„Ad hoc” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: eo:Ad hoc
RedBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: sq:Ad hoc
56. sor: 56. sor:
[[sk:Ad hoc]]
[[sk:Ad hoc]]
[[sl:Ad hoc]]
[[sl:Ad hoc]]
[[sq:Ad hoc]]
[[sv:Ad hoc]]
[[sv:Ad hoc]]
[[tr:Ad hoc]]
[[tr:Ad hoc]]

A lap 2012. április 23., 14:41-kori változata

Az ad hoc (latin kifejezés, jelentése: „csak ezért/azért”, „éppen ez/az okból”; esetenként: „csak úgy”) rendszerint eseti megoldást, hirtelen támadt ötletet jelent, mely nem általánosítható, csakis egy speciális problémára adott válasz az átfogó rendezés igénye nélkül. (Értsd: Miért így történt? Hogyan jött ez ki? Ad hoc – „csak úgy, esetlegesen.”)

Informatikában

Az "Ad hoc" lekérdezéseket a rendszerek használata során, maguk a felhasználók teszik, célirányos feladatok ellátására. Ezek a lekérdezések a rendszerekbe nem mint beépített funkciók jelentkeznek.

Az Ad hoc reporting általában olyan felületeken keresztül hajthatóak végre, melyek megengedik a felhasználóknak, hogy tetszőlegesen beállított, tetszőlegesen felépített paraméterekkel lekérdezésket indítsanak adatbázisokból. Az ilyen lekérdezéseknél ismerni kell a lekérdezendő adatszerkezeteket, melyek alapján a lekérdezések felépíthetőek. A rendszerek általában tartalmaznak un. query builder (lekérdezés készítő) vizuális szolgáltatást, mely segítségével vizuálisan felépíthető a lekérdezés. A haladó felhasználók természetesen használhatják a különféle lekérdezőnyelveket is, melyek közül a legelterjedtebb az SQL.

Léteznek központi vezérlés nélküli, ad-hoc Wi-Fi hálózatok, amelyek általában ideiglenes jelleggel jönnek létre. Ezek üzemeltetéséhez nem kell router vagy hozzáférési pont.

Ad hoc hipotézis

A tudományban és a filozófiában az ad hoc azt jelenti, amikor egy elmélethez újabb külső hipotézist adnak annak érdekében, hogy megmentsék a cáfolattól. Az ad-hoc hipotézisek az elméletben meglévő olyan anomáliákat kompenzáláják, amelyeket az az eredeti formában nem tud megmagyarázni. A tudósok rendszerint szkeptikusak az olyan elméletekkel szemben amelyek rendszeresen alátámasztatlan kiegészítéseket tartalmaznak, hogy fenntartsák magukat. Az ad-hoc hipotézisek gyakori jellemzői az áltudományos témáknak. A legtöbb tudományos ismeretanyag korábbi hipotézisek vagy elméletek módosításából keletkezett, de ezen módosításokat meg lehet különböztetni az ad-hoc hipotézisektől azáltal, hogy a hozzáadott magyarázatok egyben falszifikálási lehetőséget is teremtenek.

Az ad-hoc hipotézisek nem feltétlenül hamisak. Erre érdekes példa az Albert Einstein által hozzáadott kozmológiai állandó a relativitáselmélethez annak érdekében, hogy lehetséges legyen a statikus univerzum. Habár ő később erre úgy hivatkozott, mint a "legnagyobb blöffje", végül kiderült, hogy nagyon jól igazodik a sötét energia elméleteihez.

A jogban

  • A jogi nyelvben az ad hoc jelentése alkalmi, szemben az állandóval. Néhány példa: ad hoc elkövetés, ad hoc bizottság, ad hoc választottbíróság.