„Riojasaurus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
fossil range
Zorrobot (vitalap | szerkesztései)
a r2.5.2) (Bot: következő hozzáadása: no:Riojasaurus
54. sor: 54. sor:
[[ko:리오자사우루스]]
[[ko:리오자사우루스]]
[[nl:Riojasaurus]]
[[nl:Riojasaurus]]
[[no:Riojasaurus]]
[[pl:Riochazaur]]
[[pl:Riochazaur]]
[[pt:Riojassauro]]
[[pt:Riojassauro]]

A lap 2012. március 10., 20:39-kori változata

Riojasaurus
Evolúciós időszak: 216,5–203,6 Ma
késő triász
A Riojasaurus rekonstrukciója
A Riojasaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Prosauropoda
Család: Riojasauridae
Nem: Riojasaurus
Bonaparte, 1969
Fajok
  • R. incertus Bonaparte, 1969 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Riojasaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Riojasaurus témájú kategóriát.

A Riojasaurus (jelentése 'Rioja-gyík') a növényevő prosauropoda dinoszauruszok egyik neme, melyet az argentínai La Rioja tartomány után neveztek el, ahol José Bonaparte rátalált a maradványaira. A késő triász korban élt, és körülbelül 10 méter hosszú volt.[1] A Riojasaurus a Riojasauridae család egyetlen ismert dél-amerikai neme.

Anatómia

A Riojasaurus és az ember méretének összehasonlítása

A Riojasaurus nehéz törzzsel, zömök lábakkal, valamint hosszú nyakkal és farokkal rendelkezett. Lábcsontjai tömörek és masszívak voltak egy prosauropodához képest.[1] Ezzel szemben a csigolyáit üregek könnyítették és a legtöbb prosauropodától eltérően három helyett négy keresztcsonti csigolyája volt.[1] Valószínűleg lassan, négy lábon járt és nem volt képes felágaskodni a hátsó lábaira.[1][2] A mellső és hátsó lábak közel megegyező hossza[1] szintén a kizárólagos négy lábon való járásra utal.

A Riojasaurus első csontvázával együtt nem került elő koponya,[forrás?] később azonban találtak egy, a Riojasaurusénak tulajdonított, jó állapotban megőrződött koponyát.[1] A Riojasaurus fogai levél formájúak és recézettek voltak. A felső állcsont elöl 5 fogat tartalmazott, melyek mögött oldalt, a szemek vonaláig további 24 sorakozott.

Osztályozás

Több tudós is úgy véli, hogy a Riojasaurus a triász időszak és a kora jura kor között élt legnagyobb ismert prosauropoda, a Melanorosaurus közeli rokona.[1] Azonban az angliai Bristoli Egyetem tanulmánya szerint bizonyos tulajdonságok, például a nyak hosszú csontjai egyedivé tették. Bizonyára nagymértékben eltért a Los Colorados-formáció területén élt egyéb prosauropodáktól.[3]

Mérete és láb anatómiája alapján a Riojasaurus és feltételezett rokona, a Melanorosaurus a legkorábbi sauropodák közeli rokona volt.[1] Azonban ha Peter Galton és Paul Sereno feltételezése helyes, akkor a prosauropodák és a valódi sauropodák közös őssel rendelkeznek, és nem az előbbiek voltak az utóbbiak ősei, így a Riojasaurus és a sauropodák közös tulajdonságai valószínűleg a konvergens evolúció eredményeként alakultak ki.[1]

Források és jegyzetek

Ez a szócikk részben vagy egészben a Riojasaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. a b c d e f g h i Dodson, Peter, Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B.. Riojasaurus, The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD., 41. o.. ISBN 0-7853-0443-6 
  2. Van Heerden, J., Galton, P.M. (1997). „The affinities of Melanorosaurus a Late Triassic prosauropod dinosaur from South Africa”. Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie Monatshefte 1, 39–55. o.  
  3. Moody, Richard. Dinofile. Octopus Publishing Group Ltd., 20. o. (2006)