„Foursquare” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Habencius (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Habencius (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
25. sor: 25. sor:
* [http://foursquare.com/ Hivatalos weboldal]
* [http://foursquare.com/ Hivatalos weboldal]
* [http://dotdot.hu/ Magyarországi check-in közösség]
* [http://dotdot.hu/ Magyarországi check-in közösség]
* [http://index.hu/tech/2011/09/07/egyre_nepszerubb_itthon_is_a_foursquare/ Itthon is egyre népszerűbb a Foursquare]


[[Kategória:Ismeretségi hálózatok]]
[[Kategória:Ismeretségi hálózatok]]

A lap 2012. május 5., 01:41-kori változata

A Foursquare egy fizikai lokáció megosztásán alapuló ismeretségi hálózat hálózat, a Foursquare Inc. terméke. 2009 márciusában alapította Dennis Crowley és Naveen Selvadurai.

Jellemzői

A szolgáltatás ötvözi a gemifikációs motiválási rendszert, és a felhasználó geolokációja alapján a környező helyszínek felfedezésével és ajánlási rendszerével. A szolgáltatás elérhető weben, mobilweben valamint okostelefonokra fejlesztett alkalmazásokkal. A szolgáltatás használatakor a leggyakrabban használt funkció, az úgynevezett check-in, melynek használatával helyekre (venue) jelentkezhetnek be a felhasználók. A checkinekért pontokat ad a rendszer. Bizonyos feltételek teljesülésekor badgekkel jutalmazza a rendszer a felhasználó tevékenységét. Amennyiben a felhasználó checkinelt a legtöbbször az adott venue-ba, a mayor rangot kap a helyszínen. A felhasználó pontjait a barátok pontjaival összevetve top listába rendezi a baráti kör aktivitását.

Pontrendszer

A foursquare minden szabályos checkinért pontot ad. Alapesetben egy check-in, egy pont értékkel bír. Extra pontok járnak a legutóbbi checkintől távol történő checkinért, azonos típusú venue-ra történő, gyakori (heti 2-3 alkalom) checkinért. Jutalompontok járnák neves napokon, különleges eseményeken, pl. Föld napja történő checkinért. A pontrendszer a hivatalos kliensben csak a barátok pontjaiból állít össze toplistát, de DotDot.hu oldalon megtalálható a magyarországi felhasználók pont toplistája . A toplistán található egyesített pontszám az elmúlt hatvan napban szerzett pontok összesítése.

Badge

A foursqaure badgekkel jutalmazz bizonyos tevékenységeket. A badgek megszerzése valamilyen feltételhez kötött, ez a feltétel általában valamilyen check-in tevékenység elvégzése. A megszerezhető badgek egy része fizikális lokációhoz kötött, azaz csak adott helyen, adott országban, városban, földrajzi egységen szerezhető meg. Más badgek brandekhez kötöttek, ezek megszerzése általában az adott brand követéséhez is kötöttek. 2011 novemberében bevezetésre kerültek a badge szintek, így egy badge azután is újra megszerezhetővé vált, hogy korább már megszerezte a felhasználó. Az újbóli megszerzések a badgek szintjét növelik meg.

Brandek

A foursqaure platformján lehetőség van brand oldalak létrehozására. A brand tulajdonosoknak lehetősége van a brand oldal nevében végrehajtani foursquare tevékenységeket, check-in, tip adás, fotó feltöltés. A brand oldal által végrehajtott tevékenységekről a brand oldalt követő felhasználók értesülnek, reagálhatnak rá, interakcióba léphetnek a brand oldallal.

Magyarországi helyzete

A Checkiners Kft. által mért adatok szerint Magyarországon mintegy 25,000 felhasználóval rendelkezik a foursqaure.

DotDot.hu

A DotDot.hu 2011. februárjában indult, check-in alapú szolgáltatásokra alapozott mashup oldal.

Külső hivatkozások