„Wikipédia:Wikritika/nyenyec” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
nyenyec vitalapjáról
 
a Wikifilozófia kategória hozzáadva (a HotCattel)
 
14. sor: 14. sor:
# a trollok és [[Szerkesztő:Nyenyec/Útmutató szabadságharcosoknak|szabadságharcosok]] sosem fogynak el. voltak már a kezdetektől és mikor az aktuálisak majd odébbállnak, lesznek helyettük megint.
# a trollok és [[Szerkesztő:Nyenyec/Útmutató szabadságharcosoknak|szabadságharcosok]] sosem fogynak el. voltak már a kezdetektől és mikor az aktuálisak majd odébbállnak, lesznek helyettük megint.
# a hosszabb-rövidebb szünet tényleg gyógyító erejű érdemes élni vele.
# a hosszabb-rövidebb szünet tényleg gyógyító erejű érdemes élni vele.

[[Kategória:Wikifilozófia]]

A lap jelenlegi, 2011. december 28., 22:39-kori változata

Néhány tanács, amit kezdő wikipédiás önmagamnak visszaküldenék sok évvel ezelőttre:

  1. a szabadidő drága, ezért minden eszközt érdemes bevetni a zajszűrésre. A közösségi lapok illetve a felhasználók 20%-a a felelős az utólag visszatekintve már egyértelműen elpazaroltnak bizonyult idő 80%-áért. Az én időmben a VandalFighter, a megtisztított figyelőlista és a PageDown volt a leghatékonyabb eszköz a zaj szűrésére, de érdemes körülnézni, hátha mostanra fejlődött a tudomány.
  2. a hallgatás nem beleegyezés
  3. nem kell mindenre (azonnal) válaszolni
  4. gyakorlatilag mindenki jószándékkal szerkeszt, de sokan vannak akik hajlandóak szemét módon viselkedni, hogy elérjék a nemes (vagy annak hitt) céljaikat. Néha észre sem veszik.
    • (de mindezt csak interneten. élőben tök normális emberek ők is.)
  5. a tartalom az igazán fontos, még akkor is, ha a meta-megbeszélések vonzónak tűnnek
  6. érdemes körülnézni, más wikipédiákban milyen konfliktusok vannak és megmosolyogni, mennyire hasonlóak, mint a magyar Wikipédia
  7. érdemes elolvasni hosszú idővel ezelőtti, akkor nagyon komolynak hitt vitáinkat és megmosolyogni, hogy utólag mennyire viccesek :)
    • vita közben érdemes elgondolkodni, hogy "tényleg olyan fontos ez?", "fog erre valaki 1, 3, 5 év múlva egyáltalán emlékezni?"
  8. a problémák 95%-a kommunikációs probléma: az emberek állandóan félreértik mások szavait, szándékát és érzéseit. az igazi baj nem ez a tény, hanem, hogy szinte mindenki meg van győződve arról, hogy ez nem így van és ő igenis jól érti, hogy mit akar / mire céloz a másik. :)
  9. az emberek másképp viselkednek, ha úgy érzik közönség figyeli őket. nem mindent lehet és érdemes nyilvánosan megbeszélni.
  10. fikázni könnyű, alkotni (és működtetni) nehéz
  11. a trollok és szabadságharcosok sosem fogynak el. voltak már a kezdetektől és mikor az aktuálisak majd odébbállnak, lesznek helyettük megint.
  12. a hosszabb-rövidebb szünet tényleg gyógyító erejű érdemes élni vele.