„Harald Schmidt” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a foglalkozás jav
a kat
39. sor: 39. sor:


[[Kategória:Rádiósok, televíziósok|Schmidt, Harald]]
[[Kategória:Rádiósok, televíziósok|Schmidt, Harald]]
[[Kategória:Humoristák|Schmidt, Harald]]


[[en:Harald Schmidt]] [[de:Harald Schmidt]] [[fr:Harald Schmidt]] [[pl:Harald Schmidt]]
[[en:Harald Schmidt]] [[de:Harald Schmidt]] [[fr:Harald Schmidt]] [[pl:Harald Schmidt]]

A lap 2007. január 8., 20:18-kori változata

Harald Schmidt (Neu-Ulm, Németország, 1957. augusztus 18.) német színész, humorista és műsorvezető.

Életrajz

Harald Schmidt a bajorországi Neu-Ulmban született 1957-ben. Nürtingben nőtt fel, majd a zeneiskola elvégzését követően Rottenburg am Neckarban a katolikus közösség orgonistája lett.

1978 és 1981 között Stuttgartban színművészetet tanult, majd ezt követően három évig Augsburgban a Städtische Bühnen alkalmazásában állt és Gotthold Ephraim Lessing Bölcs Náthán című színdarabjában szerepelt. 1984-ben elhagyta Stuttgartot és Düsseldorfba szerződött, ahol 1989-ig a Düsseldorfer Kom(m)ödchen társulat tagja volt. 1985-ben már saját kabaréprogrammal járta az országot, amelyet 1988-ban és 1992-ben újabb önálló turné követett. 2002-ben Bochumban Samuel Beckett Godot-ra várva című színdarabjában rövid időre visszatért a színjátszáshoz.

A televízióban 1989. márciusában mutatkozott be a berlini SFB nevű adónál a MAZ ab! című műsorban, amely 1989-től az ARD közszolgálati csatornán futott. 1990-ben két másik műsorban tűnt fel a WDR csatornán: a Psst... című vetélkedőben és az első igazán átütő sikerében, a Schmidteinanderben, amelyet 1994. decemberéig vezetett, Herbert Feuersteinnel közösen. 1992 és 1995 között a Verstehen Sie Spaß? című tévéműsort vezette. A kandi kamerás jeleneteket felvonultató show-ban azonban újra és újra saját vicceit, beszólásait helyezte a középpontba, és ezzel hamar "kinőtte" az adott keretet.

1995. december 5. és 2003. december 23. között vezette a Sat.1 kereskedelmi csatornán futó Die Harald Schmidt Show-t, amely meghozta számára a széles körű ismertséget. Az eredetileg a híres, Jay Leno, David Letterman és Conan O'Brien nevéhez fűződő amerikai late-night-show-k német megfelelőjének szánt késő esti műsor hamar saját, egyedi arculatot kapott. A mindig keddtől péntekig (2003-ban hétfőtől péntekig) este tizenegy óra után felvételről vetített műsor a kabarettista monológjával indult, majd különböző bejátszások, vicces jelenetek következtek, végül aktuális vendégekkel folytatott rövid beszélgetések zárták a sort. A show visszatérő szereplője volt többek között Manuel Andrack (állandó mellékszereplő), Suzana (a szöveges táblákat tartó hölgy), Nathalie (a show-főcím "hangja") és a show-zenekar vezetője, Helmut Zerlett. 1997-ben Schmidt új elemet vezetett be a műsorba, a Liebling des Monats című szavazást, amelynek során -- a részletes bemutatást követően -- több lehetséges személy közül kiválasztotta a hónap kedvencét, akinek a fényképét aztán felragasztotta az íróasztalán lévő képkeretre. Érdekesség volt, hogy a régi kedvenceket sosem vette le a keretről, hanem mindig egyszerűen átragasztotta az újak fényképével. Év végén aztán természetesen megválasztotta az év kedvencét (Liebling des Jahres) is.

Amikor 2003. decemberben elbocsátották a Sat.1 ügyvezetőjét, Schmidt a tőle megszokott humorral jelentette be, hogy műsora az év végétől "kreatív szünetet" tart. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy nem hosszabbította meg szerződését a tévétársasággal, miután annak vezetője elbocsátotta jó barátját.

Schmidt -- a hatalmas sikersorozatra való tekintettel -- 2005. január 19-étől kezdődően szerdánként és csütörtökönként hasonló műsorral (Harald Schmidt) tért vissza a képernyőre az ARD közszolgálati csatornán. Mellékszereplőként továbbra is megmaradt Manuel Andrack, a nagyrészt régi tagokból álló show-zenekart azonban már nem Helmut Zerlett vezette. A kicsivel rövidebb műsor annyiban változott, hogy a súlypont elsősorban a napi aktuális témákra, a média világának humoros kritikájára helyeződött át, és ebből a szempontból leginkább az amerikai Jon Stewart Daily Show című műsorához hasonlítható. Schmidt eleinte nem hívott vendégeket, ám több hónap elteltével ez a régi elem ismét beépült a műsorba.

A Kölnben élő Harald Schmidt az évek során több német gyártású mozifilmben (elsősorban vígjátékban) is kapott kisebb-nagyobb szerepet. Saját műsoraiban és megnyilatkozásaiban kiemelt szerepet kap az intellektuális, az átlagközönség számára nem minden esetben könnyen követhető humor, amely gyakran széles általános műveltségéről tesz tanúbizonyságot. Ugyanakkor gyakran kritizálja a német értelmiséget, annak pökhendiségét, a világtól való elrugaszkodottságát.

Fontosabb díjai

  • 1986 Salzburger Stier-díj - Legjobb német fiatal kabarettista
  • 1992 Adolf-Grimme-díj - A Weihnachten mit Harald Schmidt című gáláért
  • 1993 Arany Európa-díj - Az év szórakoztatója
  • 1993 Bambi-díj
  • 1994 Goldene Kamera-díj
  • 1997 Adolf-Grimme-díj - A Die Harald Schmidt Show című műsorért
  • 1999 Bayrischer Fernsehpreis (A Bajor Televízió Díja) - A Die Harald Schmidt Show című műsorért
  • 2000 Deutscher Fernsehpreis (A Német Televízió díja) - Legjobb műsorvezetés - Szórakoztatóipar
  • 2001 Deutscher Fernsehpreis (A Német Televízió díja) - Legjobb műsorvezetés - Szórakoztatóipar
  • 2002 Adolf-Grimme-díj - A Die Harald Schmidt Show című műsor különkiadásáért
  • 2002 Goldene Kamera-díj - Legjobb fiatal színész
  • 2003 Deutscher Fernsehpreis (A Német Televízió díja) - Legjobb comedy-műsor a Die Harald Schmidt Show című műsorért