„Merry Christmas (Mariah Carey-album)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
22. sor: 22. sor:


== Fogadtatása ==
== Fogadtatása ==
A ''Merry Christmas'' a [[Billboard magazine|''Billboard'']] [[Billboard 200|200]] 30. helyén nyitott, és az első héten 45&nbsp;000 példányban kelt el. A legmagasabb hely, amit a listán elért, a3. volt, ide az 5. héten jtott fel, eddigre 200&nbsp;000 példány kelt el belőle. Az eladási adatok alapján a hatodik hét volt a legsikeresebb, amikor a lista 6. helyén állt; ekkor túllépte a félmillió eladott példányszámot. Nyolc hétig maradt a Top 20-ban és tizenhárom hétig a listán<ref name="mariahdaily.com">[http://www.mariahdaily.com/corantofiles/news-archive-9-2006.shtml http://www.mariahdaily.com/corantofiles/news-archive-9-2006.shtml] ''Mariahdaily.com''</ref>, de háromszor is újra felkerült a listára, első alkalommal a 149., másodjára a 115., harmadjára a 61. helyig jutott. Összesen huszonhét hetet töltött a Billboard 200-on. [[2005]]-ig az albumból csaknem 5 millió példány kelt el az USA-ban<ref name="mariahdaily.com"/> és több mint 16 millió világszerte. Ötszörös [[platinalemez]] lett.
A ''Merry Christmas'' a [[Billboard magazine|''Billboard'']] [[Billboard 200|200]] 30. helyén nyitott, és az első héten 45&nbsp;000 példányban kelt el. A legmagasabb hely, amit a listán elért, a3. volt, ide az 5. héten jutott fel, eddigre 200&nbsp;000 példány kelt el belőle. Az eladási adatok alapján a hatodik hét volt a legsikeresebb, amikor a lista 6. helyén állt; ekkor túllépte a félmillió eladott példányszámot. Nyolc hétig maradt a Top 20-ban és tizenhárom hétig a listán<ref name="mariahdaily.com">[http://www.mariahdaily.com/corantofiles/news-archive-9-2006.shtml http://www.mariahdaily.com/corantofiles/news-archive-9-2006.shtml] ''Mariahdaily.com''</ref>, de háromszor is újra felkerült a listára, első alkalommal a 149., másodjára a 115., harmadjára a 61. helyig jutott. Összesen huszonhét hetet töltött a Billboard 200-on. [[2005]]-ig az albumból csaknem 5 millió példány kelt el az USA-ban<ref name="mariahdaily.com"/> és több mint 16 millió világszerte. Ötszörös [[platinalemez]] lett.


== Új kiadás (DualDisc változat) ==
== Új kiadás (DualDisc változat) ==

A lap 2011. december 25., 20:04-kori változata

Mariah Carey
Merry Christmas
nagylemez
Megjelent1994. november 1.
Felvételek1994
Stíluspop/R&B/karácsonyi
Nyelvangol
Hossz42:17
KiadóColumbia
ProducerMariah Carey, Walter Afanasieff, Robert Clivillés, David Cole, Loris Holland
Kritikák
Roch Parisien, Allmusic 3/5 link
Mariah Carey-kronológia
Music Box
(1993)
Merry Christmas
(1994)
Daydream
(1995)
SablonWikidataSegítség

A Merry Christmas Mariah Carey amerikai énekesnő ötödik albuma. Az album egy karácsonyi album, mely 1994. november 1-jén jelent meg. Az album Carey karrierjének egyik csúcsidőszakában jelent meg, két legsikeresebb albuma, a Music Box és a Daydream között, és minden idők legsikeresebb karácsonyi albumává vált. Az albumon szerepelnek hagyományos karácsonyi dalok, mint például a Csendes éj, illetve az angolszász nyelvterületen elterjedt O Holy Night és Joy to the World, valamint egy, az 1960-as években sikeres dal, a Christmas (Baby Please Come Home) feldolgozása, és három saját szerzemény, melyek közül az All I Want for Christmas Is You nagy sikert aratott.

Felvételek

Carey egy interjúban elmondta, hogy 1993 karácsonyán kezdett körvonalazódni benne az album, bár már korábban is tervezte, hogy egyszer elkészít egy karácsonyi albumot. 1994 januárjától kezdett dolgozni rajta; a lemezborító képei is ekkor készültek. Hogy a felvételek során az énekesnő karácsonyi hangulatban legyen, a stúdióban egész évben karácsonyfa állt és karácsonyi díszekkel díszítettek mindent.

Amellett, hogy megőrizte a dalok eredeti hangulatát, Carey igyekezett minden számot a saját stílusához formálni, így például a Silent Nightot is, mely egyik kedvenc karácsonyi dala volt. A Santa Claus Is Comin’ to Town című, angolszász nyelvterületen ismert karácsonyi dalt Brahms Bölcsődalával indítja. Több dalban kórus énekel. A God Rest Ye Merry Gentlemen akusztikus változatban került fel az album nemzetközi kiadására.

Fogadtatása

A Merry Christmas a Billboard 200 30. helyén nyitott, és az első héten 45 000 példányban kelt el. A legmagasabb hely, amit a listán elért, a3. volt, ide az 5. héten jutott fel, eddigre 200 000 példány kelt el belőle. Az eladási adatok alapján a hatodik hét volt a legsikeresebb, amikor a lista 6. helyén állt; ekkor túllépte a félmillió eladott példányszámot. Nyolc hétig maradt a Top 20-ban és tizenhárom hétig a listán[1], de háromszor is újra felkerült a listára, első alkalommal a 149., másodjára a 115., harmadjára a 61. helyig jutott. Összesen huszonhét hetet töltött a Billboard 200-on. 2005-ig az albumból csaknem 5 millió példány kelt el az USA-ban[1] és több mint 16 millió világszerte. Ötszörös platinalemez lett.

Új kiadás (DualDisc változat)

2005. október 25-én – az első kiadás 9. évfordulója előtt egy héttel – a Sony lemezkiadó, már Carey távozása után, ismét megjelentette a Merry Christmast, ezúttal DualDisc formátumban. Ez az ún. Anniversary edition (évfordulós kiadás), melyen az eredeti dalok mellett szerepel a Santa Claus is Comin’ to Town (Anniversary Mix), valamint az albumon szereplő dalok videoklipjei. A Santa Claus is Comin’ to Town remixét Jermaine Dupri készítette, és kislemezen is megjelent, a dallal azonos című 1970-es film DVD-kiadásának mellékleteként.

A Merry Christmas új kiadása felkerült a Billboard Top Comprehensive Albums slágerlistájának 136. helyére, és listavezető lett a Billboard's Top R&B/Hip-Hop Catalog Albums listán. Az album többször is vezette a Billboard' Top Comprehensive Albums és Top Holiday Albums listáit, 2005 decemberéig az előbbin 80, míg az utóbbin 130 hetet töltött.

Dalok

# Cím Szerzők Hossz
1. Silent Night Josef Mohr, Franz Gruber 3:41
2. All I Want for Christmas Is You Mariah Carey, Walter Afanasieff 4:01
3. O Holy Night Adolphe Adam 4:27
4. Christmas (Baby Please Come Home) P. Spector, J. Barry, E. Greenwich 2:35
5. Miss You Most (At Christmas Time) (Carey, Afanasieff) 4:32
6. Joy to the World Händel, Lowell Mason, Isaac Watts, Hoyt Axton 4:20
7. Jesus Born on This Day (Carey, Afanasieff) 3:43
8. Santa Claus Is Comin’ to Town J. F. Coots, H. Gillespie 3:24
9. Hark! The Herald Angels Sing / Gloria (in Excelsis Deo) Charles Wesley / Hagyományos 3:01
10. Jesus Oh What a Wonderful Child (Hagyományos) 4:26
Nemzetközi kiadás és DualDisc változat
11. God Rest Ye Merry Gentlemen (Hagyományos) 1:18
DualDisc változat
12. Santa Claus Is Comin’ to Town (Anniversary Mix) 2:45
A DualDisc változaton szereplő videoklipek
  1. Santa Claus Is Comin’ to Town (Anniversary Mix)
  2. All I Want for Christmas Is You
  3. Miss You Most (At Christmas Time)
  4. All I Want for Christmas Is You (So So Def Remix)
  5. Joy to the World (Celebration Mix)
  6. O Holy Night
  7. All I Want for Christmas Is You (fekete-fehér változat)
  8. Joy to the World

Kislemezek

Az albumról számos kislemez megjelent, de nagy részük csak a rádióknak kiküldött promóciós lemezként az Egyesült Államokban, hogy segítse az album eladását. Az első, az All I Want for Christmas Is You, bár az USA-ban nem jelent meg kereskedelmi forgalomban, a rádiók közkedvelt dala volt, és mindmáig gyakran játsszák karácsonykor. Ahol megjelent kislemezen, ott rengeteg példányban elkelt. A második, a Miss You Most (At Christmas Time) már kisebb sikert aratott. A harmadik a Joy to the World lett, melynél az is szóba került, hogy megjelenik az USA-ban kereskedelmi forgalomban is, a dance/club listákon sikeres volt; Ausztráliában pedig, ahol meg is jelent kislemezen, a Top 40-be került. A negyedik, Jesus Born on This Day című promóciós kislemezt csak a keresztény rádióadóknak külték el, és klip sem készült hozzá, bár egyes országokban, például Svédországban kis példányszámban megjelent. Az O Holy Night 1996 karácsonyi időszakában jelent meg az album reklámozása érdekében, majd 2000-ben újra kiadták, ezúttal videoklip is készült hozzá.

Miss You Most (At Christmas Time)

Mariah Carey
Miss You Most (At Christmas Time)
kislemez a(z) Merry Christmas albumról
Megjelent1994
StílusPop
Nyelvangol
Hossz4:31
KiadóSony
SzerzőMariah Carey, Walter Afanasieff
ProducerMariah Carey, Walter Afanasieff
Mariah Carey-kronológia
All I Want for Christmas Is You
(1994)
Miss You Most (At Christmas Time)
(1994)
Joy to the World
(1994)
SablonWikidataSegítség

A Miss You Most (At Christmas Time) a Merry Christmas album második kislemeze. A dal egyike annak a három dalnak, melyet Carey írt az albumhoz (a másik kettő az All I Want for Christmas Is You és a Jesus Born on This Day, a többi szám ismert karácsonyi dalok feldolgozása). A szám egy szomorú lassú szám, arról szól, hogy karácsonykor hiányzik neki legjobban az, akit szeretett.

A dal csak promóciós kislemezen jelent meg, emiatt nem is került fel a Billboard slágerlistára, mert a lista akkori szabályai szerint csak kereskedelmi forgalomban lévő kislemezen megjelent dalok kerülhettek fel rá. A rádiós játszások is elmaradtak az előző kislemez, a nagy sikerű All I Want for Christmas Is You mögött.

A videoklipet Diane Martel rendezte. A klip egészen 2005-ig nem jelent meg videókazettán vagy DVD-n, 2005-ben azonban felkerült a Merry Christmas album dualdisc kiadásának DVD oldalára. A dalhoz nem készültek remixek, de a promólemezen megjelent változat kicsit eltérő változat az albumon lévőtől.

Jesus Born on This Day

Mariah Carey
Jesus Born on This Day
kislemez a(z) Merry Christmas albumról
Megjelent1994
Stíluspop/gospel
Nyelvangol
KiadóSony
SzerzőMariah Carey, Walter Afanasieff
ProducerMariah Carey, Walter Afanasieff
Mariah Carey-kronológia
Joy to the World
(1994)
Jesus Born on This Day
(1994)
Fantasy
(1994)
SablonWikidataSegítség

A Jesus Born on This Day a Merry Christmas album negyedik kislemeze. Ez a dal is egyike annak a három dalnak, melyet Carey írt az albumhoz, a többi szám ismert karácsonyi dalok feldolgozása). A gospel beütésű dal Jézus születéséről szól. A háttérben Carey háttérénekeseinek rokonaiból álló gyerekkórus énekel.

A dal csak promóciós kislemezen jelent meg 1994 novemberében, emiatt nem is került fel a Billboard slágerlistára, mert a lista akkori szabályai szerint csak kereskedelmi forgalomban lévő kislemezen megjelent dalok kerülhettek fel rá. Videoklip és remixek nem készültek a dalhoz.

Számlista
  1. Jesus Born on This Day
  2. O Holy Night
  3. Jesus Oh What a Wonderful Child


Slágerlistás helyezések

Ország Slágerlista[2] Legfelső helyezés[2] Minősítés[2] Elkelt példányszám[2]
Világszerte 16 000 000
USA Billboard 200 3 5× platinalemez 4 801 000
Európa IFPI Platinalemez[3] 1 000 000[3]
Ausztrália ARIA 2 3× platinalemez 210 000
Ausztria IFPI Austria 4 Aranylemez[4] 20 000[4]
Dél-Korea 6× platinalemez 600 000
Egyesült Királyság BPI 32 Aranylemez[5] 100 000[5]
Franciaország SNEP 21 Aranylemez 100 000
Hollandia NVPI 7 Platinalemez 100 000
Japán Oricon 1 (3 hétig) 10× platinalemez 2 700 000
Kanada CRIA 21 Platinalemez 100 000
Németország IFPI Germany 15 Aranylemez[6] 250 000[6]
Olaszország FIMI 2 2× platinalemez 200 000
Spanyolország PROMUSICAE 26 Aranylemez 50 000
Svájc IFPI Switzerland 4 Aranylemez[7] 25 000[7]
Svédország IFPI Sweden 4 40 000
Szingapúr RIAS 5× platinalemez 75 000
Új-Zéland RIANZ 10 2× platinalemez 30 000
Ország Legfelső helyezés
Dánia 6
Görögország 35
Magyarország 15
Norvégia 11

Jegyzetek