„Meixner Károly” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Az életrajzból a főreáliskola idézése nehezen érthető, a historizmus pedig inkább korszakot jelöl, mint stílust, Forrásaim: műemlékjegyzék, Örökségtár.hu és Apró Ferenc: Szegedi képeslapok (Grimm kiadó 2002)
2. sor: 2. sor:


== Élete ==
== Élete ==
Legjelentősebb munkáit az [[1879-es szegedi nagy árvíz]] által elpusztított [[Szeged]] városának újjáépítésekor végezte. Ebben az időben tervezte meg a [[historizmus]] modorában a [[Széchenyi tér (Szeged)|Széchenyi tér]] törvényszéki épületét és a [[Postapalota (Szeged)|Postapalotát]], ezen kívül a reáliskolában tiszteleti középiskolákat tervezett [[Székesfehérvár]], [[Győr]], valamint [[Debrecen]] városainak számára is.
Legjelentősebb munkáit az [[1879-es szegedi nagy árvíz]] által elpusztított [[Szeged]] városának újjáépítésekor végezte. Ebben az időben tervezte meg eklektikus stílusban a [[Postapalota (Szeged)|Postapalotát]]1883-ban, a Honvédtiszti laktanyát (1880., ma egyetemi irodaépület) és Ney Bélával a [[Széchenyi tér (Szeged)|Széchenyi tér]] törvényszék épületét (1882.) valamint később az állami főreáliskolát (1894., ma szakközépiskola). Középiskolákat tervezett [[Székesfehérvár]], [[Győr]], valamint [[Debrecen]] városainak számára is.


== Források ==
== Források ==

A lap 2012. május 18., 18:02-kori változata

Meixner Károly (?, 1853 – ?, 1895) magyar építész.

Élete

Legjelentősebb munkáit az 1879-es szegedi nagy árvíz által elpusztított Szeged városának újjáépítésekor végezte. Ebben az időben tervezte meg eklektikus stílusban a Postapalotát1883-ban, a Honvédtiszti laktanyát (1880., ma egyetemi irodaépület) és Ney Bélával a Széchenyi tér törvényszék épületét (1882.) valamint később az állami főreáliskolát (1894., ma szakközépiskola). Középiskolákat tervezett Székesfehérvár, Győr, valamint Debrecen városainak számára is.

Források