aki a consul távollétében kapott megbízást és aki többnyire már maga is volt consul vagy akinek consularis imperiumát (főhatalmát) egy évre meghosszabbították.

A köztársaság vége felé a provinciák annyira megszaporodtak, hogy a helytartókul kinevezett praetorok nem voltak elegendően; ekkor a lelépő consulok is proconsuli címmel vettek át egyes provinciákat, eleinte közvetlenül a consulságot követő évben, később (egy i. e. 53-ban hozott senatusi határozat értelmében) csakis öt év elteltével. Ennek következtében gyakran összetévesztik a proconsult a propraetorral és fokozatosan a provinciák összes helytartóját a proconsuli címmel illetik, ha voltak consulok vagy praetorok, ha nem.

A proconsul a provinciába való lépés első napjától kezdődően volt hivatalban. Elődjének az ettől számított harminc nap alatt el kellett hagynia a provinciát, neki magának pedig hűtlensége terhe alatt nem volt szabad a onnan távoznia. Itt a proconsul bizonyos tekintetben korlátlan jogokat gyakorolt, mindössze a provinciában élő római polgároknak volt meg az a joguk, hogy esetleges visszaélések ellen Rómában keressenek orvoslást.

Ha az általa kormányzott provinciában különös érdemeket szerzett magának, szobrot állítottak neki, sőt templomot is emeltek emlékének és a szenátushoz hálaadó feliratot menesztettek (laudationes). A császárság korában a proconsuli tisztség már tisztán közigazgatási jellegű, a katonai ügykör megszűnik. [1]

Források, jegyzetek

  1. 'A Pallas nagy lexikona'. (Hozzáférés: 2009. november 17.)