„Coelurosauria” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
a A(z) Compsognathus_BW.jpg nevű fájlt Fastily törölte a Commonsból: „License review: Non-free license, or license disallowing commercial use and/or derivative …
2. sor: 2. sor:
{{Taxobox
{{Taxobox
| name = Coelurosauria
| name = Coelurosauria
| image = Compsognathus BW.jpg
| image =
| status = FO
| status = FO
| fossil_range = {{evolúciós időszak|középső jura|késő kréta}}<br/><small>(ismertek feltehetően hozzá tartozó késő triász időszaki leletek is, jelenleg csak leszármazottja az [[Aves]] taxon létezik)</small>
| fossil_range = {{evolúciós időszak|középső jura|késő kréta}}<br/><small>(ismertek feltehetően hozzá tartozó késő triász időszaki leletek is, jelenleg csak leszármazottja az [[Aves]] taxon létezik)</small>

A lap 2012. május 16., 11:01-kori változata

Coelurosauria
Evolúciós időszak: középső jurakéső kréta

(ismertek feltehetően hozzá tartozó késő triász időszaki leletek is, jelenleg csak leszármazottja az Aves taxon létezik)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Coelurosauria
von Huene, 1914
Alcsoportok

Lásd a szövegben.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Coelurosauria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Coelurosauria témájú médiaállományokat és Coelurosauria témájú kategóriát.

A Coelurosauria egy klád, ami valamennyi olyan theropoda dinoszauruszt tartalmazza, amely közelebb áll a madarakhoz, mint a carnosaurusokhoz. Ebbe a változatos csoportba tartoznak a tyrannosauroideák, az ornithomimosaurusok, és a maniraptorák; a Maniraptora alcsoport tagjai a madarak is, melyek a coelurosaurusok egyetlen ma élő leszármazottai. Az ezidáig felfedezett tollas dinoszauruszok is a coelurosaurusok közé tartoznak; egyes tudósok úgy gondolják, hogy a csoport legtöbb tagja tollakkal rendelkezett.

Anatómia

A legtöbb coelurosaurus két lábon járó ragadozó volt. Ebbe a csoportba tartoztak a legnagyobb (Tyrannosaurus) és legkisebb (Microraptor, Parvicursor) húsevő dinoszauruszok.

A különböző coelurosaurusok főbb jellemzői az alábbiak:

Tollak: egy lehetséges coelurosaurus jellegzetesség

Napjainkig a tollazat fosszilizált nyomait csak a coelurosaurusok esetében sikerült beazonosítani. Az ornithomimosaurusokon kívül valamennyi coelurosaurus alcsoport legalább egy fajánál megtalálhatók a tollak egyes fajtái, illetve a tollakra utaló jellemzők.

A ma élő madarakat szinte valamennyi őslénykutató a coelurosaurusok közé sorolja be.[1] A coelurosaurusoknál azonban a tollak elrendezése más, még a későbbi korból származók is jóval kezdetlegesebbek, mint a madarak tollai. Emellett vannak köztük olyanok, amelyek csupasz bőrű, tollatlan állatokként váltak ismertté.

Fosszilis bizonyíték és kor

Néhány késő triász időszakból származó fosszíliát ideiglenesen a coelurosaurusok közé soroltak be.[2] Az időben utánuk következő leletek, a késő jura időszak elejéig töredékesek. Jellegzetes példa a középső jurából származó Iliosuchus, amely mindössze két csípőcsont alapján vált ismertté. Ezt a 1,5 méter hosszúságú, a mai Oxfordshire területén, mintegy 165 millió évvel ezelőtt élt húsevőt átmenetileg a tyrannosauroideák közé sorolták be.

Sok közel teljes coelurosaurus fosszília került elő a késő jura időszakból. Az Archaeopteryx (és a Wellnhoferia) 155-150 millió évvel ezelőtt élt Bajorország területén. Az Ornitholestest, a WDC DML 110 jelzésű troodontidát, a Coelurus fragilist és a Tanycolagreus topwilsonit a Wyoming államban levő, körülbelül 150 millió éves Morrison Formációban fedezték fel. Az Epidendrosaurus és a Pedopenna maradványaira a kínai Daohugou (Taohukou) rétegződésben találtak rá, melynek kora vitatott, feltehetően 160 vagy 145 millió éves lehet. A késő jurából származó számos fosszília és a morfológiai bizonyítékok alapján feltételezhető, hogy a coelurosaurusok teljes különválására még a jura időszak vége előtt sor került.

A kora kréta időszakból jóval nagyobb számú coelurosaurus lelet vált ismertté (köztük repülő állatoké is) a Liaoning tartománybeli Yixian (Jihszien) Formációból. Az erről a területről származó theropodák szinte kivétel nélkül coelurosaurusok. Sok fejlődési vonaluk megérte a kréta időszak (65 millió évvel ezelőtti) végét, és egyesek, például a tyrannosauroideák leginkább a késő kréta idejéről ismertek.

Osztályozás

A coelurosaurusok filogenetikája és taxonómiája intenzív kutatás és átdolgozás tárgyát képezi. A kis méretű theropodákat évekig ebbe a csoportba sorolták be. Az 1960-as években több különböző fejlődési vonalukat és alrendágukat fedezték fel, köztük az ornithomimosaurusokat, a deinonychosaurusokat és az oviraptorosaurusokat. Az 1980-as és 1990-es évek során az őslénykutatók felismerték, hogy számos kis méretű theropoda egyáltalán nem tartozik ebbe a csoportba, illetve, hogy egyes óriás méretű theopodák, például a tyrannosauridák valójában óriás coelurosaurusok voltak. Még drámaibb felfedezés volt, hogy a therizinosauroideák, melyeket eredetileg nem is tartottak theropodának, valójában növényevő coelurosaurusok voltak. Phil Senter (2007-ben) 59 különböző, 1984 óta publikált kládot sorolt fel, amiket 2005 óta, többnyire hasonló, de a régiektől jelentősen eltérő újak követtek.

Az alábbi kladogram Senter (2007-es) listája alapján készült.[3] A felsorolás nem tüntet fel időrendi sorrendet, de a morfológiai változások alapján lehetséges durva időbecsléseket végezni. Az első coelurosaurusok a coelurida Tanycolagreusra és a Coelurusra hasonlítottak, és csak látszólag tértek el az olyan korai tyrannosauroideáktól, mint a Dilong és az Eotyrannus. A legnagyobb eltérések a Paraves és más coelurosaurusok, valamint az Avialae és a Deinonychosauria alcsoportok között voltak.

1
2
3

Tanycolagreus



Coelurus





Dilong




Eotyrannus



Tyrannosaurus






4

Compsognathus



Sinosauropteryx



5
6

Harpymimus




Pelicanimimus



Ornithomimus




7

Ornitholestes



8

Falcarius




Alxasaurus


9

Segnosaurus



Therizinosaurus






10

Alvarezsaurus



Shuvuuia




11-14









11

Protarchaeopteryx




Avimimus




Caudipteryx


12

Oviraptor




Citipati


13

Ingenia








14
15

Epidendrosaurus


16

Archaeopteryx


17

Jeholornis




Sapeornis




Confuciusornis




Enantiornithes




Yanornis




Hesperornis



Modern madarak










18
19

Sinovenator




Mei



Troodon




20
21

Unenlagia




22

Bambiraptor



Microraptor





Velociraptor




Deinonychus


23

Dromaeosaurus










1 Coelurosauria, 2 Tyrannosauroidea, 3 Coeluridae, 4 Compsognathidae, 5 Maniraptoriformes, 6 Ornithomimosauria, 7 Maniraptora, 8 Therizinosauroidea, 9 Therizinosauridae, 10 Alvarezsauridae, 11 Oviraptorosauria, 12 Oviraptoridae, 13 Ingeniinae, 14 Paraves, 15 Avialae, 16 Aves, 17 Ornithurae, 18 Deinonychosauria, 19 Troodontidae, 20 Dromaeosauridae, 21 Unenlagiinae, 22 Microraptoria, 23 Dromaeosaurinae

„Coelurosaurus”

A „Coelurosaurus” egy nomen nudum ('csupasz nevű', avagy 'névtelen') nem, amit Friedrich von Huene alkotott meg 1929-ben. Néha feltűnik a dinoszauruszokat felsoroló listákon, bár a névhez nem tartozik tudományos leírás, és inkább csak fiktív művekben használják.

Lásd még

Hivatkozások és jegyzetek

Ez a szócikk részben vagy egészben a Coelurosauria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. Mayr, G., B. Pohl & D.S. Peters (2005). „A well-preserved Archaeopteryx specimen with theropod features”. Science 310 (5753), 1483-1486. o.  
  2. Coelurosauria. (Hozzáférés: 2008. október 2.)
  3. Senter, P. (2007). „A new look at the phylogeny of Coelurosauria (Dinosauria: Theropoda)”. Journal of Systematic Palaeontology. DOI:10.1017/S1477201907002143.