„Recens élőlény” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
fogalmaz
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
'''Recens'''nek, azaz jelenkorinak nevezünk minden olyan [[taxon]]t, amely a földtörténeti [[holocén]]ban, vagyis nagyjából az elmúlt tízezer évben létezett, vagy napjainkban is létezik. A jelenleg is élő fajok mellett recensnek számítanak tehát mindazon kihalt éllőlények, amelyek kihalása már a holocénben történt.


'''Recens'''nek, azaz jelenkorinak nevezünk minden olyan [[taxon]]t, amely a földtörténeti [[holocén]]ban, vagyis nagyjából az elmúlt tízezer évben létezett, vagy napjainkban is létezik. A jelenleg is élő fajok mellett recensnek számítanak tehát mindazon kihalt élőlények, amelyek kihalása már a holocénben történt. Egy taxon recensnek számít, ha van legalább egy a taxonba tartozó alacsonyabb szintű taxon recens. A recens ellentéte a [[fosszilis élőlények|fosszilis]].
A recens faj ellentéte a [[fosszilis faj]].


== Kapcsolódó szócikkek ==
Az egyes [[taxon]]ok akkor recensek, ha legalább egy recens fajuk ismeretes, illetve, a fajnál alacsonyabb rendszertani kategóriák esetében, ha a jelenkorban kimutatható a jelenlétük.
* [[Fosszilis élőlények]]

* [[Régen kihalt élőlények]]
== Lásd még ==
* [[Fosszilis faj]]
* [[Kihalt élőlények]]
* [[Természetvédelmi státusz]]
* [[Régen kihalt faj]]
* [[Kihalt faj]]
* [[Veszélyeztetettségi státusz]]


[[Kategória:Ökológiai státuszok]]
[[Kategória:Ökológiai státuszok]]

A lap 2012. április 4., 18:55-kori változata

Recensnek, azaz jelenkorinak nevezünk minden olyan taxont, amely a földtörténeti holocénban, vagyis nagyjából az elmúlt tízezer évben létezett, vagy napjainkban is létezik. A jelenleg is élő fajok mellett recensnek számítanak tehát mindazon kihalt élőlények, amelyek kihalása már a holocénben történt. Egy taxon recensnek számít, ha van legalább egy a taxonba tartozó alacsonyabb szintű taxon recens. A recens ellentéte a fosszilis.

Kapcsolódó szócikkek