„Benefícium” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Albiro (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''benefícium''' ''(beneficium)'' szó latin eredetű. Jótétemény, kedvezmény, kiváltság, hűbéri szolgáltatás fejében adott birtok, javadalom, egyházi javadalom ''(stallum)''. Az egyik legfontosabb "magánjogi" intézmény volt a [[középkor]]ban és az [[újkor]]ban. A beneficium eredetileg élethosszig nyújtott birtok volt; nagysága változó volt, akár 100 - 200 mansust ([[jobbágytelek|jobbágytelket]]) is elérhette. Mindenesetre 12 mansus fölött már lovas katonai szolgálatot kellett érte teljesíteni.
A '''benefícium''' ''(beneficium)'' szó latin eredetű. Jótétemény, kedvezmény, kiváltság, hűbéri szolgáltatás fejében adott birtok, javadalom, egyházi javadalom ''(stallum)''. Az egyik legfontosabb "magánjogi" intézmény volt a [[középkor]]ban és az [[újkor]]ban. A beneficium eredetileg élethosszig nyújtott birtok volt; nagysága változó volt, akár 100–200 mansust ([[jobbágytelek|jobbágytelket]]) is elérhette. Mindenesetre 12 mansus fölött már lovas katonai szolgálatot kellett érte teljesíteni.


== Lásd még ==
== Lásd még ==

A lap 2012. június 10., 10:52-kori változata

A benefícium (beneficium) szó latin eredetű. Jótétemény, kedvezmény, kiváltság, hűbéri szolgáltatás fejében adott birtok, javadalom, egyházi javadalom (stallum). Az egyik legfontosabb "magánjogi" intézmény volt a középkorban és az újkorban. A beneficium eredetileg élethosszig nyújtott birtok volt; nagysága változó volt, akár 100–200 mansust (jobbágytelket) is elérhette. Mindenesetre 12 mansus fölött már lovas katonai szolgálatot kellett érte teljesíteni.

Lásd még

Forrás