„Bomlástermék” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „Bomlásterméknek nevezzük azokat az anyagok, amelyek egy vegyület több másik, általában egyszerűbb felépítésű molekulává alakulásakor kapunk. Másképpen fo...”
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
Bomlásterméknek nevezzük azokat az anyagok, amelyek egy vegyület több másik, általában egyszerűbb felépítésű molekulává alakulásakor kapunk. Másképpen fogalamzva: bomlásterméknek nevezzük az olyan reakció termékét, amely reakció kiindulási anyaga egyféle vegyület volt. Bomlástermék például a [[víz]] elektrolízisekor az [[oxigén]]- és a [[hidrogén]]gáz. A bomlástermékeknek a szerves kémiában és a biológiában van nagy szerepük: a bonyolult szerves polimerek bomlásakor a természetben gyakran jönnek létre mérgező vegyületek. Bomlásterméknek tekinthető például az [[alkohol]], az [[amónia]] vagy a [[metán]].
Bomlásterméknek nevezzük azokat az anyagok, amelyek egy vegyület több másik, általában egyszerűbb felépítésű molekulává alakulásakor kapunk. Másképpen fogalamzva: bomlásterméknek nevezzük az olyan reakció termékét, amely reakció kiindulási anyaga egyféle vegyület volt. Bomlástermék például a [[víz]] elektrolízisekor az [[oxigén]]- és a [[hidrogén]]gáz.
A bomlástermékeknek a szerves kémiában és a biológiában van nagy szerepük: a bonyolult szerves polimerek bomlásakor a természetben gyakran jönnek létre mérgező vegyületek. Bomlásterméknek tekinthető például az [[alkohol]], az [[amónia]] vagy a [[metán]].

A biológiában a bomlástrmékek egy csoportját külön névvel illetik. Az úgynevezet "detritus" ([[latin]]ul: szemét) a sejtek elhalt szerves anyaga, szűkebb értelemben szerves, vízfolyások tetején lebegő részecskéket értenek alatta.


{{csonk-kém}}
{{csonk-kém}}

[[ca:Detrit]]
[[de:Detritus (Biologie)]]
[[es:Detrito]]
[[is:Grot]]
[[nl:Detritus]]
[[ja:デトリタス]]
[[pl:Detrytus (ekologia)]]

A lap 2007. január 20., 15:40-kori változata

Bomlásterméknek nevezzük azokat az anyagok, amelyek egy vegyület több másik, általában egyszerűbb felépítésű molekulává alakulásakor kapunk. Másképpen fogalamzva: bomlásterméknek nevezzük az olyan reakció termékét, amely reakció kiindulási anyaga egyféle vegyület volt. Bomlástermék például a víz elektrolízisekor az oxigén- és a hidrogéngáz.

A bomlástermékeknek a szerves kémiában és a biológiában van nagy szerepük: a bonyolult szerves polimerek bomlásakor a természetben gyakran jönnek létre mérgező vegyületek. Bomlásterméknek tekinthető például az alkohol, az amónia vagy a metán.

A biológiában a bomlástrmékek egy csoportját külön névvel illetik. Az úgynevezet "detritus" (latinul: szemét) a sejtek elhalt szerves anyaga, szűkebb értelemben szerves, vízfolyások tetején lebegő részecskéket értenek alatta.