„Bojár” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: simple:Boyar
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Bojár'''nak nevezték [[Oroszország]]ban, [[Bulgária|Bulgáriában]], [[Moldva|Moldvában]] és [[Havasalföld]]ön a földesurakat, nemes embereket. A szó szláv eredeű és a ''boj'' vagyis harc szóból származik, eredetileg harcost jelentett.
'''Bojár'''nak nevezték [[Oroszország]]ban, [[Bulgária|Bulgáriában]], [[Moldva|Moldvában]] és [[Havasalföld]]ön a földesurakat, nemes embereket. A szó [[Szláv nyelvek|szláv]] eredetű és a ''boj'' vagyis ''harc'' szóból származik, eredetileg '''harcos'''t jelentett.


Oroszországban a bojárok képezték az uralkodó fejedelmek közvetlen környezetét, de emellett bizonyos független állásuk is volt: ők viselték a főbb polgári és katonai méltóságokat. Tekintélyük olyan nagy volt, hogy még [[IV. Iván orosz cár|Rettegett Iván cár]] is ilyen hozzátétellel adta ki ukázait: „A cár parancsolja s a bojárok jóváhagyták.” A bojárok rangfokozatát az állam szolgálatában töltött idő szerint határozták meg. Az uralkodó visszaélési lehetőségét a bojárok hatalma korlátozta. A cárok igyekeztek ezt megtörni, de csak [[I. Péter orosz cár|I. (Nagy) Péternek]] sikerült, aki meghagyta ugyan a rangokat és címeket, de minden kiváltság és hatalom nélkül.
Oroszországban a bojárok képezték az uralkodó [[Fejedelem|fejedelmek]] közvetlen környezetét, de emellett bizonyos független állásuk is volt: ők viselték a főbb polgári és katonai méltóságokat. Tekintélyük olyan nagy volt, hogy még [[IV. Iván orosz cár|Rettegett Iván cár]] is ilyen hozzátétellel adta ki ukázait: „A cár parancsolja s a bojárok jóváhagyták.” A bojárok rangfokozatát az állam szolgálatában töltött idő szerint határozták meg. Az uralkodó visszaélési lehetőségét a bojárok hatalma korlátozta. A cárok igyekeztek ezt megtörni, de csak [[I. Péter orosz cár|I. (Nagy) Péternek]] sikerült, aki meghagyta ugyan a rangokat és címeket, de minden kiváltság és hatalom nélkül.


== Források ==
== Források ==

A lap 2012. március 4., 07:47-kori változata

Bojárnak nevezték Oroszországban, Bulgáriában, Moldvában és Havasalföldön a földesurakat, nemes embereket. A szó szláv eredetű és a boj vagyis harc szóból származik, eredetileg harcost jelentett.

Oroszországban a bojárok képezték az uralkodó fejedelmek közvetlen környezetét, de emellett bizonyos független állásuk is volt: ők viselték a főbb polgári és katonai méltóságokat. Tekintélyük olyan nagy volt, hogy még Rettegett Iván cár is ilyen hozzátétellel adta ki ukázait: „A cár parancsolja s a bojárok jóváhagyták.” A bojárok rangfokozatát az állam szolgálatában töltött idő szerint határozták meg. Az uralkodó visszaélési lehetőségét a bojárok hatalma korlátozta. A cárok igyekeztek ezt megtörni, de csak I. (Nagy) Péternek sikerült, aki meghagyta ugyan a rangokat és címeket, de minden kiváltság és hatalom nélkül.

Források

Kapcsolódó szócikkek

A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók
bojár témában.