„Lohengrin” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Apró módosítás
1. sor: 1. sor:
'''Lohengrin''' (Loherangrin) a brit-kelta mondákban [[Parszifal]] és [[Kondviramur]] fia, [[Kardais]] testvére, a Grál-lovagok egyike.
'''Lohengrin''' (Loherangrin) a brit-kelta [[monda|mondákban]] [[Parsifal]] és [[Kondviramur]] fia, [[Kardais]] testvére, a Grál-lovagok egyike.


Mikor értesült arról, hogy Elza hercegnőt [[Telramud]] csellel felségül akarja venni, hattyú húzta csónakján odautazott, és legyőzte az álnok herceget. Feleségül vette Elzát. Egyetlen dolgot kért tőle: soha ne kérdezze, honnan jött a férje. Boldogan éltek, de egy udvaronc ármánykodása folytán Elza mégis megkérdezte, hol a hazája Lohengrinnek. Akkor Lohengrin összehívta az ország vezetőit, mindent elmondott magáról és a Grálról, majd búcsút vett családjától, beszállt csónakjába és örökre eltávozott.
Mikor értesült arról, hogy Elza hercegnőt [[Telramud]] csellel felségül akarja venni, hattyú húzta csónakján odautazott, és legyőzte az álnok herceget. Feleségül vette Elzát. Egyetlen dolgot kért tőle: soha ne kérdezze, honnan jött a férje. Boldogan éltek, de egy udvaronc ármánykodása folytán Elza mégis megkérdezte, hol a hazája Lohengrinnek. Akkor Lohengrin összehívta az ország vezetőit, mindent elmondott magáról és a [[Szent Grál|Grálról]], majd búcsút vett családjától, beszállt csónakjába és örökre eltávozott.


Történetének feldolgozása a ''[[Lohengrin (irodalom)|Garin le Loherain, a hattyúlovag]]'' és [[Lohengrin (opera)|Wagner híres operája]].
Történetének feldolgozása a ''[[Lohengrin (irodalom)|Garin le Loherain, a hattyúlovag]]'' és [[Lohengrin (opera)|Wagner híres operája]].

A lap 2012. május 28., 14:22-kori változata

Lohengrin (Loherangrin) a brit-kelta mondákban Parsifal és Kondviramur fia, Kardais testvére, a Grál-lovagok egyike.

Mikor értesült arról, hogy Elza hercegnőt Telramud csellel felségül akarja venni, hattyú húzta csónakján odautazott, és legyőzte az álnok herceget. Feleségül vette Elzát. Egyetlen dolgot kért tőle: soha ne kérdezze, honnan jött a férje. Boldogan éltek, de egy udvaronc ármánykodása folytán Elza mégis megkérdezte, hol a hazája Lohengrinnek. Akkor Lohengrin összehívta az ország vezetőit, mindent elmondott magáról és a Grálról, majd búcsút vett családjától, beszállt csónakjába és örökre eltávozott.

Történetének feldolgozása a Garin le Loherain, a hattyúlovag és Wagner híres operája.

Forrás

  • Szabó, György. Mitológiai kislexikon, I-II., Budapest: Merényi Könyvkiadó (év nélkül)