„Adam Riess” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: gl:Adam Riess
a commons
64. sor: 64. sor:
* [[Kozmológiai állandó]]
* [[Kozmológiai állandó]]
* [[Sötét energia]] és [[sötét anyag]]
* [[Sötét energia]] és [[sötét anyag]]

{{commonscat}}


{{-}}{{FizikaiNobelDíj2001-2025}}
{{-}}{{FizikaiNobelDíj2001-2025}}

A lap 2012. január 29., 19:34-kori változata

Adam Guy Riess
Adam Riess 2006-ban a csillagászati Shaw-díj átadóján
Adam Riess 2006-ban a csillagászati Shaw-díj átadóján
Született1969
Washington, USA
Állampolgárságaamerikai[1][2][3]
Nemzetiségeamerikai
HázastársaNancy Schondorf
Foglalkozásacsillagász, fizikus
Iskolái
Kitüntetései
  • Robert J. Trumpler Award (1999)[4]
  • Helen B. Warner prize (2002)[5]
  • Sackler Prize for Physics (2004)
  • Shaw csillagászati díj (2006)
  • MacArthur Fellows Program (2008. szeptember)
  • Clarivate Citation Laureates (2010)[6]
  • fizikai Nobel-díj (2011)[7][8]
  • Albert Einstein-érem (2011)
  • Breakthrough Prize in Fundamental Physics (2015)
A Wikimédia Commons tartalmaz Adam Guy Riess témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Adam G. Riess (Washington, USA, 1969) amerikai csillagász, fizikus, a John Hopkins Egyetem professzora és a Space Telescope Science Institute kutatója. A világegyetem gyorsuló ütemben való tágulásának távoli szupernóvák megfigyelésével történt felfedezéséért Saul Perlmutterrel és Brian P. Schmidt-el közösen kapta 2006-ban a csillagászati Shaw-díjat, illetve 2011-ben a fizikai Nobel-díjat.

Tanulmányai

1992-ben végzett a MIT-en, és 1996-ban a Harvard Egyetemen szerezte doktori fokozatát. A doktori disszertációját több, mint 20 újonnan felfedezett Ia típusó szupernóvával kapcsolatos méréseiről, illetve a szupernóvák távolságának pontosabb meghatározásához vezető módszer kifejlesztéséről írta.

Munkássága

Riess előbb a Kaliforniai Egyetem munkatársa volt Berkeley-ben, majd 1999-ben a Space Telescope Science Institute munkatársa lett. 2005-től a John Hopkins Egyetem professzora.

1998-ban Brian P. Schmidt amerikai-ausztrál csillagásszal közösen vezette a High-z Supernova Search Team kutatási projektet, amelynek során Ia típusú szupernóvákat figyeltek meg. A szupernóvák fényessége és vöröseltolódása alapján azt találták, hogy a szupernóvák "messzebb vannak", mint ahol az érvényes kozmológiai modellek alapján lenniük kellene és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az univerzum gyorsulva tágul[9][10].

A kutatócsoport 1998-ban tette közzé eredményeit, szinte ezzel egyidőben egy másik csoport, a Saul Perlmutter által vezetett Supernova Cosmology Project a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban is ugyanerre a következtetésre jutott[10].

A két kutatócsoport egymástól független felfedezését a tudományos közösség hamar elfogadta, a gyorsulva táguló világegyetem elmélete pedig további kutatásokat generált a sötét anyag és a sötét energia témakörében.

A felfedezést az év tudományos áttörésének választotta a Science Magazine, illetve elismerésként Schmidt, Reiss és Perlmutter 2006-ban közösen megkapták a csillagászati Shaw-díjat, illetve 2011-ben a fizikai Nobel-díjat.[10]

Riess jelenleg a Higher-Z SN Search kutatási programot vezeti, amelyben a Hubble űrtávcső segítségével igyekeznek felfedezni a legtávolabbi látható szupernóvákat. Az általuk felfedezett távoli szupernóvák fényessége relatíve nagyobb, mint várták, amit azzal magyaráztak, hogy a világegyetem tágulása korábban lassuló ütemű volt.

Kitüntetései

Saul Perlmutter, Adam Riess és Brian P. Schmidt 2006-ban átveszik a Shaw-díjat. 2011-ben ők hárman kapták a fizikai Nobel-díjat is.
  • 1999: Trumpler-díj
  • 2001: a Harvard Egyetem Bok-díja
  • 2003: az Amerikai Csillagászati Társaság Helen B. Warner-díja
  • 2004: Raymond és Beverly Sackler-díj
  • 2006: a csillagászati Shaw-díj Perlmutterrel és Schmidt-el közösen[11][12]
  • 2007: a csillagászati Gruber-díj Riess-el és Perlmutterel közösen
  • 2011: a fizikai Nobel-díj Schmidt-el és Perlmutterrel közösen „a Világegyetem gyorsuló ütemben való tágulásának távoli szupernóvák megfigyelésével történt felfedezéséért.”.[11]

Jegyzetek

Forrás

Ez a szócikk részben vagy egészben az Adam Riess című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek

Commons:Category:Adam Riess
A Wikimédia Commons tartalmaz Adam Riess témájú médiaállományokat.