„Aszan” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
45. sor: 45. sor:


== Ipar és kereskedelem ==
== Ipar és kereskedelem ==
A városban jelentős cégeknek vannak üzemeik (például a Hyundai Motor, a Samsung LCD és a Samsung Electronic), összesen tizennégy gyár található Aszanban. Kikötője, Pjongtek (Pyeongtaek) a legközelebb van Kína keleti partjaihoz.
A városban jelentős cégeknek vannak üzemeik (például a Hyundai Motor, a Samsung LCD és a Samsung Electronic), összesen tizennégy gyár található Aszanban. Az iparnak köszönhetően Aszan Korea egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Kikötője, Pjongtek (Pyeongtaek) a legközelebb van [[Kína]] keleti partjaihoz.


== Oktatás ==
== Oktatás ==

A lap 2012. március 20., 15:28-kori változata

Aszan (아산 牙山)
Közigazgatás
Ország Dél-Korea
Jogállásváros
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség319 929 fő (2015)[1]
– elővárosokkal242 575 fő
Népsűrűség442 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület542,25 km²
IdőzónaKST (UTC+9)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 21′, k. h. 126° 55′Koordináták: é. sz. 36° 21′, k. h. 126° 55′
Aszan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Aszan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Aszan város Dél-Koreában, a Dél-Csungcsong (South Chungcheong) tartományban, Szöultól északra.

A városról

Aszan nem tévesztendő össze Anszan várossal, Dél-Korea Gjonggi (Gyeonggi) tartományban és a Guam szigetén található Aszammal.

Aszan a Szamhan periódusban a Jomro-guk alá tartozott, majd a történelem folyamán a függősége többször is változott. 1914. március 1-jén újraalapították Aszan-területet, majd környező falvakat csatoltak hozzá, és 1983-ban lett községből várossá. 1986. január 1-jén Onjang nevű településrészét leválasztották róla, és az önálló falu lett. 1995. január 1-jén azonban – miután a két település már teljesen összeépült – Onjangot ismét beolvasztották Aszanba. A város területe 542,25 km², lakosainak száma 2008.július 31-én 242 575 fő volt.

Aszan ismert meleg vizű forrásairól és gyógyfürdőiről, melyeket már a régi királyok is használtak. A Dogo nevű forrás egyike a legjobb meleg vizű kénes forrásoknak, az Aszan nevű forrás pedig Korea legnagyobb egészségügyi szempontból is fontos meleg forrása. Az idegenforgalmat más dolgok is segítik, például a Szindzson- és az Aszan-tó. A város fontos jelképei a gingko fa, a magnólia és a galamb, amelyek mind a város és lakóinak érzéseit, jellemét szimbolizálják.

Aszan Miskolc testvérvárosa.

Közlekedés

Aszannak közös állomása (Asan Cheonan) van a szomszédos Csonan (Cheonan) várossal, ahova a KTX nagysebességű vonatok futnak be. A Szöul és Aszan közötti távolságot a szerelvények körülbelül 30 perc alatt teszik meg. A szöuli metró egyik vonalát 2008-ban meghosszabbították Aszanig. Az Incson (Incheon) nemzetközi repülőtér gépkocsival kevesebb, mint 2 óra alatt elérhető. Aszan megközelíthető a Szöul–Buszán és a West Coast autópályán is.

Ipar és kereskedelem

A városban jelentős cégeknek vannak üzemeik (például a Hyundai Motor, a Samsung LCD és a Samsung Electronic), összesen tizennégy gyár található Aszanban. Az iparnak köszönhetően Aszan Korea egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Kikötője, Pjongtek (Pyeongtaek) a legközelebb van Kína keleti partjaihoz.

Oktatás

Aszanban öt egyetem található:

  • Asan Information and Technology Polytechnic College
  • Seonam University
  • Soonchunhyang University
  • Sun Moon University
  • Hoseo University

Híres emberek

A város leghíresebb embere Boszon Jun (Yun Po Sun, Yun Bo-seon), aki 1960 és 1962 között Dél-Korea negyedik elnöke volt. Egy ideig Aszanban élt Szunszin Ji (Yi Sun-sin) admirális, aki a 16. században győzelmet aratott a japán flotta fölött. Teknőchajójának kicsinyített mása megtekinthető a város külső részén.

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Asan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

  1. http://kosis.kr/eng/