„Vertikális” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hidaspal (vitalap | szerkesztései)
BinBot (vitalap | szerkesztései)
13. sor: 13. sor:
== Külső források ==
== Külső források ==


* [http://sas2.elte.hu/tg/szotar.html Kulcsszavak, definiciók ''A Föld alakja, nehézségi erőtere és változó forgása'' c. tárgyhoz (elektronikus tananyag)]
* [http://sas2.elte.hu/tg/szotar.html Kulcsszavak, definíciók ''A Föld alakja, nehézségi erőtere és változó forgása'' c. tárgyhoz (elektronikus tananyag)]


[[Kategória:Geofizika| Foldtudomany]]
[[Kategória:Geofizika| Foldtudomany]]

A lap 2012. március 12., 10:53-kori változata

A vertikális, vagy függőleges irány a nehézségi erő irányával párhuzamos irányt jelöli. A vertikális irányt (szélcsendes helyen) legegyszerűbben a függőón jelöli ki[1], a geodéziai gyakorlatban a (vízmértékkel, libellával) pontosabban meghatározható vízszintes irányból származtatják.

A vertikális irány általában csak hozzávetőlegesen egyezik meg a Föld középpontja irányába mutató vektorral. Ezt két hatás módosítja:

  • A Föld felszínén tartózkodó megfigyelőhöz rögzített koordinátarendszerben az erőtér nem konzervatív, ebben centrifugális erő is fellép. Ez az erővektor a gravitációs erő vektorához adódik és a (sarkok kivételével mindenütt) kissé módosítja az eredő erőt irányban és nagyságban.
  • A Föld felszínén maga a gravitációs erő iránya sem a Föld középpontjában összetartó irány, mivel a föld mélyén eltemetett nagy sűrűségű testek (pl. vasérctelepek) gravitációs hatásukkal módosítják a teret. A geofizikában használt Eötvös-inga épp ennek a jelenségnek az érzékelésével képes kimutatni felszín alatti geológiai képződményeket. Az ebből a hatásból eredő eltéréseket nevezzük függővonal-elhajlásnak.

Lásd még

Jegyzetek

  1. Ebből származik a függőleges irány helyi eltérését leíró fogalom, az ún. függővonal-elhajlás elnevezése.

Külső források