„Windows NT” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.4) (Bot: következő módosítása: sr:Виндоус НТ
Tokai Csaba (vitalap | szerkesztései)
22. sor: 22. sor:
**[[Windows 7]]
**[[Windows 7]]
*Kiszogáló Windows NT termékek
*Kiszogáló Windows NT termékek
**[[Windows NT kiszolgálók|Windows NT Advanced Server 3.1]]
**[[Windows NT 3.1 Advanced Server|Windows NT Advanced Server 3.1]]
**[[Windows NT kiszolgálók|Windows NT Server 3.5]]
**[[Windows NT kiszolgálók|Windows NT Server 3.5]]
**[[Windows NT kiszolgálók|Windows NT Server 3.51]]
**[[Windows NT kiszolgálók|Windows NT Server 3.51]]

A lap 2012. március 13., 15:46-kori változata

A Microsoft Windows NT a Microsoft Windows operációs rendszerek egy – eredetileg a vállalati felhasználókat megcélzó – irányzata. Eredetileg az OS/2 3.0-ra, egy a Microsoft Corporation és az IBM közti projektre alapult. Miután ez az együttműködés megszakadt, az IBM folytatta az OS/2 3.0 (később OS/2 Warp) eladását, míg a Microsoft átnevezte a saját változatát Microsoft Windows NT-re.

Az „NT” név eredete vitatott. Sokan hiszik azt, hogy a fő fejlesztő Dave Cutler találta ki a „WNT” rövidítést a VMS operációs rendszeren (melyet szintén ő fejlesztett) való szójátékként, eggyel előre léptetve minden betűt. Habár ez illene Cutler humorához, a projekt korábbi neve, az „NT OS/2” megdönti ezt a nézetet. Egy másik korai Windows NT-tervező, Mark Lucovsky azt állítja, hogy a név az Intel i860 processzor kódnevére, az „N-Ten”-re alapul, amely az eredeti célhardvernek lett szánva. A hivatalos Microsoft kiadványok az NT-t a „New Technology”, azaz új technológia rövidítésének tulajdonítják.

A Windows 3.1-gyel való együttműködés miatt az új rendszer a 3.1-es verziótól kezdte útját. Viszont a Windows NT már 32 bites operációs rendszer volt.

A Microsoft Windows NT 3.1 új funkciói közé tartozott egy többfeladatos, Windows-alapú alkalmazásokra használt ütemező; beépített hálózatkezelés; tartományvezérlő funkció; OS/2 és POSIX alrendszerek; a többprocesszoros architektúrák támogatása; valamint az NTFS fájlrendszer.

A Windows NT volt az első Windows operációs rendszer, amely támogatást nyújtott a professzionális ügyfél–kiszolgáló üzleti alkalmazásoknak és az iparág vezető személyi alkalmazásainak is. Eleinte elérhető volt asztali (munkacsoport), valamint kiszolgáló változatban is, melynek a neve Windows NT Advanced Server volt. Az asztali verziónak a fejlesztők vették hasznát a Microsoft Win32 alkalmazásprogramozási felülete (API) miatt.

1998 októberében a Microsoft bejelentette, hogy a Windows NT nem fogja tovább hordani az NT rövidítést, és az operációs rendszer következő főbb változata Windows 2000 néven fog megjelenni.

Változatok

A Windows NT-ket bonthatjuk asztali és kiszolgálótermékek csoportjára.

Lásd még

Külső hivatkozások