„Pipin itáliai király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Ripchip Bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: ar:بيبين من إيطاليا
+Kategória:773-ban született személyek; +Kategória:810-ben elhunyt személyek (a HotCattel) {{DEFAULTSORT:Pipin italiaikiraly}}
20. sor: 20. sor:
{{portál|középkor}}
{{portál|középkor}}


{{DEFAULTSORT:Pipin italiaikiraly}}
[[Kategória:Itáliai királyok]]
[[Kategória:Itáliai királyok]]
[[Kategória:Frank királyok]]
[[Kategória:Frank királyok]]
[[Kategória:773-ban született személyek]]
[[Kategória:810-ben elhunyt személyek]]


[[en:Pepin of Italy]]
[[en:Pepin of Italy]]

A lap 2012. április 12., 19:36-kori változata

Pipin (773 áprilisa810. július 8.) I. (Nagy) Károly római császár harmadik fia volt. Itália királya (781810) volt apja befolyása alatt.

Pipin Nagy Károly második fia volt harmadik feleségétől, Hildegardtól. Karlmann néven látta meg a napvilágot , de amikor bátyja, Púpos Pipin elárulta apjukat, a királyi név átszállt rá. Miután apja 781-ben leigázta a lombardokat őt koronáztatta meg I. Adorján pápával Itália királyává Lombardia vas koronájával.

Aktív uralkodója volt királyságának és minden idejét a Frank Birodalom kiterjesztésének szentelte. 791-ben egy lombard sereget vezetett a Drávához és feldúlta Pannóniát, mialatt apja végigvonult a Duna völgyében és megszállta az avar területeket. Nagy Károly elvesztette a hadjáratot a szászok ellen 792-ben. Pipin és Erik, Friuli hercege folytatták az avar erődök ostromlását. Kétszer is megtámadták a Nagy Avar Gyűrűt, a belső területeket körbevevő erődrendszert. A zsákmányt elküldték Nagy Károlynak Aachenbe, ahol szétosztották szövetségeseik között, beleértve Offa merciai királyt.

Tevékenysége magába foglalja a hosszú, ám eredménytelen hadjáratot Velence ellen 810-ben. Az ostrom hat hónapig tartott, és Pipin seregének nagy része elpusztult a helyi mocsarakból kiinduló járványban, ezért a maradék visszavonulásra kényszerült. Pár hónappal később maga Pipin is meghalt.

Feleségétől, Bertától, Gelloni Vilmos Toulouse hercegének lányától öt lánya született (Adelaide, aki I. Guidó spoletói herceghez ment hozzá; Atala; Gundrada; Bertha és Tetrada). Mindannyian 800 és Pipin halála között születtek, de meghaltak még nagyapjuk 814-es halála előtt. Pipinnek volt egy törvénytelen fia, Bernárd. Pipin apja birodalma egyharmadának öröklésében reménykedett, de a halála megakadályozta ebben. Bernárd örökölte Itáliát, de a császári címet Pipin öccse, I. Jámbor Lajos kapta.

Jegyzetek


Előző uralkodó:
Nagy Károly
Itália királya
781810
Következő uralkodó:
Bernárd