„Marsz-program” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Lajos52 (vitalap | szerkesztései)
Lajos52 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A szovjet '''Marsz-program''' keretében hét [[űrszonda|űrszondát]] indítottak sikeresen a [[Mars (bolygó)|Mars]] felé. Ezeknek csak kis része tudta véghezvinni a küldetését. Az egyik sikertelen küldetés volt a [[Marsz-3]], amely azonban elsőnek szállt le simán a Mars felszínére.
A szovjet '''Marsz-program''' keretében hét [[űrszonda|űrszondát]] indítottak sikeresen a [[Mars (bolygó)|Mars]] felé. Ezeknek csak kis része tudta véghezvinni a küldetését. Az egyik sikertelen küldetés volt a [[Marsz-3]], amely azonban elsőnek szállt le simán a Mars felszínére.


A [[Szovjetunió]]ból [[1960]]. októberben két űrszondát ([[Marsz 1960A]], [[Marsz 1960B]]) indítottak a Marsra, de egyiküknek sem sikerült a fellövése. [[1962]]-ben három űrszonda következett, de ezek is sikertelenek voltak. Egyikkel, a [[Marsz-1]]-el repülés közben szakadt meg a kapcsolat több millió kilométerre. Tíz évvel a Marsz-1 után, [[1971]]-ben indították a [[Marsz-2]]-t és a [[Marsz-3]]-at. Ezek [[lander]]t is vittek magukkal. Az elsőnek nem jött össze a leszállás, a második a felszínen romlott el. Az [[orbiter]]ek sok adatot küldtek a Marsról. A Szovjetunió [[1973]]-ban még négy űrszondát indított, két orbitert ([[Marsz-4]], [[Marsz-5]]) vmint két elrepülő és leszálló szondát ([[Marsz-6]], [[Marsz-7]]). Ezek közül csak a [[Marsz-5]] küldött tudományos adatokat.
A [[Szovjetunió]]ból [[1960]]. októberben két űrszondát ([[Marsz 1960A]], [[Marsz 1960B]]) indítottak a Marsra, de egyiküknek sem sikerült a fellövése. [[1962]]-ben három űrszonda következett, de ezek is sikertelenek voltak. Egyikkel, a [[Marsz–1]]-el repülés közben szakadt meg a kapcsolat több millió kilométerre. Tíz évvel a Marsz-1 után, [[1971]]-ben indították a [[Marsz-2]]-t és a [[Marsz-3]]-at. Ezek [[lander]]t is vittek magukkal. Az elsőnek nem jött össze a leszállás, a második a felszínen romlott el. Az [[orbiter]]ek sok adatot küldtek a Marsról. A Szovjetunió [[1973]]-ban még négy űrszondát indított, két orbitert ([[Marsz–4]], [[Marsz–5]]) valamint két elrepülő és leszálló szondát ([[Marsz–6]], [[Marsz–7]]). Ezek közül csak a Marsz–5 küldött tudományos adatokat.
----
----



A lap 2012. március 7., 17:24-kori változata

A szovjet Marsz-program keretében hét űrszondát indítottak sikeresen a Mars felé. Ezeknek csak kis része tudta véghezvinni a küldetését. Az egyik sikertelen küldetés volt a Marsz-3, amely azonban elsőnek szállt le simán a Mars felszínére.

A Szovjetunióból 1960. októberben két űrszondát (Marsz 1960A, Marsz 1960B) indítottak a Marsra, de egyiküknek sem sikerült a fellövése. 1962-ben három űrszonda következett, de ezek is sikertelenek voltak. Egyikkel, a Marsz–1-el repülés közben szakadt meg a kapcsolat több millió kilométerre. Tíz évvel a Marsz-1 után, 1971-ben indították a Marsz-2-t és a Marsz-3-at. Ezek landert is vittek magukkal. Az elsőnek nem jött össze a leszállás, a második a felszínen romlott el. Az orbiterek sok adatot küldtek a Marsról. A Szovjetunió 1973-ban még négy űrszondát indított, két orbitert (Marsz–4, Marsz–5) valamint két elrepülő és leszálló szondát (Marsz–6, Marsz–7). Ezek közül csak a Marsz–5 küldött tudományos adatokat.


A Marsz-program űrszondái

(zárójelben az indítás éve)

Több űrszondát is indítottak sikertelenül a program keretében, de ezek nem kaptak Marsz jelzést. Oroszország 1996-ban indította az utolsó Marsz szondát, a Marsz-8-at.

Külső hivatkozások

Commons:Category:Mars probe program
A Wikimédia Commons tartalmaz Marsz-program témájú médiaállományokat.

Magyar oldalak

Külföldi oldalak